FOTO VIDEO Accident Muntenegru. Toţi răniţii au fost aduşi în ţară şi transportaţi la spitale. Românii decedaţi sunt duşi la Institutul Medico-Legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi românii răniţi în accidentul din Muntenegru aduşi cu două avioane în ţară au fost transportaţi la spitale. Ultimul avion care a adus trupurile neînsufleţite ale românilor care au murit în accident a aterizat pe Aeroportul Militar Otopeni. Acestea sunt duse la Institutul Medico-Legal pentru a fi identificate. Acolo se află şi rudele acestora, dar şi 55 de poliţişti care vor ajuta de identificare.

UPDATE Toate cele 18 cadavre ale victimelor accidentului din Muntenegru au fost identificate, a anunţat, miercuri dimineaţă, Salem Abdu, medic legist şef la Institutul Naţional de Medicină Legală.

UPDATELa Institutul Medico-Legal au ajuns deja mai multe dube ale poliţiei care aduc românii decedaţi în accident. 

UPDATE Slujba s-a terminat. Trupurile neînsufleţite sunt duse la Institutul Medico-Legal unde se află şi rudele decedaţilor pentru a ajuta la identificarea acestora. Tot acolo sunt şi 55 de polţişti care vor lucra cu medicii legişti.

UPDATE A început slujba de pomenire a celor decedaţi în accident. Aceasta este ţinută de şase preoţi.

UPDATE Reprezentanţii Ministrului Sănătăţii au anunţat că cei care vor să donează sânge pentru victimele accidentului din Muntenegru pot merge, începând de miercuri dimineaţă, la Institutul Naţional de Hematologie.

"Cetăţenii care doresc să doneze sânge pentru persoanele rănite în urma accidentului din Muntenegru sunt invitate începând de mâine dimineaţă la Institutul Naţional de Hematologie, strada Constantin Caracaş nr. 2 - 8, Sector 1, Bucureşti", se arată în comunicatul citat.

Asta după ce marţi mai mulţi bucureşteni s-au dus la Spitalul Floreasca să doneze sânge şi s-au lovit de uşi închise.

UPDATE Primele sicrie sunt scoase din avion şi cărate de soldaţi către locul unde se va ţine slujba de pomenire. 

UPDATE 21.50 A aterizat avionul care a adus în ţară trupurile neînsufleţite ale turiştilor care au murit în accident. Pe aeroport va avea loc o slujbă de pomenire.

UPDATE 21.40 Toate cei 18 români răniţi aduşi în ţară cu al doilea avion au fost transportaţi cu ambulanţele spre spitale. „Niciuna nu se află în pericol vital, iar transportul a avut loc în condiţii bune”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prezent pe Aeroportul Militar Otopeni. 

Pe aeroport a sosit şi premierul Victor Ponta.

UPDATE 21.30 Lângă hangarul de pe Aeroportul Militar Otopeni au fost puse 18 mese acoperite cu feţe negre. Pe acestea vor fi depuse cele 18 sicrie cu trupurile neînsufleţite ale românilor morţi în accidentul din Muntenegru. 

UPDATE 21.15 De-o parte şi de alta a pistei au fost montate reflectoare. În spatele jurnaliştilor, lângă hangar, se testează boxele, semn că oficialii prezenţi pe Aeroportul Militar Otopeni vor susţine declaraţii şi, cel mai probabil, o slujbă pentru cele 18 persoane decedate. 

UPDATE A aterizat şi a doua aeronavă care a adus în ţară încă 18 răniţi. Cinci ambulanţe  ce pot transporta mai mulţi pacienţi şi alte două ambulanţe de o singură persoană au preluat românii răniţi aduşi cu al doilea avion din Muntenegru. Ei vor fi repartizaţi la Spitalul Bagdasar-Arseni,  la Spitalul Universitar şi la Spitalul Elias. 

UPDATE La Spitalul Floreasca deja au venit câteva zeci de bucureşteni care au dorit să doneze sânge, dar s-au izbit de uşile închise pentru că personalul medical nu era pregătit pentru aşa ceva şi nu avea cine să le ia sânge.

UPDATE 20.25 Persoanele decedate în accidentul din Muntenegru vor fi identificate, la Bucureşti, inclusiv prin efectuarea unor expertize genetice.

Avionul cu trupurile turiştilor decedaţi a decolat din Muntenegru


Surse din cadrul poliţiei au precizat că avionul în care se află trupurile celor decedaţi a decolat din Muntenegru.


„Toată Direcţia de Investigaţii Criminale a fost mobilizată pentru identificarea persoanelor decedate şi pe baza recoltării probelor bilogice se va stabili cu certitudine identitatea acestora. Totodată, bunurile ce aparţin victimelor vor fi preluate, sigilate şi redate aparţinătorilor“, au declarat pentru adevărul.ro surse din cadrul Poliţiei Române.


Expertizele genetice, care vor fi dispuse, unde este cazul, pentru identificarea certă a victimelor, vor fi efectuate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General.


Identificarea celor decedaţi în accidentul din Muntenegru va fi făcută de poliţişti de la Direcţia Investigaţii Criminale, specialişti ai Institutului Naţional de Criminalistică şi aparţinători.

UPDATE 19:50 Din cei patru pacienţi aduşi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, trei femei şi un bărbat, doi sunt intubaţi. De asemenea, personalul medical a adus şi cinci cutii suplimentare, două dintre ele cu sânge şi altele cu plasmă, aduse de la Centrul de Transfuzii din Galaţi.

Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat, marţi că, a aprobat transportul cu avionul militar a doi medici legişti din Muntenegru, care vor continua, la Bucureşti, procedurile legate de identificare celor decedaţi şi întocmirea actelor.

„Ce a apărut în plus este că am aprobat să urce în avion doi medici legişti din Muntenegru, care vor continua procedurile legate de identificare celor decedaţi şi întocmirea actelor aici la Bucureşti”, a spus Mircea Duşa.

O a doua aeronavă cu răniţi a decolat deja din Podgoriţa. La aeroport a ajuns şi un convoi militar care transportă trupurile neînsufleţite ale celor 18 români care şi-au pierdut viaţa duminică.

UPDATE 19.00 O a doua ambulanţă SMURD a ajuns la Spitalul Universitar.

UPDATE 18.30  O ambulanţă SMURD cu şase pacienţi a ajuns la Spitalul Floreasca din Capitală.

„Am împărţit pacienţii în două grupe - 12 au fost aduşi cu acest avion şi au fost repartizaţi. Pacienţii au fost toţi aduşi în stare bună, următorul avion va aduce 18 pacienţi, ei urmând să fie aduşi în jurul orei 20.30 în România. Trei pacienţi sunt într-o stare foarte gravă, ei sunt ventilaţi şi intubaţi, fiind în comă. În Muntenegru, pacienţii au fost bine îngrijiţi, altfel n-am fi putut să-i aducem pe toţi în ţară”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

UPDATE, ORA 18.29 „Patru răniţi vor veni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Doi dintre aceştia vor fi duşi la terapie intensivă, alţi doi vor fi transportaţi pe secţie, încă nu ştim exact pe care. Când vor ajunge la spital, ei vor fi reexaminaţi de personalul de aici”, a declarat Leondard Grecescu, purtătorul de cuvânt al SUUB.

Dintre răniţii aduşi, şase vor fi transportaţi la Spitalul Floreasca, patru - la Universitar, unul la Elias şi unul la Bagdasar-Arseni, acesta având fractură la coloană. La Elias va fi dusă românca neimplicată în accidentul cu autocarul.

Accident Muntenegru - Răniţii au ajuns la Spitalul Floreasca

UPDATE, ora 18.27: Agenţia de turism Mareea nu are nicio vină în cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligaţiile revin firmei de transport, potrivit controlului realizat la sediul firmei de către Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) la sediul din Bucureşti firmei. Instituţia nu a găsit nereguli, a afirmat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

„Agenţia nu are nicio vină. Toate obligaţiile şi toată răspunderea în cazul unui accident revin, prin contract, firmei de transport”, a spus Grapini, citată de Mediafax. 

UPDATE 18.26 „Mareea Comtur SRL“, agenţia de turism care a organizat excursia din Muntenegru, în care 18 turişti români şi-au pierdut viaţa, a obţinut în perioada 9 mai -31 ianuarie 2012, cinci contracte subsecvente cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru serviciu de transport aerian ocazional (bilete de avion), susţin reprezentanţii ministerului.
 

UPDATE, ora 18.25: Prima ambulanţă, în care se află trei pacienţi, a plecat către Spitalul Floreasca din Capitală. Se pregăteşte cea de-a doua ambulanţă, în care se află tot trei pacienţi, în stare gravă, fiind intubaţi. Aceaştia vor fi duşi tot la Spitalul Floreasca. Ministrul Sănătăţii a declarat că este mulţumit de modul în care a decurs transportul.

UPDATE, ora 18.09: Primii pacienţi sunt urcaţi în prima salvare. Operaţiunea este coordonată de Raed Arafat, alături de celelalte oficialităţi prezente pe aeroport. 

UPDATE, ora 17.52: Primul avion  a aterizat pe aeroportul militar din Otopeni. La bordul aeronavei militare se află şapte răniţi, în stare gravă.

UPDATE, ora 17.45 La Flotila 90 din Otopeni a sosit şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. „Totul este pregătit şi imediat ce ambasadorul va finaliza toate formalităţile, va decola şi avionul ce va transporta morţii“, a declarat Mircea Duşa.

UPDATE, ora 17.25: Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a sosit la Baza 90, unde în mai puţin de jumătate de oră va ateriza primul avion cu care sunt aduşi în ţară şapte răniţi în stare foarte gravă. 

Cu acest zbor vor fi aduşi răniţii de la Terapie Intensivă. „Suntem pregătiţi să gestionăm situaţia. Trei dintre victime vor fi duse la Spitalul de Urgenţă Floreasca, două, la Spitalul Universitar, una, la Spitalul Bagdasar-Arseni şi una, la Spitalul Elias“, a declarat ministrul Nicolăescu.

UPDATE Şoferul autocarului care s-a prăbuşit duminică seară în Muntenegru ar fi vrut să evite mai mulţi copii la ieşirea din tunel, iar asta l-a făcut să piardă controlul volanului.

Aceasta este ipoteza lansată de ambasadorul român în Muntenegru, Mihail Florovici. Diplomatul a declarat la Realitatea TV, luni seara,  că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul a încercat să evite lovirea acestora.

image

Foto

image

„A fost un accident, eu ştiu ce s-a petrecut, poate...soarta. Şoferul a ieşit din tunel, erau copii şi pe stânga şi pe dreapta viaductului, a încercat să ferească copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevărat. Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos“, a spus Florovici la Realitatea TV.

UPDATE Trupurile persoanelor decedate în accidentul din Muntenegru vor fi preluate, după ce vor fi aduse în ţară, de 20 de autospeciale ale Ministerului Afacerilor Intrerne (MAI), care vor pleca apoi în coloană de la aeroport către INML, pentru identificarea fiecărei victime

Ambasadorul României la Muntenegru, Mihail Florovici, susţine că doar şase din cei 18 români decedaţi în urma accidentului au fost identificaţi până în momentul de faţă. . 

UPDATE 16.05 Prima aeronavă care asigură transportul cetăţenilor români de la Podgoriţa este pregătită de decolare, informează Ministerul Afacerilor Externe. În aeronavă se vor afla 11 victime, se arată în comunicat. Totodată, transmit oficialii, desfăşurătorul şi datele cu privire la orarul de zbor al celor trei aeronave militare vor fi comunicate de Ministerul Apărării.

UPDATE 15.55 Medicii şi asistenţii de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) sunt deja pregătiţi, au afirmat surse medicale pentru adevarul.ro.

„Nu ştiu exact câţi medici se vor ocupa de pacienţii răniţi. În funcţie de traumele pe care aceştia le-au suferit, va fi mobilizat şi personalul medical. Mai precis, doi pacienţi vor fi internaţi la terapie intensivă, iar ceilalţi nouă vor fi ditribuiţi pe celelalte secţii”, susţin sursele citate.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 11 răniţi vor fi transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

UPDATE 15.40 Ministerul Afacerilor Interne pregătit dispozitivul necesar preluării răniţilor în urma accidentului din Muntenegru, care urmează a fi aduşi astăzi în ţară. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are asigurat, potrivit unui comunicat de presă, un dispozitiv alcătuit din cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple utilate cu toate dotările medicale, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o autospecială încadrată cu medic, o autospecială încadrată cu paramedici ai IGSU şi un spital mobil care va fi utilizat doar în caz de nevoie.

Logistica se va afla la Aeroportul Otopeni, gata să asigure preluarea şi transportul în regim de urgenţă a tuturor răniţilor la unităţile medicale din Capitală.

De asemenea, poliţiştii bucureşteni şi militarii IGSU au decis să doneze sânge, în semn de solidaritate cu victimele accidentului produs duminică în Muntenegru. Totodată, au donat sânge şi mai mulţi suporteri ai echipei Rapid.

„Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională are destul de mult sânge ca să facă faţă unui asemenea eveniment, în cazul în care vor fi probleme, vom apela chiar şi la donarea voluntară”, a explicat ministrul Sănătăţii.

UPDATE Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, avionul care va aduce trupurile turiştilor decedaţi va ajunge în ţară în jurul orei 18.00 şi vor fi duse direct la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici (INML).

„Familiile victimelor  vor fi prezente la institut pentru a-şi identifica rudele“, a declarat pentru adevărul.ro  medicul Cristian Ciurcă, directorul adjunct al INML.

UPDATE 14.10 Medicul Raed Arafat a explicat că, în prezent, sunt evacuaţi din spitalul muntenegrean pacienţii pentru primul avion care va decola spre România şi care este pregătit pentru Terapie Intensivă.

UPDATE 14.00 Ministrul Sănătăţii va merge în vizită la toate cele patru spitale, pentru a vedea care este stadiul pregătirilor la Spitalele Floreasca, SUUB, Spitalul Bagdasar Arseni şi Spitalul Elias. Ministrul a explicat că există suficient sânge pentru a-i trata pe răniţi, fapt confirmat şi de surse medicale pentru adevărul.

„Alegerea lor s-a făcut pentru că au competenţă, au infrastructură foarte bună, au medici foarte buni şi au şi capacitate suficientă ca să primească un număr atât de mare de bolnavi. Am transmis până acest moment tuturor celor patru spitale listele cu pacienţii care vor veni”, a explicat Nicolăescu.

Din cei 30 de răniţi, şapte aflaţi pe terapie intensivă, 11 sunt repartizaţi la Spitalul Universitar, - doi pe secţia de ATI şi nouă pe secţia de chirurgie, la Floreasca - trei sunt repartizaţi la ATI şi şapte pe secţie, iar la Bagdasar Arseni un pacient la ATI şi trei pe secţie.

UPDATE  Ziua de 26 iunie 2013, decretată zi de doliu naţional pentru victimele din Muntenegru

Guvernul a decis ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional a fost aprobată marţi, în şedinţă specială a Guvernului.

Conform actului normativ, drapelul va fi arborat în bernă la instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, precum şi la sediile partidelor, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi cultură, misiunilor diplomatice, punctele de trecere a frontierei, aeroporturi, porturi, gări şi autogări, pe pavilionul navelor.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul Româneii la domiciliu sau la reşedinţă.

Posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător, potrivit Mediafax.

Premierul a arătat că regula arborării drapelului naţional în bernă va trebui aplicată chiar dacă miercuri, 26 iunie, era şi Ziua Drapelului, arătând că nu crede că este chiar un moment de sărbătoare.

UPDATE 12.50 Un număr de 11 dintre răniţii care vor fi aduşi din Muntenegru vor fi duşi la Spitalul Universitar, 10 la Floreasca, cinci la Elias, iar patru la Bagdasar-Arseni, potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că va merge, marţi, în toate cele patru spitale unde vor ajunge răniţii, pentu a verifica stadiul pregătirilor.

Cele patru spitale de urgenţă din Capitală vor avea asigurate stocuri de sânge pentru răniţii aduşi din Muntenegru, cantităţi importante fiind asigurate şi din centrele hematologice din judeţele limitrofe, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa.

„Institutul Naţional de Hematologie a pregătit stocuri de sânge pentru toate spitalele. Centrele de hematologie din judeţele limitrofe, respectiv cele din Slobozia, Slatina, Galaţi, Piteşti, ne-au promis ajutor”, a spus Opriţa.

UPDATE 12.49  Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să verifice situaţia materială a familiilor ai căror membri au murit sau au fost răniţi în accidentul din Muntenegru, astfel încât acestea să fie ajutate material dacă au nevoie

„În măsura în care există prevedere legală şi necesitate pentru anumite familii, dincolo de toate costurile de transport şi de îngrijire pe care le asigurăm, doamna ministru, să fim înştiinţaţi ca să putem să sprijinim”, a spus Ponta ministrului, în şedinţa specială de marţi a Guvernului.

Totodată, prim-ministrul a precizat că, dacă vor apărea cheltuieli neprevăzute la Apărare, la Interne sau la Sănătat din cauza accidentului din Muntenegru, acestea vor fi acoperite în şedinţa Executivului de miercuri.

Regele Mihai a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor îndoliate

Regele Mihai I a transmis o scrisoare de condoleanţe după accidentul din Muntenegru, exprimându-şi solidaritatea faţă de membrii familiilor îndoliate.

Regina Ana şi cu mine, împreună cu întreaga Familie Regală, suntem cu gândul şi cu inima alături de familiile îndoliate după pierderea tragică a celor dragi, în accidentul din Muntenegru. Suntem solidari în durerea şi suferinţa tuturor membrilor familiilor greu încercate în aceste zile şi sperăm să aibă puterea de a trece peste aceste momente grele. Doresc să aduc laudă şi admiraţie acelor responsabili români şi muntenegreni care au dat dovadă de profesionalism, simţ al datoriei şi compasiune, ajutând, pe cât este posibil, la limitarea tragediei şi a durerii oamenilor. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei dispăruţi!”,a fost mesajul transmis de Majestatea Sa. 

UPDATE 12:40  „Avem tot ce ne trebuie. Primii aduşi vor fi cei care au suferit răni uşoare. Următorii vor fi cei care se află la terapie intensivă. Nu putem aproxima în cât timp vor veni în ţară, ce ştim este că din momentul în care au fost urcaţi în avion, avem la dispoziţie o oră şi 45 de minute pentru a-i aduce acasă, astfel încât să beneficieze de asistenţă medicală corespunzătoare”, a explicat pentru adevarul.ro doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD.

Pe de altă parte, potrivit Ministerului de Externe, primul avion militar va transporta, către România, cetăţenii români aflaţi în stare gravă (terapie intensivă), cel de-al doilea avion militar va transporta pacienţii care sunt stabilizaţi din punct de vedere medical.

Ultima aeronavă militară va transporta corpurile neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi, precum  şi bunurile şi valorile personale ale acestora, care au putut fi recuperate de la locul gravului accident.

UPDATE 12.15  Autorităţile au constatat că printre persoanele rănite în urma accidentului din Muntenegru există şi unele cazuri extrem de grave, pentru care nu poate fi făcut altceva decât să fie asigurată cea mai bună îngrijire medicală posibilă, dar "rămânem circumspecţi", a declarat premierul Victor Ponta.

„Putem să aducem în ţară atât persoanele decedate, cât mai ales bolnavii pentru a fi îngrijiţi aici. Să sperăm că toţi cei răniţi vor merge spre însănătoşire, însă există câteva cazuri extrem de grave şi acolo nu putem să facem altceva decât să asigurăm cea mai bună îngrijire medicală posibilă, însă rămânem circumspecţi", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa specială de marţi a Guvernului.

În ceea ce priveşte transportul victimelor, doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD, susţine că ele vor fi preluate în momentul în care vor ajunge în Bucureşti de autospeciale şi maşini pentru transport multiplu, care aşteaptă la Baza Aeriană 90.

„Victimele vor fi preluate de două autospeciale care sunt folosite în mod normal în cazuri de calamităţi. De asemenea, alte patru maşini de transport multiplu se află la Baza Aeriană 90 pentru a prelua persoanele rănite”, a explicat Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD şi purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca din Capitală, una dintre unităţile sanitare care vor prelua persoanele accidentate.

UPDATE 12.10 Surse din cadrul Poliţiei Rutiere au declarat pentru adevărul.ro că ambulanţele cu răniţii aduşi din Muntenegru vor fi escortate de maşini ale Poliţiei Rutiere.

„Nu vor fi restricţii în trafic, însă vom mobiliza poliţiştii de la rutieră pentru a însoţii ambulanţele cu răniţi care vor cicula, bineînţeles, în regim prioritar“, au declarat sursele citate.

UPDATE 11:15 Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, a fost finalizată la Podgoriţa, pe baza evaluării stării de sănătate a pacienţilor, operaţiunea repartizării victimelor la cele patru spitale din Bucureşti (Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar), pregătite să primească răniţii. 

„În urma stabilirii detaliilor privind repatrierea, în cursul zilei de astăzi, a cetăţenilor români afectaţi de accident, echipa MAE din Celula de criză, care menţine permanent legătura, individual, cu familiile cetăţenilor români supravieţuitori ai accidentului, a început să comunice acestora informaţiile concrete legate de spitalele la care vor fi repartizaţi”, se mai arată în comunicat.

UPDATE 10:25 Mihail Florovici, ambasadorul României la Podgoriţa, a declarat că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul a încercat să evite lovirea acestora.

„A fost un accident, eu ştiu ce s-a petrecut, poate...soarta. Şoferul a ieşit din tunel, erau copii şi pe stânga şi pe dreapta viaductului, a încercat să ferească copiii, dar a lovit unul dintre ei. E o tragedie, cu adevărat. Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos”, a spus Florovici luni seară, la Realitatea TV.

El a adăugat că în urma acestui accident s-a putut vedea cum este percepută România în Muntenegru.

„Acum s-a văzut cum e văzută România în Muntenegru, poate şi datorită mie (...) Ministrul Sănătăţii de aici a fost cu noi până acum, e un adevărat profesionist, premierul a venit de ieri, ministrul de Externe, la fel. Să vedeţi cum stăteau la coadă muntenegrenii ieri să doneze sânge. Am rămas foarte uimit. La un necaz, aşa au reacţionat”, a susţinut Florovici.

UPDATE 09:50 Potrivit unui comunicat transmis marţi dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe, în baza informaţiilor transmise de Celula de criză, luni seară, cu sprijinul autorităţilor din Muntenegru, a fost finalizată stabilirea identităţii uneia dintre cele două persoane care nu fuseseră încă identificate.

De asemenea, marţi dimineaţă, echipa mixtă trimisă de autorităţile române la faţa locului face demersurile necesare, în cooperare cu autorităţile locale, pentru desfăşurarea, în etape, a operaţiunii de repatriere.

Tododată, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat se află la spitalul din Podgoriţa, unde împreună cu medicii locali face o ultimă evaluare amănunţită a stării de sănătate a pacienţilor, „în vederea stabilirii transportabilităţii acestora în cursul acestei zile, cu mijloace puse la dispoziţie de autorităţile române”.

MAE mai precizează că în acest moment sunt în curs de avizare procedura şi etapele operaţiunii de aducere acasă a cetăţenilor români.

„Echipa de la faţa locului, coordonată de ministrul Titus Corlăţean, din care face parte secretarul de stat Raed Arafat, aflată de ieri (luni - n.r.) în capitala Muntenegrului, coordonează şi stabileşte etapele de aducere acasă a cetăţenilor români”, mai precizează reprezentanţii MAE.

Potrivit sursei citate, victimele accidentului vor fi internate la spitalele de urgenţă Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar din Capitală, pregătite să primească răniţii.

Oficialii MAE mai spun că familiile celor implicaţi în accident vor fi informate cu privire la locul în care vor fi internaţi pacienţii, precum şi ora la care vor ateriza aeronavele militare.


La bordul celor două aeronave se află 11 medici şi 11 asistenţi SMURD, dar şi cinci angajaţi ai MApN, aceştia fiind coordonaţi de Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti şi purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca.

În această dimineaţă, şeful SMURD, doctorul Bogdan Opriţa, a susţinut o declaraţie de presă la Baza Militară 90, iar potrivit acestuia, vor fi repatriaţi 29 sau 30 de răniţi, în funcţie de decizia medicului şi secretarului de stat Raed Arafat, aflat în capitala Muntenegrului. 

Luni seară, la Baza 90 din Otopeni au fost prezentate presei, de către ministrul Mircea Duşa, cele două avioane militare - Hercule şi Spartan - cu care vor fi transportate persoanele rănite în accidentul de duminică din Muntenegru.

Spartan, o aeronavă mai mică, este dotată cu 12 tărgi şi aparatură pentru terapie intensivă, în timp ce în Hercule vor putea fi transportaţi 18 pacienţi.

De asemenea, marţi dimineaţă, de la ora 5.00, SMURD a adus toate echipamentele şi materialele sanitare necesare răniţilor.

Avioanele se vor întoarce la Baza 90, de unde răniţii vor fi preluaţi de echipaje SMURD şi transportaţi la spitale în Capitală.

Luni seară, Duşa a spus că aceasta este cea mai mare acţiune de acest fel pe care o organizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi le-a transmis condoleanţe famillilor victimelor accidentului.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie în Muntenegru, duminică după-amiază. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgoriţa, capitala Muntenegrului.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, aflat la Podgoriţa, la spitalul unde au fost duse victimele, a declarat, luni, că persoanele rănite care vor fi aduse în ţară, marţi, cu două avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente, aeronavele fiind aşteptate în capitala Muntenegrului în jurul orei 9:00.

Arafat a mai spus că marţi se va decide dacă dintre răniţi sunt şi unii care nu pot fi transportaţi.

El a precizat anterior, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă.

Reprezentantul spitalului de la Podgoriţa a precizat, la rândul său, că patru dintre pacienţii de la terapie intensivă respiră cu ajutorul aparatelor şi, deşi au funcţii vitale stabile, sunt încă în pericol.

Pasagerii decedaţi vor fi repatriaţi ulterior, după încheierea formalităţilor, trupurile neînsufleţite urmând să fie transportate de Ministerul de Interne în localităţile de reşedinţă, dacă nu se impune să fie predate unor instituţii ale statului, a mai spus, luni seară, Duşa.


Citeşte mai multe despre carnagiul din Muntenegru

Mareea Travel aruncă pisica moartă în curtea transportatorului: Pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţin Gregory Tour

Directorul agenţiei care a organizat circuitul turistic, Marius Usturoiu, susţine că responsabilitatea pentru pagubele produse în urma accidentului din Muntenegru aparţine transportatorului, Gregory Tour, conform contractului încheiat de acestă cu agenţia de turism.

Tragedia din Muntenegru, anunţată de un pasager: „Ne-am răsturnat. Nu am văzut ce s-a întâmplat“

Directorul agenţiei de turism Mareea, ce a organizat sejurul în Muntenegru, Marius Usturoi, a declarat, pentru „Adevărul“ că tragedia a fost anunţată în ţară, duminică seară, în jurul orei 18.00, de unul dintre turiştii aflaţi în autocar. Grupul plecase din Bucureşti sâmbătă dimineaţă la ora 5.30.
 

Directorul firmei care deţinea autocarul tragediei din Muntenegru: „Inspecţiile tehnice erau la zi“. Societatea a fost înfiinţată în 2011

Ştefan Grigore, directorul firmei Gregory Tour Holiday SRL, cea care a asigurat transportul în Muntenegru, a declarat, luni dimineaţă, că autocarul avea inspecţiile tehnice la zi, iar şoferii au respectat timpii de oprire, adică la fiecare trei ore.

Raed Arafat, despre cumplitul accident din Muntenegru: „Nu toate victimele au fost încă identificate!”

Două avioane dotate cu echipamentele medicale necesare, precum şi cu personal medical specializat vor merge în Muntenegru pentru a transporta românii care au fost răniţi în accidentul care a avut loc duminică, a anunţat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Un al treilea avion va aduce în ţară persoanele decedate în urma impactului.
 

FOTO VIDEO Filmul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea mai multor români plecaţi într-un circuit turistic

Spitalul din Muntenegru, la care au fost duse 33 de persoane care se aflau în autocarul implicat în accidentul produs duminică seara, a publicat o listă cu numele celor internaţi. Un autocar, care avea număr de înmatriculare de România, s-a răsturnat într-o prăpastie. Ministerul de Externe a anunţat luni dimineaţă că numărul persoanelor decedate a ajuns la 18.

Guvernul verifică dacă firma de transport în Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă

Guvernul a anunţat, luni, că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se vedea dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru a respectat toate prevederile legale de siguranţă.
 

Presa din Muntenegru: în momentul accidentului, şoferul conducea prea repede

În momentrul în care s-a petrecut tragedia, şoferul conducea prea repede, a declarat pentru ziarul „Vijesti“ din Podgoriţa Carmen Dorobeţ, din Bucureşti, internată la secţia de ortopedie din centrul clinic din capitala muntenegreană. 18 persoane au murit, iar alte 29 au fost rănite în urma prăbuşirii într-o prăpastie a unui autocar înmatriculat în România, a anunţat, duminică, ministrul muntenegrean de interne, Rasko Konjevic.

VIDEO Grigore Cartianu, despre grija statului român faţă de cetăţenii săi: „Avem o problemă majoră legată de somnolenţa autorităţilor în astfel de situaţii“

Tragedia din Muntenegru, în care 18 români au murit într-un accident de circulaţie, aduce din nou în atenţia opiniei publice gestionarea crizelor de către statul român. Rudele călătorilor care se aflau în autobuzul groazei au reclamat probleme în relaţia cu funcţionarii Ministerului de Externe în momentul în care au vrut să afle detalii despre starea de sănătate a apropiaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite