Şoferul maşinii cu numărul anti-PSD riscă să ajungă la închisoare. Poliţia Rutieră contrazice Ambasada Suediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul autoturismului Audi cu numărul mu*e PSD a rămas fără permis de conducere, dar şi fără plăcuţele de înmatriculare. Răzvan Ştefănescu a fost dus la Brigada Rutieră Bucureşti pentru a i se întocmi dosar penal. Ambasada Suediei a reacţionat să a transmis că potrivit Agenţiei de Transport Suedeze, plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valabile pentru transportul în afara graniţelor Suediei.

UPDATE Eva Isaksen, purtăror de cuvânt al Agenţiei de Transport din Suedia, a declarat, în exclusivitate pentru postul Realitatea TV, că plăcuţele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD vor fi revocate miercuri şi de autorităţile din Suedia.

Decizia suedezilor a venit după ce autorităţile române le-au contactat pe cele din Suedia şi le-au explicat semnificaţia mesajului. Astfel, românul nu va mai avea dreptul să le folosească nici pe teritoriul Suediei.

Isaksen a declarat şi că numerele de înmatriculare sunt legale în Uniunea Europeană. Însă, chiar şi aşa, ţările prin care trece maşina îşi păstrează libertatea de a nu le accepta şi de a-i cere şoferului să le schimbe cu cele standard.

UPDATE Şi alţi români din diaspora se pregătesc să protesteze în mod similar. „Venim acasa,dragă Românie!“, este mesajul pe Facebook al unei familii stabilite în Belgia, însoţit de o fotografie cu un autoturism, al cărui număr de înmatriculare, de asemenea personalizat, era „JOS PSD“. 

MASINA BELGIA jos psd protest

UPDATE Ambasada Suediei la Bucureşti a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook după ce şoferul român cu plăcuţe personalizate anti-PSD s-a ales cu dosar penal. 

„După ce am luat legătura, în această dimineaţă, cu autoritatea responsabilă - Agenţia Suedeză de Transport, am vrea să precizăm următoarele:

- Potrivit Agenţiei de Transport Suedeze, plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valabile pentru transportul în afara graniţelor Suediei; 

- Proprietarii plăcuţelor de înmatriculare personalizate ar trebui să ia cu ei şi numerele originale, pentru a le putea schimba în cazul în care ţara unde călătoresc nu acceptă plăcuţele personalizate; 

- Fiecare ţară decide ce tip de vehicule pot circula pe teriorul respectivei ţări. Autorităţile suedeze nu pot influenţa ce vehicule sunt lăsate să circule pe drumurile unei ţări”, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei Suediei la Bucureşti.

UPDATE Avocata lui Răzvan Ştefănescu a declarat că bărbatul a fost audiat fără apărător, fără a i se comunica temeiul legal pentru această acţiune:

UPDATE Poliţistul Marian Godină a comentat pe Facebook decizia colegilor săi de a deschide dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu.

”Dacă aş fi poliţist de frontieră sau rutier şi aş fi controlat celebra maşină în trafic, anterior întocmirii dosarului penal de către alţi colegi, nu m-aş simţi prea confortabil acum şi m-aş aştepta la vreo citaţie. Pentru că ori colegii mei greşesc acum, ori eu am greşit când l-am lăsat pe şofer să plece. Cert e că, din păcate, urmările acestui "război" prostesc vor fi acum decontate de Poliţia Rutieră”, a scris pe Facebook Marian Godină.

UPDATE 11.05: Răzvan Ştefănescu (foto jos), posesorul autoturismului cu numărul M...EPSD a declarat că poliţia nu i-a adus nicio învinuire, şi că încearcă să-şi recupereze plăcuţele şi permisul auto.

   

razvan stefanescu psd muie

„Mi s-au cerut documentele, după 3 minute, mi-au spus că numerele nu sunt valabile să că trebuie să scot plăcutele. Am refuzat, ceea ce poliţistul a mers la maşină, a scos numerele de înmatriculare, am filmat când le-a scos. (...) Mi-a adus la cunoştinţă că permisul îmi va fi suspendat. Nu ştiu ce va urma, nu mi-au adus nicio învinuire. Doar mi-au adus la cunoştinţă că plăcuţele nu sunt valabile. Am fost oprit la 5:50 dimineaţa, pe 1 Decembrie. Trebuia să ajung la mare. Eram cu băieţelul meu de 8 ani. Mi-au spus să merg cu ei la poliţie. (...) Mi-au dat o dovadă, dar fără drept de a conduce, pe timp nelimitat, nu ştiu. Sunt în vacanţă aici. Eu locuiesc în Suedia, am venit să cheltui bani în România. Maşina e înmatriculată în aprilie. Când am înmatriculat maşina cu M...IE PSD, am consultat DEX-ul şi prima chestie scrie „gură”, „a amăgi”, „a duce cu vorba”, exact ce face PSD. Cu numerele astea am vrut să arăt că aceştia sunt ei. A minţi, de fapt. Asta e în DEX. (...) Vineri m-au oprit în Craiova, aveam dreptul să circul, nu mi-au făcut nimic. Acum, după două zile, nu mai am dreptul”, a declarat Răzvan Ştefănescu citat de Mediafax.

Reacţia Poliţiei 

După deschiderea dosarului penal împotriva lui Răzvan Ştefănescu, Poliţia Română a dat detalii despre incident.

”Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România”, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal”, a anunţat Poliţia Română.

Explicaţiile liderului sindicatului Europol despre dosarul penal intentat şoferului maşinii cu numere anti-PSD:

Deşi a fost deschis dosar penal, anchetatorii nu ştiu încă dacă bărbatul avea dreptul să folosească numerele de înmatriculare şi acum fac verificări.

”În continuare, poliţiştii BPR efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3,  pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene”, mai precizează Poliţia.

Informaţii contradictorii

Ambasada Suediei la Bucureşti a reacţionat, precizând că ”plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoţite de documentele oficiale atât ale plăcuţelor originale, cât şi ale celor personalizate”. 

Poliţia Română a contrazis însă Ambasada, susţinând că deschiderea dosarului penal s-a făcut după ce Interpol Suedia a confirmat că numerele de înmatriculare respective sunt valabile doar pe teritoriul statului suedez.

”Această adresă a fost întocmită în urma unei informări trimise Poliţiei Române, prin canalele de cooperare poliţienească internaţională,  de autorităţile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menţiona faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state”, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române.  

Poliţiştii spun că ar fi fost încălcată şi Convenţia de la Viena din 8 noiembrie 1968, care stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...)”.

”În acest context, se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date”, mai arată IGPR.

Ştirea iniţială: Surse din Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei au declarat, pentru ”Adevărul”, că temeiul legal pentru care şoferului i-a fost suspendat permisul de conducere şi i-au fost ridicate plăcuţele de înmatriculare a fost articolul 334 din Noul Cod Penal - Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit legii, Răzvan Ştefănescu riscă chiar închisoarea. ”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede art. 334 al. 4 din Noul Cod Penal.

„La ora 5.50 am fost oprit în trafic, pe Bulevardul 1 Decembrie, de un echipaj de Poliţie. Eram în maşină cu copilul meu de 8 ani. Mi-au dat jos plăcuţele de înmatriculare şi m-au condus la secţia de la Udrişte. Acolo mi-au reţinut şi permisul. Poliţiştii mi-au spus că nu am voie să circul cu aceste plăcuţe în afara Suediei. Nu înţeleg de ce vineri plăcuţele erau valide, când m-a oprit poliţia rutieră din Craiova, iar azi nu mai sunt valide”, a declarat Răzvan Ştefănescu pentru G4Media.ro.

Pe reţelele sociale, oamenii se mobilizează pentru organizarea unui protest, luni, la ora 14:00, la Udrişte după ce şoferul maşinii cu numerele controversate a rămas fără permis.

Ambasada Suediei la Bucureşti a reacţionat, duminică seara, la informaţiile apărute în presa românească, conform cărora plăcuţele personalizate de înmatriculare din Suedia nu ar fi permise în afara graniţelor statului nordic:

„În acest weekend, câteva site-uri din presa românească au spus că plăcuţele de înmatriculare personalizate suedeze nu sunt permise în afara graniţelor Suediei. Aceste informaţii făceau referire la o maşină înmatriculată în Suedia, cu plăcuţe de maşină personalizate, care a fost în centrul atenţiei presei în ultimele săptămâni. Articolele s-au răspândit pe canalele social media şi prin intermediul unor site-uri de presă care nu au verificat corectitudinea informaţiei. Ulterior,  unele dintre site-uri şi-au şters sau modificat respectivele articole.

Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoţite de documentele oficiale atât ale plăcuţelor originale, cât şi ale celor personalizate.”  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite