Şeful Agenţiei pentru Energia Atomică a ONU a murit. El ar putea fi înlocuit de un român. Cornel Feruţă s-ar putea ocupa de dosarul nuclear al Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a mruit din cauza unor probleme de sănătate. Potrivit Reuters, unul din posibilii săi succesori ar fi diplomatul român Cornel Feruţă, în prezent coordonator-şef al AIEA.

Amano, diplomat japonez în vârstă de 72 de ani, a fost numit în 2017 pentru un al treilea mandat succesiv de patru ani în fruntea AIEA, mandat care s-ar încheia în mod normal la 30 noiembrie 2021.

Deocamdată nu s-a stabilit un calendar pentru numirea succesorului său, deşi cursa pentru înlocuitorul lui Amano a început să prindă formă săptămâna trecută, după ce a devenit clar că va pleca de la conducerea Agenţiei. 

Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, concurează pentru post, iar mai mulţi diplomaţi spun că în cursă va intra şi românul Cornel Feruţă, coordonatorul şef al AIEA, fostul şef de cabinet al lui Amano. 

Decesul lui Amano ridică întrebări privind direcţia pe care se va înscrie ulterior agenţia, deşi puţini se aşteaptă la schimbări în ce priveşte abordarea ei faţă de Iran sau alte probleme sensibile, arată hotnews.ro. AIEA se ocupă, între altele, de monitorizarea restricţiilor impuse activităţilor nucleare ale Iranului în baza acordului din 2015 cu marile puteri, din care SUA s-au retras anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite