FOTO UPDATE Accident Muntenegru. „Cutia neagră“ a autocarului morţii a fost demontată joi de anchetatori. Poliţiştii au vorbit cu 18 dintre persoanele rănite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două victime ale accidentului din Muntenegru internate la spitalul „Elias” nu vor fi externate joi, deşi starea lor de sănătate este foarte bună. Acestea mai au nevoie de consiliere psihologică pentru a depăşi evenimentele prin care au trecut. Alţi cinci răniţi ar putea fi externaţi vineri de la Spitalul Universitar. În Muntenegru, tahograful autocarului căzut în prăpastie a fost demontat joi, cardul urmând să fie accesat de anchetatori.

UPDATE Poliţiştii au vorbit până acum cu 18 supravieţuitori ai accidentului din Muntenegru urmând ca, în cursul zilei de vineri, să discute cu alţi opt răniţi, susţin surse din Poliţie.

Potrivit surselor citate, victimele le-au povestit poliţiştilor cum s-a produs accidentul, declaraţiile fiind consemnate în procese verbale.

UPDATE Tahograful autocarului românesc căzut în prăpastie, în Muntenegru, a fost demontat de pe caroseria vehiculului.

Potrivit  ziarului „Vijesti“, aparatul nu pare să fie avariat, iar cardul urmează să fie accesat de anchetatori care au anunţat că săptămâna viitoare va fi cunoscută cauza accidentului..

UPDATE Una dintre victimele care au murit în Muntenegru, tatăl unui fost consilier judeţean Argeş, urma să fie operată pe inimă la întoarcerea din excursie. Ion Marinescu, de 61 de ani, intenţionase să renunţe la excursie şi să cedeze biletele altei persoane, dar până la urmă a decis să plece în călătorie.

Acesta a fost însoţit de Georgeta Marinescu, soţia sa care a fost rănită grav în urma accidentului.

UPDATE Medicii de la spitalul Elias au hotărât ca cele două victime care sunt în stare fizică foarte bună vor mai rămâne internate cel puţin 24 de ore. Asta după ce dimineaţă lăsaseră loc posibilităţii ca acestea să fie externate azi.

„Cele două paciente vor rămâne şi astăzi în spital pentru că au nevoie de consiliere psihologică”, a explicat Dana Safta, directorul medical al spitalului „Elias”.

UPDATE Ministrul de Externe Titus Corlăţean a afirmat joi, la „Adevărul Live“, că informarea familiilor implicate într-un accident tragic este responsabilitatea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi că nu i se pare firesc ca poliţiştii să aibă un al doilea loc de muncă.

Legea cu Statutul Poliţistului, modificată în 2010

Întrebat de ce lucra un poliţist pe postul de şofer, ministrul a răspuns: „Această întrebare am pus-o şi eu. S-a schimbat legea în 2010 şi, pe fundalul de atunci, unii oamenii au fost daţi afară şi, în compensare, s-a schimbat legea. S-a permis angajaţilor din poliţie, în timpul liber, să presteze şi alte activităţi salarizate. E bine, e rău? Sunt responsabili în Ministerul de Interne care au spus că nu sunt de acord cu acele modificări din lege.“.

UPDATE  Cei patru răniţi internaţi la „Bagdasar-Arseni“ sunt în stare bună, dar rămân la terapie intensivă

Cele patru femei internate cu fracturi la Spitalul Bagdasar-Arseni sunt în stare bună, staţionară şi rămân la terapie intensivă până luni, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Florian Bica.

„Sunt monitorizate permanent“ a mai precizat reprezentantul spitalului, potrivit căruia, cel puţin până luni, nu se poate vorbi despre externarea lor.

Consiliere psihologică pentru răniţii de la Bagdasar

Pacientele au beneficiat şi de consiliere din partea unor psihologi de la Ministerul Sănătăţii, aceştia discutând şi cu familiile lor, a mai spus Bica.

UPDATE Cinci răniţi din accident ar putea fi externaţi începând de vineri de la Spitalul Universitar din Capitală, în timp ce starea celorlalţi doi răniţi aflaţi la terapie intensivă se menţine critică, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al spitalului, doctorul Leo Grecescu.

Şase dintre pacienţii internaţi la spitalul Floreasca sunt la terapie intensivă, în stare gravă, dar stabilă. Doar unul dintre aceştia se află în stare foarte gravă, susţine medicul Raluca Moldoveanu, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantului spitalului, alţi doi răniţi sunt la post-operator, în Clinica de Chirurgie. „Sunt echilibraţi, iar funcţiile lor vitale sunt în parametrii normali”, a precizat dr. Moldoveanu.

UPDATE Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că au fost audiaţi patru pasageri care se aflau în autocarul implicat în accidentul din Muntenegru şi că aceştia au confirmat că la volan se afla George Ciobanu, poliţistul decedat.

„Am audiat aseară (miercuri – n.r.) patru pasageri care se aflau în autocar. Au declarat cum au perceput dumnealor ceea ce s-a întâmplat acolo. Au putut să confirme că la volan se afla Ciobanu George, poliţistul decedat în accident. Au relatat cum au perceput ieşirea din tunel, viraj stânga, viraj dreapta. Au spus că se afla un copil pe partea stângă. Nu putem să tragem o concluzie momentan privind modul în care efectiv s-a produs accidentul. Din datele pe care le am, declaraţiile nu sunt contractorii”, a afirmat Niţu, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii. 

De asemenea, acesta a mai spus că este nevoie şi de datele autorităţilor din Muntenegru pentru că oficial nu s-a primit nimic.

Potrivit medicului, cele mai multe şanse de supravieţuire au avut persoanele care au stat pe locurile din spatele autobuzului. Miercuri a mai fost externată o tânără de 26 de ani, care se afla în autocar împreună cu mama ei, care s-a numărat printre cei care nu au supravieţuit tragediei.

UPDATE Alte două persoane care s-au aflat în autocarul din Muntenegru ar putea fi externate, însă acest lucru depinde de starea lor psihică, dar fiind şocul după accident, a declarat Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias.

„Evoluţia celor două paciente care au suferit contuzii este bună, starea lor fizică este foarte bună. Problema este şocul psihic, care este mai puternic astăzi (joi - n.r. ) decât ieri (miercuri - n.r.). Eu, ca om, nu le-aş da drumul astăzi, ca să le ofer mai mult suport din acest punct de vedere”, susţine doctorul.

Anchetatorii au găsit „cutia neagră a autocarului”

Potrivit presei din Muntenegru, autorităţile au găsit, ieri,„cutia neagră” a autocarului. „Dispozitivul va fi util în demersul de stabilire a cauzei accidentului, întrucât acolo sunt înscrişi parametrii de funcţionare ai autobuzului în momentul accidentului“, a declarat procurorul Vojislav Grujici, citat de ediţia online a ziarului Vijestima.

O primă ipoteză de lucru înaintată de autorităţile din Muntenegru este aceea că şoferul nu ar fi adaptat viteza la condiţiile de drum, având în vedere că podul pe care îl traversa autocarul este unul dintre cele mai periculoase din Europa.

În sprijinul acestei teorii vin şi declaraţiile mai multor supravieţuitori ai tragediei, care susţin că şoferul circula cu o viteză destul de mare, în condiţiile în care limita de viteză pe acel sector de drum era de 40 de km/h.

Şoferul ar fi putut fi orbit la ieşirea din tunel

În plus, întrucât era o zi însorită, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca şoferul să fi fost orbit pentru scurt timp de lumina puternică a soarelui la ieşirea din tunel. Aşadar, luând în considerare faptul că la ieşirea din tunel urma o curbă uşoară, precum şi viteza autocarului, autorităţile susţin că e posibil ca acesta să fie motivul pentru care şoferul a pierdut controlul volanului.

La rândul său ambasadorul român în Muntenegru, Mihail Florovici, a înaintat, marţi, ipoteza că autocarul s-ar fi prăbuşit în prăpastie după ce şoferul ar fi încercat să evite mai mulţi copii la ieşirea din tunel, iar asta l-a făcut să piardă controlul.  „Nu este posibil ca şoferul să nu fi fost atent. Cunosc bine zona, e muntoasă, pe o parte este prăpastie, pe alta versantul. Era o vreme ploioasă, era mâzgă pe jos“, a spus Florovici.

Răniţii nu vor fi audiaţi pe patul de spital

Răniţii din accidentul din Muntenegru vor fi vizitaţi de poliţişti în spitalele în care sunt internaţi, pentru câteva prime declaraţii urmând ca, atunci când sunt apţi, să fie audiaţi la Parchetul General, au declarat  oficiali din poliţie.

Poliţiştii şi procurorii vor discuta cu pacienţii şi vor întocmi procese verbale, audierile urmând să aibă loc, când victimele se vor putea deplasa, la Parchet.


Românii au donat peste 200 de litri de sânge pentru răniţi

 Miercuri, aproape 500 de români au donat sânge ieri la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină din Bucureşti pentru victimele accidentului. Numărul lor ar fi fost, poate, mai mare, dacă activitatea de donare ar fi fost posibilă la toate spitalele din Capitală şi dacă ar fi fost activ centrul mobil de colectare.

Accidentul din Muntenegru: ce soartă i-a urcat în autocarul morţii

Unii dintre pasagerii autocarului morţii parcă au presimţit tragedia ce avea să se întâmple şi au fost la un pas de renunţa la excursia în Muntenegru. Cu toate acestea, au pornit la drumul către moarte.

Unul dintre şoferii „autocarului groazei“, angajat la Poliţia Capitalei, a murit. Cel de-al doilea se află la terapie intensivă

Şoferul  care conducea autocarul ce s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru şi care a decedat în urma accidentului este angajatul Poliţiei Capitalei. Cel de-al doilea conducător auto este în stare gravă la Terapie Intensivă. În plus, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, George Ciobanu, şoferul-poliţist, nu-şi anunţase superiorii că pleacă în afara ţării şi nici că ar mai avea un alt loc de muncă.

Băiatul muntenegrean rănit în accidentul de duminică povesteşte că autocarul a trecut peste el

Băiatul muntenegrean rănit în accidentul de duminică în care un autocar plin cu turişti români a căzut într-o prăpastie provocând moartea a 18 persoane, a povestit momentul tragediei, afirmând că vehiculul a trecut peste el, relatează cotidianul „Dan“.

Persoanele care vor să doneze sânge pentru răniţii din Muntenegru pot merge, începând de miercuri dimineaţă, la Institutul Naţional de Hematologie. De asemenea, mai mulţi suporteri ai echipei de fotbal Rapid au donat deja sânge pentru victimele din autocarul răsturnat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite