Românii au votat cele mai atractive Destinații ale Anului 2024. Cine sunt marii câștigători în turism FOTO

0
Publicat:

Competiția „Destinația Anului” și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei gale desfășurate la Ateneul Român din București. Au fost premiate atât locurile 1, cât și locurile 2, 3 din fiecare categorie în parte și a existat și o secțiune pentru premii speciale. Republica Moldova a participat și ea în premieră.

Gala excelenței în turism - Destinația Anului 2024 Foto Destinația Anului
Gala excelenței în turism - Destinația Anului 2024 Foto Destinația Anului

Concursul creat în 2021 reprezintă o competiție online de entități din turism, cu sprijin guvernamental, în cadrul căreia pe lângă juriul de specialitate și public, un amplu studiu sociologic a stabilit în acest an clasamentul celor 12 categorii.

Procesul de selecție din acest an a început pe 16 martie 2024 și s-a încheiat pe 8 mai 2024. Votul publicului a reprezentat o treime din scorul total, alături de o treime obținută prin votul unui juriu format din peste 200 de experți, și o treime atribuită percepției publice evaluate prin rezultatele Cercetării Sociologice Destinații Vizionare.

Destinația Anului: Marele premiu – Sibiu, stațiuni - Bran, sat de poveste - Biertan

Cele mai disputate secțiuni, ce au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor, au fost cele vizând orașele, stațiunile și satele de poveste.

Marele Premiu anunțat la „Gala Excelenței în turism” (VEZI GALERIA FOTO) de la „Destinația Anului 2024” i-a revenit municipiului Sibiu care a câștigat primul loc la categoria „Orașe care inspiră”, fiind urmat de Timișoara și Brașov.

„Sat de poveste” a fost ales Biertan - Sibiu, al cărui sit UNESCO a primit în acest an fonduri europene de aproximativ 5,7 milioane euro pentru reabilitare. Pe podium au urcat Sâmbăta de Sus (județul Brașov) și Ciocănești (Suceava).

La secțiunea „Stațiune turistică”, primul loc a fost ocupat de Bran, iar următoarele poziții de Băile Felix și Sovata.

Cetățile Dacice, Therme și Castelul Corvinilor au luat trofee

„Tărâmuri cu istorie și tradiție” au devenit: Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, Ținutul Mănăstirilor din Bucovina și Maramureșul istoric.

Eco Delta Dunării a câștigat trofeul la „Regiuni eco- turistice”, urmat de Țara Dornelor, iar la egalitate de puncte – de Țara Hațegului și Regiunea „Băile Tușnad și Împrejurimile”.

Cel mai frumos „Parc de distracție și aventură” s-a dovedit a fi Mini Transilvania Parc. Valea cu Povești Bran și Dino Parc Râșnov au urcat și ele pe podium.

La categoriile „Wellness” pe locul I s-a clasat Therme București, iar pe locurile următoare Panoramic Colibița și Ana Hotels Europa & Health SPA Eforie Nord.

„Cazări epice Resort” sunt în 2024: Green Village Resort, Zaga Zaga, Club Vila Bran și Teleferic Grand Hotel – ultimele două la egalitate de puncte.

La secțiunea „Cazări epice Boutique”, pe podium au urcat Castle Hotel Daniel, Hadar Chalet, Atra Doftana și Nooks by Adybeca.

Brașovul, premiu special pentru șapte destinații câștigătoare

Mare câștigător la categoria „Destinații gastronomice” în 2024 este Casa Timiș - Wellness & Spa Resort, urmată de Restaurant Kibuț Gărâna, și la egalitate de puncte de Conacul Grigorescu Rătești și Mama Cozonacilor Bran.

„Cea mai bună promovare” în acest an a fost făcută pentru „Visit Harghita”, iar pe podium au mai urcat Lunca Prutului de Jos, Cahul, din Republica Moldova și Programul „Anii Drumeției” al Consiliului Județean Sibiu.

La categoria „Atracții culturale – educative” a câștigat trofeul Castelul Corvinilor, fiind urmat de Castelul Bran, și la egalitate de puncte: „Străzi Deschise București” și Palatul Culturii din Iași.

Competiția din acest an a avut și o secțiune de premii speciale. Județul Brașov a câștigat o astfel de distincție pentru cele mai multe destinații turistice câștigătoare în acest an – nu mai puțin de șapte la număr. Un alt premiu special i-a revenit satului Văleni, din Raionul Cahul – Republica Moldova. Stațiunea Mamaia a fost premiată fiindcă tocmai a finalizat un proces de re-branding.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite