Român din Spania, donator fără voie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia lui Gheorghe Dima acuză medicii Spitalului „Reina Sofia“ din Cordoba că ar fi prelevat ilegal organele bărbatului care a murit în urma unei căzături pe scări. Rudele românului mort în Spania vor să facă plângere penală împotriva celor care şi-au dat acordul pentru transplant în locul lor.

În ianuarie, Gheorghe Dima (48 de ani), un bărbat din satul Rasa, comuna Grădiştea, a plecat în Spania să muncească la cules de măsline. La 31 martie, bărbatul a căzut pe scări şi s-a lovit puternic la cap. După ce a ajuns la Spitalul Universitar „Reina Sofia" din Cordoba, Spania, Dima a intrat în moarte clinică.

Mai citiţi şi:

Datoriile Spitalului din Sighet, achitate de Ministerul Sănătăţii

Vestea cea rea a morţii lui Dima a lovit familia muncitorului în Joia Mare, la 1 aprilie. Atunci autorităţile au anunţat rudele bărbatului că trebuie să sune în Spania, la Cordoba. Amelia Radu, logodnica lui Dima, a aflat astfel că bărbatul este conectat la aparate şi a fost întrebată dacă îşi dă acordul pentru o prelevare de organe.

Disperată, Amelia spune că a cerut ca logodnicul ei să nu fie deconectat de la aparate pentru a avea timp să se consulte cu familia lui.

Între timp, Gabriela Stan, preşedinta Asociaţiei Culturale Hispano-Rumana Traian din Cordoba, cu care femeia vorbise şi înainte, i-a cerut Amaliei să-i trimită acordul scris prin fax pentru prelevarea organelor. În acel moment, femeia a aflat că Dima era deja mort.

Hăcuit fără acordul familiei

Gh. Dima a murit  în Spania

image

Acordul n-ar mai fi fost trimis, susţine familia, dar bărbatului i-au fost prelevate cinci organe: inimă, ficat, plămâni, rinichi şi cornee. În raportul medico-legal se precizează că reprezentanţi ai Consulatului României la Sevilla ar fi înlesnit medicilor spanioli obţinerea acordului de la familia lui Dima pentru prelevarea de organe.

Rudele susţin că nu le-a căutat nimeni. Contactat de familie, medicul Juan Carlos Robles, coordonatorul secţiei de transplant de la Spitalul „Reina Sofia" din Cordoba, s-a arătat foarte mirat de cele petrecute.

„Când am sunat la consulat, nimeni nu a părut surprins de ceea ce relatez. Ştiau deja şi chiar mi-au confirmat că au colaborat şi în alte cazuri cu doamna Gabriela Stan. Mie totul mi se pare cusut cu aţă albă", a declarat Amelia Radu.

Gabriela Stan recunoaşte că, în calitate de translator, a intermediat discuţia telefonică dintre doctori şi Amelia Radu şi a semnat actul de donare fără acordul familiei. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite