România şi Portugalia au preluat conducerea misiunii de Poliţie Aeriană sub comandă NATO în Ţările Baltice

0
Publicat:

România şi Portugalia au preluat conducerea celei de-a 62-a rotaţii a misiunii de Poliţie Aeriană sub comandă NATO în Ţările Baltice. Cheia Spațiului Aerian Baltic le-a fost predată partenerilor de aliații polonezi și francezi.

Ceremonia de predare- primire. FOTO Laura Basturea
Ceremonia de predare- primire. FOTO Laura Basturea

„În Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania, a avut loc ceremonia de predare – primire (Hand over – Take over) a misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO. România și Portugalia au preluat, într-un cadru oficial, de la partenerii polonezi și francezi, conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de apărare a integrității spațiului aerian al Țărilor Baltice”, a anunțat, duminică Ministerului Apărării Naţionale (MApN) , pe pagina oficială de Facebook

La eveniment au participat oficialități atât din partea celor cinci națiuni, cât și din partea Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM).

Ceremonia a avut loc în Lituania FOTO Laura Basturea
Ceremonia a avut loc în Lituania FOTO Laura Basturea

„ În cadrul evenimentului, detașamentul român ”Carpathian Vipers”, condus de comandor Cosmin Vlad, a primit, împreună cu detașamentul din Portugalia, Cheia Spațiului Aerian Baltic, de la aliații polonezi și francezi. Cheia reprezintă un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricăror posibile amenințări”, a mai precizat MApN.

 Delegația română a fost compusă din consilierul prezidențial pentru securitate națională al președintelui României, domnul general (r) Ion Oprișor, ambasadorul României în Republica Lituania, domnul Cosmin George Dinescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană și locțiitorul pentru operații al șefului de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite, general de brigadă Robert Manea.

Ceremonia de predare- primire. FOTO Laura Basturea
Ceremonia de predare- primire. FOTO Laura Basturea

Prioritatea numărul unu

 Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a adresat întregului personal al detașamentului Carpathian Vipers,  proaspăt instalat pe Baza Aeriană Šiauliai.

Acesta aprecizat că echipa de conducere a Forțelor Aeriene consideră această primă misiune a aeronavei F-16 într-un teatru de operații prioritatea numărul unu și a reasigurat personalul detașamentului de suportul deplin pentru buna desfășurare a misiunii.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite