România trece, duminică, la ora de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 România va trece, duminică, la ora oficialã de iarnã, ora Europei Orientale.

Ceasurile se dau înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00.

Aşadar, în ultima duminicã din luna octombrie se încheie orarul de varã care debuteazã în ultima duminicã a lunii martie şi se revine la Timpul Legal Român, când diferenţa faţã de timpul universal (GMT) este din nou de douã ore.

Schimbarea nu este simultanã în toate ţãrile unde are loc, din cauza diferenţei de fus orar.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele aratã pentru fiecare punct de pe Pãmânt acelaşi minut şi aceeaşi secundã, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul cã, la fiecare 15 grade longitudine, apare o orã în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv, cãtre est.

Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului zero, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

Odatã cu încetarea folosirii orei de varã, 70 de ţãri din Europa şi Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o orã înapoi. Trei ţãri din UE (Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia) vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehã, Danemarca, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1.

La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia şi Lituania îşi vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Prin introducerea orei de varã s-a urmãrit sã se beneficieze cât mai mult de lumina naturalã a Soarelui şi să se reducă folosirea luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, aceastã metodã, dar a fost aplicatã, pentru prima datã, în timpul Primului Rãzboi Mondial, în 1916, de câteva ţãri din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de varã a fost propusã de mai multe ori, dar respinsã. Pentru o perioadã mai îndelungatã a fost aplicatã în SUA, în timpul celui de al Doilea Rãzboi Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.

În România, orarul de varã a fost introdus pentru prima datã, fãrã prea mare succes, în 1931, când a fost publicată, în Monitorul Oficial din iulie 1931, Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de varã a fost instituitã permanent în ţara noastrã şi, pânã în anul 1997, trecerea la ora de varã s-a fãcut în ultima duminicã a lunii martie, iar la ora de iarnã în ultima duminicã a lunii septembrie.

Începând cu anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de varã se face în ultima duminicã a lunii martie, iar la ora de iarna în ultima duminicã a lunii octombrie.

Potrivit CFR Cãlãtori, trenurile de cãlãtori pleacã din staţiile de formare dupã ora oficialã de varã pânã la ora 4:00, iar cele care au ora de plecare dupã 4:00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de cãlãtori aflate în circulaţie dupã ora 4:00, ora oficialã de varã, opresc în staţiile din parcurs stabilite, unde staţioneazã pânã la ora de plecare din orarul în vigoare dupã noua orã a Europei Orientale.

De asemenea, între staţiile de frontierã cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circulã dupã orarul în vigoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite