Reportaj Trinitas TV: Oprimarea greco-catolicilor în comunism, la ordinul sovieticilor, prezentată drept „tămăduire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas TV, a stârnit puternice controverse după ce, în ajunul vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kiril, a difuzat şi a publicat online un reportaj în care oprimarea greco-catolicilor sub comunism, la ordinul sovieticilor era prezentată drept drept „tămăduire“. Între timp, materialul a fost retras.

Reportajul video, intitulat ”Patriarhul Justinian Marina. Reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române (I)”, publicat de Trinitas pe 23 octombrie, vorbeşte despre "reîntregirea" BOR prin absorbţia clerului Bisericii Greco-Catolice, la ordin politic, în 1948, dezvăluie Hotnews.ro.

Filmul prezintă succint suferinţele la care au fost supuşi, din ordin sovietic. În schimb, reîntregirea Bisericii Ortodoxe este prezentată drept un eveniment iminent, pe care sovieticii doar l-au grăbit şi în care Patriarhul Justinian a dovedit ”intenţii onorabile”.

Potrivit Hotnews.ro, În material sunt citaţi: Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu, consilier patriarhal în perioada Patriarhului Justinian; George Stan, medicul patriarhului Justinian Marina; Acad. Dinu Giurăscu; Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici; Pr. Acad. Mircea Păcurariu; IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Pr. Acad. Mircea Păcurariu: Peste tot s-a cerut revenirea la Biserica Ortodoxă, iată că acum s-au creat condiţiile propice pentru realizarea acestui act.

IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului: Procesul cred că ar fi mers tihnit înainte. A intervenit puterea comunistă, nu a pus-o Biserica la cale. Dar cred că Dumnezeu a îngăduit ca un act făcut cu opresiune la 1700 să fie tămăduit tot cu asemenea mijloace.

Pr. Prof. Dr. Ilie Georgescu: [pentru că ierarhii greco-catolici au fost supuşi unor grele umilinţe, închisorii, torturilor] a ieşit că reîntregirea a fost forţată. Nu a fost forţată.

Dinu Giurăscu: Cu excepţia înalţilor ierarhi, ceilalţi credincioşi şi-au văzut de treabă (...) Aşa că, în privinţa aceasta, a fost un câştig.

Acad. C-tin Bălăceanu-Stolnici: Sistemul comunist, mai ales rus, s-a angajat împotriva Bisericii Unite, având o poziţie netă de distrugere a ei. Nu Patriarhul Justinian a fost cel care a desfiinţat-o, ci guvernul. Şi nu la iniţiativa guvernului, ci la cererea sovieticilor. Justinian a deschis porţile multor preoţi, care au fost primiţi cu foarte mare căldură (...) Le-a oferit adăpost ierarhilor care erau în închisoare.

Reacţii virulente

Printre cei care au reacţionat la materialul Trinitas au fost şi Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, dar şi Mia Hodiş, redactor-şef la Editura Galaxia Gutenberg
Francisc Doboş, luni, la o săptămâna după publicarea reportajului pe site-ul şi contul de Youtube al Trinitas:

”Cred că Iuliu Maniu şi episcopii martiri greco-catolici se întorc în mormânt să audă multe din cele spuse în acest reportaj. Scuze, ştiu că nu este corect politic, dar nu pot să mă prefac că nu am auzit/văzut şi să întorc capul în altă parte. (...) Dacă aş privi acest reportaj în alb-negru parcă aş revedea scene din reportaje de după 1948”, a spus Doboş.

Mia Hodiş a distribuit materialul Trinitas, descriindu-l drept ”propagandă KGB-istă jalnică şi grosolană”. În condiţiile în care Trinitas a retras reportajul de pe Youtube şi de pe propriul site, Mia Hodiş l-a încărcat pe propria pagină de Facebook, dar în scurt timp Facebook a anunţat-o că i-a şters conţinutul, pe motiv că a fost raportat pentru încălcarea drepturilor de autor.  Ea prezintă o captura a notei primite de la Facebook, ce indică Trinitas TV drept utilizatorul care a raportat conţinutul.

Directorul general Trinitas: ”Reportajul nu este unul ofensator”

Contactat de Hotnews.ro, directorul general Trinitas, Ciprian Olinici, a apreciat că reportajul ”nu este unul ofensator”, el vorbind ”despre uniaţie, despre 1948, despre suferinţa Bisericii Ortodoxe şi a celei Greco-Catolice. Suntem o televiziune care cultivă relaţiile ecumenice (...) Am respectat adevărul istoric, din manuale. Arătăm că [desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice] nu a fost o măsură a Bisericii Ortodoxe, ci a statului comunist”.

La rândul său, ppurtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a spus că ”nu am cunoştinţă în legătură cu lucrurile acestea” şi că nu a văzut reportajul, dar a comentat că este vorba despre un ”film făcut contextual pentru anul acesta, dedicat omagierii celor care au stat în puşcăriile comuniste, fie ei ortodocşi, greco-catolici, româno-catolici sau de altă confesiune”. El a spus că un film istoric poate deranja, dar nu se pune problema unui ”conflict” şi că ”s-au stârnit poate mici tulburări din partea unor persoane care citesc realitatea într-o altă cheie. Nu am primit nimic oficial” cu privire la materialul video.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite