Rogozin îi răspunde lui Băsescu: „Mă întreb câte pahare a băut el înainte de a închide spaţiul aerian pentru avionul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin s-a arătat gata să se joace cu avioanele deasupra României FOTO AFP
Dmitri Rogozin s-a arătat gata să se joace cu avioanele deasupra României FOTO AFP

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a răspuns acuzaţiilor preşedintelui României, afirmând că se întreabă cât alcool a consumat acesta înainte de a lua decizia de a nu-i permite lui Rogozin să survoleze spaţiul aerian românesc.

UPDATE 13.52 Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, şi-a continuat, luni, pe Twitter şi Facebook declaraţiile provocatoare la adresa oficialilor români, vizându-l pe premierul Victor Ponta, după ce anterior postase un răspuns pentru preşedintele Traian Băsescu.

"Atrag atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei acestui politician român", scrie Rogozin pe contul său de Twitter, trimiţând la o declaraţie a premierului român Victor Ponta preluată de site-ul moldnews.md.

Mesajul apare atât pe contul de limba engleză, cât şi pe cel de limba de rusă, unde este urmat de o ironie la adresa premierului român, permisă de un joc de cuvinte în limba rusă: "Ponţii cei duri şi poantele ...".

***

Premierul român a declarat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România, dar declaraţiile sale impuneau o întâlnire a autorităţilor române cu preşedintele Traian Băsescu.

Furios că România a refuzat să-l primească în spaţiul său aerian, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a început să arunce cu ameninţări pe contul său de Twitter. „La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a scris Rogozin. „Data viitoare voi zbura la bordul unui TU-160”, a transmis demitarul rus. Avioanele Tupolev TU-160, cu numele de „Balckjack” în jargonul militar, sunt printre cele mai temute din arsenalul Federaţiei Ruse, fiind bombardiere supersonice proiectate în timpul URSS. 

„La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o declaraţie lipsită total de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", a declarat pentru opiniatimisoarei.ro duminică preşedintele Traian Băsescu referitor la scandalul diplomatis iscat de Rogozin. Şeful statului a adăugat că vicepremierul rus a rămas încă la modul de gândire al stalinismului.

„Mă întreb câte pahare a băut Băsescu” înainte de a închide spaţiul aerian pentru „avionul nostru”, a scris luni vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe Twitter, ca răspuns la acuzaţiile preşedintelui român.

Rogozin a venit vineri de la Moscova şi a mers în Republica Moldova pentru a participa la parada organizată de 9 Mai la Tiraspol, aşa-zisa capitală a regiunii separatiste Transnistria. Rogozin este şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria. La venire, avionul lui Rogozin a ocolit spaţiul aerian al Ucrainei, survolând Marea Neagră, Bulgaria şi România înainte de a ateriza la Chişinău. La plecare, sâmbătă, avionul de tip YAK-42, aparţinând companiei Rusjet, la bordul căruia se afla vicepremierul rus, a încercat să traverseze Ucraina. 

Aparatul a decolat de la Chişinău, a pătruns în spaţiul aerian al Ucrainei, dar a zburat doar câţiva kilometri, apoi a fost interceptat de avioane ucrainene, forţat să se întoarcă la 180 de grade şi să se întoarcă la Chişinău. Abia în acest punct, aparatul care trebuia să-l înapoieze pe Rogozin la Moscova a cerut permisiunea de a penetra spaţiul aerian al României, probabil pentru a folosi aceeaşi rută ocolitoare pe care a venit. 

Diplomaţie pe Twitter

De cealaltă parte, autorităţile de la Kiev susţin că avionul lui Rogozin nu a fost interceptat de niciun aparat ucrainean şi că s-a întors din drum de bună voie, tocmai pentru a agita spiritele. „Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!”, a transmis, tot pe Twitter, ministerul ucrainean al Externelor. 

Rogozin a ajuns înapoi la Moscova cu un avion de linie, chiar dacă a dat de înţeles că a zburat la bordul unui avion militar, iar primul lui gând s-a îndreptat tot către România. „Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi”, a scris vicepremierul la scurt timp după aterizare. Numele lui Rogozin se regăseşte pe lista cetăţenilor ruşi cu interdicţie de a mai călători în Uniunea Europeană, ca parte a sancţiunilor aplicate de cele 28 de ţări membre Rusiei după anexarea Crimeei. 

Rogozin s-ar fi folosit de această situaţie pentru a atrage atenţie asupra sa. Vicepremierul a anunţat că în avionul cu care nu a fost lăsat să plece se aflau liste cu 30.000 de semnături de la separatişti din Transnistria, care cer organizarea unui referendum pentru alipirea la Rusia, făcând mulţi analişti să afirme că, de fapt, Rogozin voia să promoveze această „încărcătură”. „Da, pune-l pe prost să i se roage lui Dumnezeu.. Publicitate mai bună pentru plebiscitul popular e greu să inventezi”, a recunoscut Rogozin într-un mesaj. 

În ultimii ani, Rogozin a deţinut mai multe funcţii importante pentru Rusia şi a reuşit de fiecare dată să şocheze prin declaraţiile fie belicoase, fie zeflemitoare. În 2008, el a devenit ambasadorul Rusiei la NATO, apoi, din 2011, este vicepremier în Guvernul de la Moscova şi reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru regiunea moldovenească Transnistria. Rogozin are două licenţe, una în jurnalism şi alta în economie, obţinute în timpul URSS. În 1996, el şi-a obţinut şi doctoratul în filosofie. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/rogozin" target="_blank">View the story "rogozin" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite