Sibiu: Mafioţii care au terorizat Agnita sub ochii Poliţiei rămân în arest - mărturii incredibile ale martorilor protejaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Tribunalului Sibiu a respins la începului săptămânii cererile de eliberare depuse de avocaţii celor cinci interlopi din Agnita, acuzaţi de tentativă de omor după războiul de stradă de anul trecut, din duminica Floriilor.

Instanţa menţine măsura arestului preventiv a inculpaţilor Tanciu Ioan, Banu  Bogdan - Romulus, Luca Iulian Ioan, Mateica Alexandru, şi  Duca Alexandru - Respinge cererile de revocare a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii Tanciu Ioan,  Mateica Alexandru şi Luca Iulian Ioan şi cererile de înlocuire a măsurii arestăraii preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu formulate de inculpaţii Banu  Bogdan - Romulus şi Duca Alexandru. Cu drept de recurs în 24 ore de la comunicare în ce priveşte măsura menţinerii arestării preventive. Definitivă în ceea ce priveşte cererile de revocare şi de înlocuire a măsuri arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea" spune hotârârea pronunţată luni.

În ziua de Florii, pe 12 aprilie 2009, patru tineri Constantin Moldovan (29 de ani), Eugen Dobre  (28 de ani), Andrei Buzilă (20 de ani) şi Radu Cernea (24 de ani) au fost atacaţi  de cinci indivizi. La mijloc era rivalitatea între trei fraţi vitregi, doi în grupul atacatorilor şi unul în cel al victimelor, precum şi o mare sumă de bani pe care aceştia o disputau de pe vremea când au stat în Spania. Cei cinci, Bogdan Banu (22 de ani), Alexandru Mateica (23 de ani), fratele vitreg al acestuia şi liderul grupării, Ioan Tanciu zis Ucu Ambrozie (32 de ani), Alexandru Duca (22 de ani) şi Iulian Luca (38 de ani) sunt judecaţi la Tribunalul Sibiu, pentru tentativă de omor. Tot scandalul s-a petrecut în plină stradă, în faţa barului Perom, din Agnita, iar circulaţia de drumul judeţean 106, care străbate localitatea a fost blocată timp de mai bine de 20 de minute.

Ioan Tanciu, cel mai temut personaj din Agnita şi din comunele învecinate, cunoscut pentru o agresivitate extremă şi ca "prieten" interesat al şefului Poliţiei Agnita, Constantin Dinescu, şi-a schimbat până acum de trei ori numele de familie, fiind cunoscut cu numele anterioare de Moldovan, Sasu şi Dragoman.

La termenul de săptămâna trecută Instanţa a audiat mai mulţi martori cu identitate atribuită, care au povestit scenele incredibile la care au asistat în 12 aprilie2009 şi pe care susţin că nu le-au mai văzut decât în filme. Agniţenii trăiesc şi acum cu teama că interlopii conduşi de Ioan Tanciu, zis Ambrozie sau Ucu pentru şeful poliţiei,  vor fi în cele din urmă eliberaţi şi se vor întoarce să terorizeze oraşul, cum au făcut-o vreme de doi ani, când au revenit din Spania.

În ciuda mărturiilor şocante, care pun la îndoială prestanţa şi capacitatea Poliţiei de a-i mai apăra pe localnicii din Agnita, niciun poliţist din oraş nu a păţit nimic, pentru că nu a intervenit şi nu a prevenit scandalul, care mocnea de multă vreme, şi de care fusese prevenit chiar şeful Poliţiei.

Urmăriţi mai jos incredibila mărturie a martorului cu identitate atribuită Georgescu:

"Tanciu urlă ca o fiară, vă omor pe toţi, a spart geamul şi a deblocat uşa şi l-a tras pe tânărul din BMW-ul vişiniu afară. Tânărul nu avea cum să se apere, nu avea nimic în mână şi din poziţia aceea era imposibil. L-a lovit de mai multe ori cu bâta în cap, a căzut jos şi l-a lovit apoi cu picioarele urlând să se ridice să se bată cu el. Tânărului i-a ţâşnit sânge pe nas gură şi urechi. Nu s-a mai ridicat. Când a venit Salvarea, l-au pus pe targă şi l-au dus. Nu a dat deloc. Stătea cu mâinile la cap că să-şi apere capul.

Al doilea dintre cei atacaţi avea sânge pe faţă şi s-a refugiat în mulţime că să scape. Oamenii l-au înconjurat că fugeau de Matei şi Tanciu. Spre surprinderea mea, cel cu geacă albă a încercat să îl ajute, i-a data apă şi l-a pe cel căzut la pământ. (n.r. Este vorba de Banu Bogdan, frate vitreg cu tânărul din tabăra adversă).

După două trei minute a venit un echipaj dar nu a intervenit. A venit apoi şi şeful Poliţiei, Dinescu, care îl ruga pe Tanciu să urce în maşina Poliţiei. Acesta era foarte agitat şi a strigat la  Dinescu: <Ştiai ce se întâmplă. De ce nu sunt mascaţii aici>. Acesta îi spunea: <Te rog frumos Ucu, intră în maşină Poliţiei, că e lume şi ne sare în cap>. Lumea începuse să vorbească, ce poliţie e asta, nu face nimic.

Deloc nu au intervenit. Nici nu s-au apropiat. Stăteau la 20 de metri în timp ce Tanciu îi fugărea pe ceilalţi printre oameni. Am înţeles că Poliţia ştia că va urmă o răfuială între ei. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în Agnita. Poliţia am înţeles că era cumpărată de Tanciu, lideul. Tanciu a plecat cu maşina Poliţiei,  altul a luat jeepul şi apoi Tanciu a fost văzut ieşind din oraş peste cinci minute. Nimeni nu a îndrăznit să-i apere pe cei atacaţi. Oamenii se temeau să nu fie şi ei loviţi.

Poliţia ştie mai multe, pentru că au fos plângeri şi apoi şi-au retras aceste plângeri. Tanciu cerea taxa de protecţie de la patronii de baruri, le-a distrus barurile şi i-a bătut ca să plătească" a povestit martorul Georgescu, amănuntele celei mai teribile întâmplări din Agnita, cel puţin din ultimii 20 de ani.

Ioan Tanciu prins din greşeală la Mureş

Inculpatul principal nu a fost prins de Poliţie decât după mai mult de patru luni de la războiul de stradă din Agnita. Acesta s-a refugiat la Târgu Mureş, unde devenise recuperator pentru diferiţi afacerişti din oraş. A fost reţinut în timpul unei acţiuni de recuperare a unei datorii, iar când a fost prezentat Instanţei, a impresionat după ce a leşinat. Din fericire, pe numele lui existat deja un mandat de arestare emis de Instanţa Tribunalului Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite