RFI: Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului. Image source: Facebook
Parchetul General cercetează evenimentele de la Valea Uzului. Image source: Facebook

Evenimentele de la Valea Uzului sunt cercetate de Parchetul General, iar dosarul se află în lucru, informează Ministerul Public în urma unei solicitări a RFI România.

Soarta dosarului părea pecetluită după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti a considerat cazul închis. În urma unei contestaţii însă, Judecătoria Moineşti a stabilit că dosarul nu trebuie clasat şi iată că acum se află la Ministerul Public, „în urma declinării de competenţă între parchete”, după cum se arată în comunicarea transmisă RFI România.

Clasarea dosarului de către procurorul din Moineşti a fost făcută în februarie anul trecut pe motiv că „afară cu ungurii din ţară” este „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracţiunea de incitare la ură şi discriminare.

„Presupusa lozincă nu viza o categorie de persoane, ci o etnie”, îşi argumenta procurorul decizia de clasare a dosarului în timp ce presa atrăgea atenţia că de fapt în dosar evenimentele nu au fost practic redate după cum s-au petrecut. O problemă a reprezentat-o din start faptul că au fost audiaţi doar martori „români”.

Instanţa locală, Judecătoria Moineşti, a decis definitiv, în decembrie 2020, că dosarul nu trebuie clasat în urma unei contestaţii a Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Minoritare „Mikó Imre”.

Instanţa a decis că nu e vorba despre profanare de morminte şi nici de violenţe. Ce trebuie investigat în continuare însă: incitarea la ură şi discriminare, a stabilit Judecătoria Moineşti.

Cimitirul de pe Valea Uzului a fost scena unor confruntări violente între români şi maghiari, care şi-au disputat în acel moment dreptul de a-şi comemora eroii. Se întâmpla pe 6 iunie 2019 – unii protagonişti ai evenimentelor de atunci, în frunte cu George Simion, au ajuns între timp în Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite