Scenariul unui film cu mafioţi: cazul Băhăian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua criminală a înfiinţat din 2006 peste 40 de firme-fantomă şi a comandat patru asasinate. Modul în care au acţionat complicii lui Sergiu Băhăian îi poate inspira pe creatorii celor mai complicate filme cu gangsteri.

La comanda „creierului" Sergiu Băhăian, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au racolat victime sigure - oameni nevoiaşi au fost numiţi administratori ai firmelor-fantomă şi apoi lichidaţi după derularea unor escrocherii: Lucian Cernat (42 de ani), Emilian Leonte (47 de ani), Ionel Ulezu (42 de ani), Petrică Captalan (28 de ani).

Mai citeşte şi:
Povestea patronului fantomă din Timişoara, care a fost îngropat de viu, la comandă, după ce a dat ţepe de 700.000 de euro

Un timişorean a fost ÎNGROPAT DE VIU după ce s-a cuplat la afacerea lui Sergiu Băhăianu

Râmnicu Vâlcea: "Peştii tatuaţi", mafioţii care au speriat Valea Oltului au ajuns după gratii

Mafioţii care au terorizat Agnita sub ochii Poliţiei rămân în arest - mărturii incredibile ale martorilor protejaţi

Constanţa: Cazul Băhăian / Capcană pentru asasini

Constanţa: Îşi îngropau victimele de vii şi le acopereau cu beton

VIDEO/Reţea similară cu a lui Sergiu Băhăianu a fost destructurată la Galaţi

Constanţa: ASASINATELE MAFIEI BĂHĂIAN / Victimele clanului mafiot Băhăian

„Băhăienii" s-au pus pe făcut bani. Cumpărau mărfuri pe care le plăteau cu file cec fără acoperire şi împrumutau bani de la bănci fără să-i mai restituie. Au obţinut astfel 800.000 de euro.

Scenariul Băhăian

- 2006 - Sergiu Băhăian şi Dan Negureanu, în calitate de acţionari ai Gimatex Dridu, s-au folosit de Lucian Cernat din Cuza Vodă, pe care-l pun să semneze contracte pentru achiziţii de combustibil, cereale, materiale de construcţii şi alte bunuri, precum şi file cec false. Prejudiciul depăşeşte 2.100.000 de lei.
- 13 septembrie 2006 - cadavrul lui Lucian Cernat este pescuit din Canalul Dunăre - Marea Neagră. Medicii legişti au estimat că a stat în apă aproape trei săptămâni.
- Octombrie 2006 - dosarul lui Sergiu Băhăian ajunge pe masa procurorilor DIICOT. Băhăian este însă lăsat în libertate. La acea dată, prejudiciul era de 500.000 de euro şi doar una din cele patru crime odioase fusese comisă.
- Anii 2007-2008 - reţeaua Băhăian ajunge să deţină în toată Dobrogea 30 de societăţi cu cazier fiscal curat, pe care le transformă pe parcurs în firme-fantomă.
- 16 ianuarie 2008 - una dintre firme, Star Fridom SRL (preluată din Tulcea), prejudiciază Bere Azuga SA cu 250.000 de lei, cu care încheiase un contract de distribuţie de băuturi alcoolice. Firma Star Fridom ţepuieşte şi o societate de leasing cu 200.000 de euro, cu prilejul achiziţionării unui utilaj.
- Primăvara 2008 - Prin SC Transrom Prest SRL, Petrică Captalan achiziţionează de la mai multe societăţi de leasing utilaje în valoare de peste 600.000 de euro.
- 6 aprilie 2008 - este găsit mort pe malul Canalului Dunăre - Marea Neagră Emilian Leonte din Castelu, a doua victimă. Mortul zăcea în apropiere de Basarabi, îmbrăcat în costum complet, cu vestă, cravată, pantofi. Deşi omul avea lovituri de ciocan în cap, anchetatorii au considerat că el s-a sinucis.
- Aprilie 2008 - Valentin Şlepac, Petrică Captalan şi Ionel Ulezu încheie două contracte de leasing cu AT Leasing IFN SA şi cu Midall Leasing IFN SA, ambele din Bucureşti, pentru achiziţionarea unui încărcător frontal. Valoarea contractelor este de 88.400 de euro, respectiv 102.000 euro.
- Iulie-august 2008 - Şlepac îşi fabrică o identitate falsă şi sub numele de Constantin Leonardo Zamfirescu înfiinţează firma Hary Pet Prod Cim Impex SRL Bucureşti. „Zamfirescu" încheie trei contracte de leasing cu firma Motor Active IFN SRL Bucureşti pentru achiziţionarea a trei autoturisme marca Fiat, în sumă totală de 47.000 de euro. Falsul Zamfirescu a emis mai multe bilete de ordin cu titlu de garanţie pentru fiecare rată în parte.
- Din toamna lui 2008 - firmele păgubite încep să depună plângeri. Sunt efectuate controale ale Gărzii Financiare, care certifică existenţa firmelor-fantomă.
- 12 octombrie 2008 - frauda lui „Zamfirescu" este descoperită de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.
- 24 octombrie 2008 - Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş sunt arestaţi la Bucureşti pentru fraude economice; trei zile mai târziu sunt puşi în libertate.
- În această perioadă - moare a treia victimă, Ionel Ulezu din Carvăn. Bărbatul este îngropat de viu în curtea familiei Piciog din Măgura, iar deasupra este construit un WC.
- Finele lui 2008 - îşi găseşte sfârşitul a patra victimă, Petrică Captalan din Timişoara. Este îngropat chiar sub geamurile casei lui Piciog.
- Un an mai târziu - intră în puşcărie unul dintre membrii reţelei, Ilie Bujin.
- 15 ianuarie 2010 - Ulezu, Captalan şi Leonte sunt dezgropaţi. Cernat îşi aşteaptă încă rândul.
- 16 ianuarie 2010 - Sergiu Băhăian este săltat de DIICOT, împreună cu executanţii săi.

„Îi puneau un prosop în cap lui tata şi îl băteau ca să semneze actele de vânzare"

Modul de operare al reţelei Băhăian

Soarta victimelor Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan era pecetluită dinainte. Dacă nu ar fi fost ucişi, cei patru ar fi răspuns penal pentru fraudele comise prin firmele la care erau trecuţi ca administratori, deşi nu ei luau partea leului. Anchetatorii au stabilit modul de operare al reţelei Băhăian.

Unul dintre locotenenţii lui Sergiu Băhăian, Valentin Şlepac, le-a recrutat pe victime din rândul muncitorilor angajaţi la firmele înfiinţate de membrii reţelei.

Muncitorii proveneau din pătura medie şi săracă a societăţii, nu aveau studii, nu aveau prieteni şi nu ţineau legătura îndeaproape cu familiile lor. Principala condiţie pentru a fi cooptaţi în afaceri era să nu aibă cazier (ca să nu atragă atenţia poliţiei) şi să aibă un buletin valabil (pentru a înfiinţa societăţile comerciale).

Membrii reţelei îi „adoptau", le ofereau bani, le închiriau locuinţe şi îi mutau din oraş în oraş, în funcţie de locul unde voiau să dea lovitura. Erau instruiţi, îmbrăcaţi în costum şi prezentaţi ca oameni de afaceri. Falsurile se făceau tot pe numele celor racolaţi. Victimele primeau doar o parte infimă din banii proveniţi din înşelătorii. (Antonia Maer)

CITEŞTE DESPRE CEL MAI ORIBIL ASASINAT DIN ULTIMII ZECE ANI DIN VESTUL ŢĂRII

Executat în stil mafiot pentru ţigări şi ciocolată

Cele mai sinistre şi ciudate crime din Banat

Război în lumea interlopă din Galaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite