Peste 150 de avioane de luptă din ţări NATO participă la ample exerciţii militare în nordul Europei

0
Publicat:

Ample exerciţii la care participă 150 de avioane de luptă din ţări occidentale, printre care SUA, Regatul Unit şi Franţa, au început luni în Finlanda, Suedia şi Norvegia, au anunţat forţele aeriene finlandeze.

La exercițiu participă aviane F-35
La exercițiu participă aviane F-35

În cele trei ţări nordice, situate în apropiere de Rusia, manevrele urmează să dureze aproape două săptămâni, potrivit autorităţilor din Finlanda, care este ultima ţară intrată în NATO şi conduce operaţiunea ''Arctic Challenge”, scrie Agerpres.

''Exerciţiile au început. Prima noastră rotaţie este în desfăşurare'', a declarat colonelul Henrik Elo, din forţele aeriene finlandeze.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, ţara nordică a pus capăt deceniilor sale de neutralitate forţată, urmată de nealiniere militară, aderând la NATO la începutul lunii aprilie.

Organizat o dată la doi ani de ţările nordice începând din 2013, exerciţiul 'Arctic Challenge' reuneşte în acest an 14 ţări (12 membre ale NATO, Suedia şi Elveţia).

La exerciţiu, care se va încheia în 9 iunie, iau parte avioane F-35 americane şi din mai multe ţări europene, aparate Rafale şi Mirage ale forţelor franceze, F-16 ale forţelor daneze şi olandeze, F-18 ale forţelor finlandeze şi elveţiene şi Gripen ale forţelor suedeze.

''Este cel mai mare organizat până acum'', a subliniat colonelul Henrik Elo.

Avioanele vor staţiona în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei, precum şi în baza finlandeză Pirkkala-Tampere.

Exerciţiul coincide cu o reuniune a miniştrilor de externe din NATO, organizată la Oslo în această săptămână, precum şi cu o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Finlanda, pe 1 şi 2 iunie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite