Sindicaliştii din penitenciare îl critică dur pe Tudorel Toader: „Încă un ministru al Justiţiei sare în apararea infractorilor, uitând de victimele acestora”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean
Tudorel Toader - depunere jurământ - 23 feb 2017 / FOTO David Muntean

Sindicatul gardienilor din penitenciare îl acuză pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader,  de prea multă grijă pentru deţinuţi în dauna victimelor acestora. Motivul: oficialul a solicitat hotărârile de amânare liberării condiţionate pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare şi a anunţat că dacă se va constata existenţa unei practici neunitare va fi declanşată procedura de promovare a unui recurs în interesul legii.

„Tudorel Toader, încă ministru al Justiţiei, sare în apararea infractorilor, uitand de victimele acestora”, este denumit comunicatul Federatiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). Sindicaliştii au reacţionat în urma anunţului făcut de ministrul Justiţiei pe facebook. Toader a scris că majoritatea deţinuţilor reclamă modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la liberarea condiţionată, iar în aceste condiţii a cerut, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a solicitat hotărârile de amânare pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare.

„Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri. În măsura în care se va constata existenţa unei practici neunitare, în limitele competenţelor legale, vom declanşa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii!", spune ministrul Tudorel Toader.

"tudorel toader-postare facebook"

Comunicatul gardienilor

Sindicaliştii arată că pentru că ministrul Justiţiei se arată îngrijorat pe Facebook de faptul că „majoritatea deţinutilor reclamă modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la liberarea conditionată”, „îi reamintim ca sunt foarte multi oameni liberi care se arată îngrijoraţi exact de acelasi lucru, perspectiva fiind însă diametral opusă”.

„Victimele infracţiunilor şi cetăţenii plătitori de impozite, un profesor de drept ar trebui să ştie asta, consideră justiţia ca fiind extrem de blândă, mai ales atunci când infractorul este om politic sau om de afaceri, de regulă cu statul. Aceasta nu este o majoritate închipuită, precum cea a domnului Toader care a discutat, în total, cu 20 de deţinuti”, susţine FSANP.

Sindicaliştii îi cer ministrului să înceteze astfel de acţiuni şi dacă este ar fi cumva  îngrijorat referitor la modul in care se acordă liberarea conditionata, „bănuim ca n-ar fi o problemă să dispună măsuri referitoare la sancţionarea abaterilor în legatură cu favorizarea unor detinuti- VIP exact în vederea obţinerii prin fraudă a unor liberări conditionate, un caz extrem de mediatizat fiind cel de la Penitenciarul Poarta Alba”.

40%, recidiva în cazul liberărilor condiţionate

FSANP arată că recidiva persoanelor liberate condiţionat ar fi de peste 40%, astfel de cazuri fiind deseori prezentate în presă. „Măsuri post-condamnatorii care sa reduca rata recidivei ar fi intr-adevar bine venite, însă se pare ca asta nu-l intereseaza pe ministrul Justitiei”, precizează sidicaliştii.

„Un exemplu recent, desi nu cel mai reprezentativ pentru tipologia  recidivistului, este cazul George Becali fata de care Administratia Penitenciarelor a sesizat Parchetul pentru infractiuni de ultraj si santaj. Nici fata de acesta situatie si nici in ceea ce priveste abuzurile comise de conducerea de la Poarta Alba, ministrul Justitiei n-a gasit de cuviinta sa reactioneaze inca”, acuză sindicaliştii din penitenciare.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a sesizat Parchetul General cu privire la George Becali, după ce acesta ar fi adresat mai multe mesaje de ameninţare directorului Penitenciarului Jilava. George Becali a declarat, într-o emisiune de televiziune difuzată în 19 august, că i-a trimis directorului Penitenciarului Jilava mai multe mesaje de ameninţare pentru că acesta nu ar fi aprobat o nouă învoire pentru Victor Becali, vărul omului de afaceri.

Întrebările gardienilor

FSANP  a adresat public o intrebare ministrului Justiţiei: „Aveţi, domnule ministru - al justiţiei, nu al detinutilor-vip - temă de partid sau de o alta natura în a pune presiune pentru liberarea conditionata în regim de viteză?”

Ei arată că nu asteaptă un raspuns, dar ar fi însă de asteptat o iniţiativă corectă în legatura cu efectele liberării conditionate, „dacă tot este asta motiv de îngrijorare, una care sa aibă în calcul si dreptul victimelor la o justiţie corecta, nu doar teme lansate de actuali, foşti şi viitori deţinuti.”
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite