Rusia atacă NATO. Aceasta este tema celui mai mare exercițiu militar din Europa

0
Publicat:

NATO a decis să implice 90.000 de militari în cel mai mare exercițiu militar de la terminarea Războiului Rece. Steadfast Defender 24 se va desfăşura după un scenariu Articol 5, de ripostă în cazul în care ţări aliate sunt atacate. 

Exerciții NATO. Foto: Arhiva Adevărul
Exerciții NATO. Foto: Arhiva Adevărul

Pe fondul unei Rusii tot mai agresive, NATO a anunțat că organizează, luna viitoare, în nordul Europei, cel mai mare exerciţiu militar de la terminarea Războiului Rece, la care vor participa peste 90.000 de militari. Partea britanică a și recunoscut oficial că participă la exerciții cu un număr-record de militari, peste 20.000, conform Reuters. Anul trecut, în manevrele militare similare au fost angrenați 40.000 de soldați.

Steadfast Defender 24 se va desfăşura după un scenariu Articol 5, de ripostă în cazul în care ţări aliate sunt atacate, arată monitorulapararii.ro. Manevrele vor avea loc în Germania, Polonia şi Statele Baltice şi vor pune în practică noile planuri de apărare ale Alianţei, aprobate la Summitul din 2023 de la Vilnius.

Steadfast Defender 24 va fi un teren de testare pentru exersarea planurilor de apărare interconectate ale NATO şi naţionale, a declarat amiralul Rob Bauer, şeful militar al NATO, la una din conferinţele de planificare, conform „Stars and Stripes“. „O nouă eră a apărării colective este înaintea noastră“, a declarat Bauer după o întâlnire a şefilor apărării NATO. El a numit exerciţiile cele mai mari din epoca post-Război Rece.

Pe lângă obiectivele ce ţin de pregătirea comandamentelor şi unităţilor militare, exerciţiul are şi un rol de descurajare a acţiunilor Rusiei şi dorinţei lui Putin de a reface ce a fost odată teritoriul URSS. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a modificat radical situaţia de securitate din Marea Baltică, iar NATO şi-a sporit substanţial prezenţa defensivă în regiune pe mare, pe uscat şi în aer“, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Au fost mai multe semnale de alarmă că Putin nu se va opri la Ucraina în caz că va câştiga războiul. „Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea sa să nu se oprească aici“, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul anului 2023.

Scenariul Bundeswehr

De altfel, scenariul conform căruia Rusia vrea un război cu Occidentul este tot mai prezent printre militarii de top din NATO. Armata Germaniei, Bundeswehr, de exemplu, a pus la punct și o posibilă cronologie a evenimentelor, conform cotidianului „Bild“ citat de agenzianova.com. Totul ar putea începe în luna februarie a acestui an, cu o mobilizare masivă, de 200.000 de militari, cerută de Kremlin. Ar urma apoi o ofensivă a fostei Armate Roșii care ar putea avea succes pe fondul diminuării ajutorului occidental pentru Kiev, arată militarii germani în documentul denumit „Apărarea Alianţei 2025“, mai publică „Bild“.

În vara acestui an ar putea începe, totodată, atacul neconvențional al Kremlinului împotriva NATO. Este vorba de atacuri cibernetice masive, dar și de alte forme de război hibrid împotriva țărilor baltice. În Estonia, Letonia și Lituania, unde există minorităţi ruseşti, se va încerca învrăjbirea populației, tulburările respective putând fi pretext pentru o eventuală intervenție.

NATO mobilizează 300.000 de militari

În septembrie 2024, Rusia ar începe exerciţiul deja bine-cunoscut Zapad 2024, care ar presupune mobilizarea a 50.000 de militari în vestul Rusiei şi în Belarus, la graniţele Poloniei şi Lituaniei. Apoi, susținând că NATO ar vrea să atace Rusia, o lună mai târziu Kremlinul decide să disloce trupe şi rachete cu bătaie lungă în Kaliningrad. În faza următoare, lucrurile accelerează după ce rușii cuceresc Coridorul Suwalki dintre Polonia și Lituania, care leagă Belarus de Kaliningrad. Ar urma conflicte la graniță soldate și cu victime.

În martie 2025, Rusia ar avea în Belarus două divizii de tancuri, o divizie de infanterie mecanizată, iar NATO va decide să pună în practică măsuri de descurajare și mobilizează 300.000 de militari pe flancul estic al Alianţei. Scenariul Bundeswehr se termină la 30 de zile de la acest moment, dar fără să se precizeze ce final va avea o confruntare Rusia - NATO.

De precizat că exercițiile NATO au de multe ori scenarii asemănătoarea celui german și este posibil ca și Steadfast Defender 24 să aibă o desfășurare asemănătoare. În mod evident, responsabilii NATO nu au făcut public modul în care se vor realiza aceste manevre militare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite