Sevil Shhaideh şi Adrian Gâdea, achitaţi în primă instanţă, în dosarul „Belina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sevil Shhaideh la DNA FOTO Mediafax / Alexandru Dobre / Arhivă
Sevil Shhaideh la DNA FOTO Mediafax / Alexandru Dobre / Arhivă

Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltăriim şi Adrian Gâdea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman au fost achitaţi, joi, în primă înstanţă de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Sevil Shhaideh şi Adrian Gâdea au fost achitaţi în baza articolului 16, alineatului 1, litera b din Noul Cod Penal, potrivit căruia „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, în ceea ce priveşte „cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale”.

Dosarul vizează trecerea ilegală a unei părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, în 2013, din proprietatea statului în cea a judeţului Teleorman, sub administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, după câteva zile fiind închiriată ilegal firmei Tel Drum, despre care procurorii spun că ar fi fost controlată de Liviu Dragnea, fost lider PSD. 

DNA a cerut o pedeapsă medie pentru inculpaţi, ceea ce ar însemna în jur de 5 ani de închisoare în cazul lui Shhaideh.

În ceea ce îl priveşte pe Adrian Gâdea, preşedinte al CJ Teleorman (la acel moment şi în prezent), procurorii susţin că avea cunoştinţă despre încălcarea legii.

Pentru ca cele două proprietăţi cu suprafaţă de 278,78 de hectare, respectiv, 45 de hectare ar fi fost adoptată o hotărâre de guvern. DNA menţiona că doar prin lege s-ar fi putut realiza transferul, nu prin HG şi acuză implicarea unor persoane cu funcţii publice, printre care Sevil Shhaideh, la acel moment secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, funcţie din care ar fi iniţiat respectiva hotărâre, şi Adrian Gâdea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

În noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Insula Belina a revenit în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite