Scandalul ”eratei”: Zegrean nu era în concediu pe 6 august, Minea nu avea de ce să semneze adresa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două adrese CCR din 6 august
Cele două adrese CCR din 6 august

Două adrese emise de Curtea Constituțională pe data de 6 august readuc instituția în atenția presei, după ce mult discutata "erată", cel mai probabil semnată de judecătorul Ștefan Minea, schimba decizia Curții din 2 august, adăugând voturile românilor din străinătate.

În urma scandalului cu "falsul-erată" a ieșit la iveală faptul că, deoarece președintele Curții Constituționale se afla în concediu, adresa CCR către secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a fost semnată de judecătorul Ștefan Minea în numele lui Zegrean.

Potrivit lumeajustitiei.ro, cele două adrese ale Curții emise pe 6 august, aparent semnate de Augustin Zegrean, au iscălituri diferite. Comparând cele două adrese, se pot vedea cele două semnături diferite sub numele președintelui Curții, lucru care demonstrează că Augustin Zegrean se afla la muncă în acea dată, iar Minea nu avea de ce să semneze ”erata”.

Cea de-a doua adresă este cea care a stârnit controverse, deoarece CCR cerea introducerea unui paragraf care făcea trimitere la Legea 370/2004 privind alegerea președintelui. "În speță, însă, sunt aplicabile dispozițiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea președintelui și ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul", se arată în adresă. Acest paragraf stabilește o nouă regulă pentru a calcula cvorumul de la referendum, care îl favorizează pe președintele suspendat.

Scandalul "eratei" a izbucnit la două zile după ce s-a aflat de modificarea făcută, doi judecători ai Curții, Tudorel Toader și Ion Predescu, denunțându-o drept ilegală și cerând reuniunea de urgență a Curții. Problema urmează să fie tranșată în ședința de mâine a Curții.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite