România „țara problemă” a traficului de persoane în Europa. Aproape jumătate dintre victime și traficanții din UE sunt români

0
Publicat:

Fundația Active Citizens Fund România subliniază că țara noastră a fost și rămâne principala „țară problemă” a traficului de persoane în Europa. Între 30% și 50% dintre victimele identificate sunt cetățeni români, iar procentul de traficanți români din UE se situează între 40% și 60%. 

România, țara din care vin cele mai multe victime ale traficului de persoane Foto cursdeguvernare.ro
România, țara din care vin cele mai multe victime ale traficului de persoane Foto cursdeguvernare.ro

„România a fost și rămâne principala „țară problemă” a traficului de persoane în Europa. La nivelul celor 27 de state membre UE, cetățenii unui singur stat – România, reprezintă între 30% și 50% din numărul total al victimelor identificate și între 40% și 60% dintre traficanții UE”, transmite comunicatul organizației. 

Procentul de copii români exploatați sexual din totalul minorilor victime ale traficului de persoane ste între 75% și 80%, cu mult peste ponderea globală în domeniu de 51%, potrivit sursei citate. 

De altfel, și datele Comisiei Europene din 2022 evidențiază că 2.315 persoane traficate în UE sunt cetățeni români, plasându-ne pe primul loc în UE în acest top. 

Pentru combaterea acestui aspect cei de la fundație cer ajutorul autorităților pentru adoptarea următoarelor măsuri : 

  1. creșterea capacității autorităților de aplicare a legii pentru a-și duce la îndeplinire, în mod efectiv și eficient, atribuțiile legale de combatere și monitorizare a fenomenului traficului de persoane; 
  1. operaționalizarea celor 9 adăposturi pentru victimele traficului de persoane și finanțarea corespunzătoare a nevoilor de asistență și protecție a acestora, atât în sectorul public cât și în cel privat; 
  1. organizarea unor campanii publice masive de informare și conștientizare a traficului de persoane, susținute de instituțiile mass-media publice și private. 

RoTIP (Rețeaua de ONG-uri împotriva traficului de persoane) și consorțiul de ONG-uri care implementează proiectul STOP-AT cer implementarea prevederilor din OUG 76/2016 și sugerează că ar trebui mărită capacitatea DIICOT, mai ales dacă România va intra în spațiul Schengen. 

Fundația a atras atenția asupra fenomenului cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, care este marcată pe 18 octombrie în fiecare an, începând din 2006.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite