Respect, Muntenegru! Poštovanje, Crna Goro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muntenegrenii ne-au arătat că ştiu ce înseamnă omenia. Mobilizarea imediată şi impecabilă, solidaritatea muntenegrenilor de rând, dar şi reacţia rapidă a autorităţilor au făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru cei 28 de supravieţuitori.

Duminică seară, la ora locală 17.15 (ora 18.15 a României), unitatea pentru situaţii de urgenţă a Ministerului de Interne din Muntenegru trimitea tuturor autorităţilor o avertizare şi le cerea mobilizare imediată. Cu un sfert de oră mai devreme, pe podul Grlo, într-o regiune montană aflată la 30 de kilometri de Podgoriţa, capitala statului Muntenegru. 

La ieşirea din unul dintre cele câteva zeci de tuneluri de pe acel traseu, autocarul a ieşit de pe carosabil, a rupt parapetul de fier şi a plonjat în hău. Primele declaraţii scot în evidenţă empatia localnicilor: „Slavă Domnului că a căzut acolo şi nu cu 20 de metri mai în faţă, că atunci pica direct în râu”, spune o femeie aflată încă la faţa locului la câteva ore de la accidentul în care şi-au pierdut viaţa 18 români. 

Trupurile acestora au fost repatriate marţi noapte şi, înainte de a decola de pe aeroportul din Podgoriţa, avionul Hercule trimis de Ministerul Apărării Naţionale a fost salutat în semn de respect de militarii muntenegreni. Înainte ca sicriele să ajungă în ţară, alte două aeronave, de tip Spartan, au adus la Bucureşti cei 28 de supravieţuitori. Dintre aceştia, trei – doi bărbaţi şi o femeie – se află încă în stare critică, având traumatisme grave la nivel toracic şi cranian. Femeia a suferit o amputare de membru inferior în timpul accidentului. 

Au coborât în râpă fără să ştie ce-i aşteaptă 

Cei 28 de români poate că nu ar fi supravieţuit dacă muntenegrenii n-ar fi acţionat încă din primele minute. La mai puţin de 10 minute de la accident, înainte ca autorităţile să fie mobilizate la nivel instituţional şi înainte ca ambulanţele şi echipele de intervenţie să sosească la podul peste râul Moraca, oamenii coborâseră deja în râpă. Asta datorită unui grup de alpinişti amatori, care trecea întâmplător pe acel drum. 

Grupul se întorcea din nordul ţării, unde organizaseră o drumeţie de căţărări. Când cele două maşini în care se aflau au ieşit din tunel, au văzut agitaţie şi oameni strânşi pe marginea râpei.

„Am văzut parapetul rupt şi mi-am dat seama că a avut loc un accident, dar am crezut că este unul minor, poate doar câteva victime”, povesteşte unul dintre ei, care este doctor. N-au stat pe gânduri, şi-au scos echipamentele de alpinism şi au coborât în râpă, fără să ştie ce îi aşteaptă. 

Abia când am coborât ne-am dat seama că este vorba despre un autobuz cu 50 de oameni. unul dintre alpiniştii amatori 

Pentru că aveau deja corzile de care se puteau ajuta, oamenii aflaţi încă pe pod au început să coboare, formând un lanţ uman de 120 de persoane, întins pe mai bine de 70 de metri. Printre aceştia s-a numărat şi vicepreşedintele parlamentului bosniac, Suljo Mustafici.

„Nu pot să descriu imaginile pe care le-am văzut şi sunt sigur că nu le voi uita niciodată. Cred că nici în filmele de groază nu vezi ceva atât de cumplit”, a povestit acesta. Peisajul s-a dovedit şocant şi pentru doctori. „A fost înfiorător. Foarte greu de lucrat acolo, nu vedeai nimic. O prăpastie uriaşă, un autobuz alb în ceaţă şi nimic altceva. Imediat ce am coborât, am auzit ţipetele supravieţuitorilor”, povesteşte unul dintre primii medici ajunşi la faţa locului. 

Sute de mâini străine întinse românilor

Fiecare om, mort sau viu, scos din râpă, a trecut prin sutele de mâini străine pentru a ajunge sus, unde acum îi aşteptau doctori şi maşini – ambulanţe şi autovehicule civile cu care românii au fost duşi la spitalul din Podgoriţa. Până ca ei să ajungă aici, centrul medical era pregătit. 

Zeci de cadre medicale aflate în zi liberă au venit la spital din proprie iniţiativă, iar câteva zeci de muntenegreni formaseră cozi pentru a dona sânge. La trei ore de la accident, peste 100 de persoane dăduseră din sângele lor pentru români.

Donatorilor li s-au alăturat şi fostele jucătoare ale echipei de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea, Katarina Bulatovici şi Marija Jovanovici. În acea noapte, în cazul a 12 dintre cei 28 de români internaţi operaţiile fuseseră deja încheiate. 

În semn de solidaritate, Muntenegru a declarat doliu naţional pentru ziua de miercuri Alpiniştii amatori, transformaţi în salvatori.

Alpinişti amatori, transformaţi în salvatori

„Încerca să-mi spună ceva, dar n-o înţelegeam, poate îmi cerea ajutorul, nu ştiu... nu ştiam ce să-i fac pentru că mi-era frică să nu-i fac mai mult rău.” Sunt cuvintele unuia dintre cei şase alpinişti amatori pe care providenţa i-a trimis pe podul Grol la 10 minute după accident.

„A fost greu pentru noi să-i vedem aşa pe aceşti oameni, erau în stare de şoc, plini de sânge, răniţi grav, unii erau morţi“, spune un altul într-un interviu exclusiv acordat postului Antena 3. Printre ei se afla şi un medic, iar pregătirea sa s-a dovedit salvatoare de vieţi.

„Ca doctor, nu am putut face prea multe acolo, în râpă, doar triajul, să decid care persoane trebuie scoase mai întâi. Am putut doar să-i imobilizăm puţin şi cam atât. I-am legat cu frânghiile pe tărgi şi i-am scos de acolo. Îmi amintesc multe feţe şi mulţi oameni care cereau ajutor.” 

Am încercat să găsesc doctorul,  să-mi spună ce să fac, dar era ocupat cu alţi răniţi. Aşa că mi-a spus doar să vorbesc cu ea, să o calmez, dar era foarte dificil, nu înţelegea limba, nu vorbea engleză.  unul dintre alpiniştii amatori

Solidaritatea şi dorinţa de a ajuta s-au dovedite însă mai puternice decât şocul, iar omenia a compensat lipsa cunoştinţelor medicale. „Am încercat să găsesc doctorul,  să-mi spună ce să fac, dar era ocupat cu alţi răniţi. Aşa că mi-a spus doar să vorbesc cu ea, să o calmez, dar era foarte dificil, nu înţelegea limba, nu vorbea engleză“, continuă unul dintre cei patru muntenegreni care au coborât primii în prăpastia în care zăceau cele 47 de victime. 

„În asemenea momente nu ai timp să te gândeşti, nu ai timp pentru emoţii, trebuie doar să-ţi faci treaba, este ca un instinct. Te duci acolo şi încerci să găseşti o cale pentru a-i ajuta pe oameni“, spune cel mai în vârstă dintre salvatori. 

„Era o femeie blondă, mi-a spus că s-a lovit la spate şi am rugat-o să aibă răbdare, că totul va fi în regulă. M-a luat de mână şi am aşteptat împreună câteva minute, până când doctorul a ajutat o altă femeie cu răni groaznice. Abia apoi au reuşit să o transporte. Acel moment m-a emoţionat foarte tare“, a mai declarat alpinistul.

Românii îşi arată recunoştinţa

Încă de luni, când detaliile despre accidental tragic încă rămâneau neclare, românii au înţeles eforturile extraordinare şi spiritul de solidaritate pe care ni le-au arătat muntenegrenii în noaptea ce trecuse. În faţa Ambasadei Serbiei de la Bucureşti, care asigură şi reprezentarea statului Muntenegru, au fost depuse lumânări şi mesaje în semn de apreciere pentru ajutorul oferit imediat românilor aflaţi în autocarul care a ajuns în hău. Tot în faţa ambasadei a fost depus şi un steag al României, pe care a fost scris „Muntenegru, mulţumim de ajutor”. 

image

Un mesaj scurt – „Mulţumim, Serbia şi Muntenegru“ -, scris la repezeală pe o foaie de agendă, a fost depus la gardul Ambasadei sârbe, care asigură şi reprezentarea Muntenegrului la Bucureşti . FOTO: MEDIAFAX

Între timp, recunoştinţa românilor faţă de mica naţiune care a acţionat impecabil pentru a-i salva pe cei implicaţi în accident a început să „curgă” şi pe reţelele de socializare. Peste 10 pagini şi grupuri au fost create pe Facebook pentru a transmite mulţumiri Muntenegrului, cu nume precum „Muntenegru, respect”, „Oameni curajoşi din Muntenegru, românii vă sunt recunoscători” şi „Mulţumiri eroilor din Muntenegru”. „Respect”, „Mulţumim” şi „Lecţie de omenie” sunt cuvintele care apar cel mai des pe aceste pagini. 

„Nu sunt cuvinte prin care se poate mulţumi oamenilor din Muntenegru pentru felul exemplar în care 

s-au mobilizat, au donat sânge, şi-au pus vieţile în pericol pentru nişte străini, până la urmă, pentru nişte oameni pe care nu-i vor mai vedea niciodată. Am fi făcut şi noi acelaşi lucru? DA, din toată inima!!”, este unul dintre sutele de mesaje postate pe pagina „Muntenegru, respect, mulţumim”. „O lecţie de solidaritate! MULŢUMIM MUNTENEGRU!!! THANK YOU MUNTENEGRU !!! ЦРНА ГОРА ХВАЛА!!!”, au scris românii în sârbă, pentru a se asigura că mesajul lor ajunge la salvatorii românilor din râpă. 

„Astăzi este zi de doliu naţional şi în România, dar şi în Muntenegru. Fraţii noştri muntenegreni continuă să ne surprindă cu bunătatea şi solidarietatea lor. RESPECT”, au scris cei care au creat pagina „Thank you Montenegro / Хвала Црну Гору”. 

„Muntenegrenii au trecut la fapte ca şi cum ar fi fost vorba de membrii famililor lor”, a scris pe pagina „Mulţumim, Muntenegru!/ Thanks, Montenegro!” – scrie şi Coţcaru Dan.

„Nu sunt cuvinte prin care se poate mulţumi oamenilor din Muntenegru pentru felul exemplar în care s-au mobilizat, au donat sânge, şi-au pus vieţile în pericol pentru nişte străini.

Povestea copilului care a văzut moartea cu ochii

image

Micul Bojan Popovici a avut senzaţia că autobuzul a trecut peste el  p FOTO: CAPTURĂ VIJETSI TV

Una dintre primele ipoteze vehiculate după producerea accidentului a fost că şoferul a tras brusc de volan pentru a evita doi pietoni care mergeau pe pod. Este vorba despre un copil şi de tatăl său, care au povestit pentru cotidianul „Dan” cum au văzut „autocarul care răsturna totul în cale”. 

Cei doi şi-au petrecut ziua de duminică în satul Vicje, iar în cursul după-amiezii se întorceau la Podgoriţa, unde locuiesc. Au plecat pe jos din sat către autostradă, pentru a aştepta autobuzul către capitală.

TATA M-A ÎNTREBAT «EŞTI VIU?»

„Tata mi-a zis «Fereşte-te!» M-a tras, dar autobuzul m-a lovit şi am căzut. Nu ştiu cum, autobuzul a trecut peste mine şi s-a dus direct în prăpastie, povesteşte Bojan Popovici (12 ani), băiatul care se afla pe pod atunci când autocarul a plonjat în râpă. 

„Am ieşit pe magistrală, ploua şi ne îndreptam spre staţia de autobuz. Am văzut autocarul trecând pe partea stângă şi luând în drumul lui toate semnele de circulaţie şi parapetul de protecţie”, a povestit tatăl băiatului, Bosko Popovici.

„Totul s-a întâmplat în câteva secunde, am crezut că visez când tata m-a întrebat «Eşti viu?» I-am răspuns că da şi apoi mi-a spus să plecăm de acolo”, îşi aminteşte copilul, care a suferit traume minore la cap şi braţe, iar acum se află internat la spitalul din Podgoriţa.


Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.

Directorul firmei care deţinea autocarul tragediei din Muntenegru: „Inspecţiile tehnice erau la zi“. Societatea a fost înfiinţată în 2011

Ştefan Grigore, directorul firmei Gregory Tour Holiday SRL, cea care a asigurat transportul în Muntenegru, a declarat, luni dimineaţă, că autocarul avea inspecţiile tehnice la zi, iar şoferii au respectat timpii de oprire, adică la fiecare trei ore.

Raed Arafat, despre cumplitul accident din Muntenegru: „Nu toate victimele au fost încă identificate!”

Două avioane dotate cu echipamentele medicale necesare, precum şi cu personal medical specializat vor merge în Muntenegru pentru a transporta românii care au fost răniţi în accidentul care a avut loc duminică, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un al treilea avion va aduce în ţară persoanele decedate în urma impactului.
 

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Guvernul a anunţat, luni, că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se vedea dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru a respectat toate prevederile legale de siguranţă.

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

VIDEO Grigore Cartianu, despre grija statului român faţă de cetăţenii săi: „Avem o problemă majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii“

Tragedia din Muntenegru, în care 18 români au murit într-un accident de circulaţie, aduce din nou în atenţia opiniei publice gestionarea crizelor de către statul român. Rudele călătorilor care se aflau în autobuzul groazei au reclamat probleme în relaţia cu funcţionarii Ministerului de Externe în momentul în care au vrut să afle detalii despre starea de sănătate a apropiaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite