Scriitorul Nicolae Breban neagă că a colaborat cu Securitatea: "Este o lucrătură"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, a colaborat cu fosta Securitate, informează Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Direcţia de investigaţie a CNSAS a constatat că Nicolae Alexandru Breban a fost colaborator al fostei Securităţi, au declarat, miercuri, surse din CNSAS, citate de Mediafax.

Conform CNSAS, Breban ăi vorbea de rău la Securitate pe colegii săi de breaslă Paul Goma, Mircea Eliade sau Monica Lovinescu.

"Paul Goma este lipsit de talent, dar ros de ambiţii. Monica Lovinescu este marcată de un anticomunism primitiv. Mircea Eliade nu are o cotă aşa ridicată în străinătate!" , spunea Breban, potrivit RTv.

Decizia de colaborare în cazul Nicolae Breban a fost dată în martie. Pe 4 aprilie a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti dosarul în care CNSAS cere constatarea calităţii de colaborator al Securităţii a scriitorului. Primul termen în procesul dintre CNSAS şi Nicolae Alexandru Breban a fost stabilit de instanţă pentru 12 septembrie.

Scriitorul neagă colaborarea cu Securitatea

"Este o lucrătură a cuiva care vrea să-mi murdărească numele. În perioada aia erau sute de scriitori şicanaţi, dar eu niciodată n-am dat vreo informaţie scrisă Securităţii şi nici nu am semnat niciodată un angajament. Eu am fost unul dintre cei mai atacaţi scriitori în comunism, romanul meu «Bunavestire» a fost foarte atacat, toată presa de partid m-a atacat", a spus Nicolae Breban.

Acesta a părecizat că în memoriile sale a vorbit despre cele două anchete culturale în care a fost cercetat de Securitate, anchete la care a participat şi fostul general de Securitate Nicolae Pleşiţă.

"Am fost anchetat de două ori de Securitate şi în acele momente l-am cunoscut pe Pleşiţă. Prima anchetă culturală a fost în legătură cu confiscarea manuscrisului romanului meu «Bunavestire» de la Coeckelberghs (editorul René Coeckelberghs, n.r.), care urma să-l publice în Suedia. Romanul meu «Bunavestire» a fost oprit în ţară de la publicare, timp de trei ani, de către Securitate şi doream să îl public în Suedia. Dar Securitatea şi Poliţia de frontieră au confiscat manuscrisul şi eu am fost anchetat de o comisie a Securităţii. Atunci l-am cunoscut şi pe Pleşiţă. Ei m-au rugat să scriu o declaraţie în care să spun de ce i-am încredinţat unui editor străin manuscrisul meu. Eu am explicat că sunt autorul manuscrisului şi proprietarul lui şi nu îl dădeam pentru a fi publicat, pentru că nu doream să îl implic pe Coeckelberghs. Aceasta este singura declaraţie scrisă pe care am dat-o la Securitate", a spus Nicolae Breban, citat de Mediafax.

Scriitorul a mai declarat că a doua anchetă a Securităţii a urmat după o încercare ratată de a trimite romanul "Bunavestire" în străinătate prin intermediul unei ambasade.

M-au anchetat din nou şi atunci l-am întâlnit din nou pe Pleşiţă", a mai spus Breban.

Potrivit acestuia, ambele anchete au avut loc înainte de anul 1977. Romanul "Bunavestire" al lui Breban a apărut în 1977, la Iaşi, la Editura Junimea.

Prozatorul a amintit şi că, în 1971, a protestat faţă de politica regimului comunist într-un material pentru publicaţia franceză Le Monde, când şi-a anunţat şi demisia de la conducerea publicaţiei România literară. "Ulterior s-a propus excluderea mea din biroul Uniunii Scriitorilor", a mai spus Breban.

El a precizat că, în prezent, se află în Spania şi va reveni în România în circa o lună, moment în care va face o conferinţă de presă.

Nicolae Breban s-a născut în 1934, la Baia Mare şi este este romancier şi eseist, precum şi directorul revistei Contemporanul, editată de Fundaţia Culturală Ideea Europeană.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite