REPORTAJ Protestatari de ocazie la CSM. Cine animă spiritul justiţiar?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi protestatari s-au adunat în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, nemulţumiţi de numirile vehiculate de premierul Ponta   FOTO Adevărul
Mai mulţi protestatari s-au adunat în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, nemulţumiţi de numirile vehiculate de premierul Ponta   FOTO Adevărul

Ora 9.00. Sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Breaking news-urile televiziunilor anunţă zi mare pentru justiţia din România. Dilema zilei: pe cine va numi Ponta la şefia Parchetului General şi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)? Sunt sau nu aruncate „zarurile justiţiei“ ? Aceasta pare să fie întrebarea care stă pe buzele tuturor.

Pe surse, informaţiile curg gârlă, în timp ce lista scurtă cu câteva nume vehiculate pentru controversatele numiri în aceste funcţii circulă deja printre jurnaliştii bine poziţionaţi în faţa CSM-ului. Carele de televiziune sunt pe poziţii, iar premierul Ponta aşteptat să ajungă aici  în jurul orelor 11.00.  

Pe principiul „puţini, da gălăgioşi“, câţiva protestatari - cam vreo 20 la număr - s-au adunat dis-de-dimineaţă în faţa CSM-ului. Se fluieră, se scandează,se înalţă  semeţ tricolorul şi se cere dreptate... Când profunzi, când revoltaţi, când pătrunşi până în măduva oaselor de sentimentul patriotic şi justiţiar, oamenii ştiu una şi bună: nu o vor pe Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Antircorupţie.

„Stai măi că doamna e de la presă, ne ia un interviu“, îmi zâmbeşte încântat un protestatar când mă prezint că sunt de la ziar şi îl întreb de ce a venit aici. Sunt pregătiţi oricând să-ţi ofere un interviu şi e clar că - inspiraţie de moment sau pur şi simplu har- au toate vorbele la ei, iar  poezia pare  bine învăţată.

 A fi sau a nu fi protestatar model?!

„Ce să vrem? Să nu o numească domnul Ponta pe Codruţa Kovesi la şefia DNA. Ce, noi am stat degeaba în piaţă la minus nu ştiu câte grade să protestăm? Se ştie foarte bine, ea e de partea lui Daniel Morar, l-a sprijinit mereu. Nu mai ştiţi că ei au mers în sate şi controlat sătenii să vadă cu cine au votat?“, îşi varsă oful  o doamnă protestatoare.

O alta, o doamnă cam pe la 60 de ani, îmbrăcată în verde, pare să dea tonul sloganurilor. Ceva de genul: unu, doi, trei şi start...„Ponta, ai greşit. Pe Kovesi dacă ai numit“, „Kovesi şi Morar de dreptate n-au habar. Ca nişte miliţieni, aţi băgat spaima-n săteni“, „Câţi votanţi aţi cercetat. Ce fonduri aţi consumat?“, „Am votat, am votat, să scăpăm de suspendat“.

„Kovesi şi Morar au băgat flota-n sertar“

  Ora 11.00.  Premierul Ponta ajunge la CSM. Strigătele protestatarilor se înteţesc şi ele. „Ponta, ţara te vrea bărbat!“, se aude dincolo de uşile de sticlă ale Sediului Consiliului Magistraturii.

„Ponta, ca să ştii, nu o vrem pe Kovesi!“, „Am votat, am votat să scăpăm de suspendat“, „Vrem justiţie curată, nu subordonată“, „Kovesi şi cu Morar au băgat flota -n sertar“, scandează mai abitir protestatarii, în timp ce premierul Ponta a intrat la întâlnirea cu membrii Secţiei de procurori ai CSM.

Ora. 12.45. Premierul Ponta, aşteptat de jurnalişti, în holul de la intrarea în Consiliul Magistraturii face câteva declaraţii. Glasurile protestatarile - e drept, mai stins, căci uşile de la intrare au fost închise- se aud încă de afară. Din nou, Ponta este încurajat să fie bărbat! „Ponta, dacă eşti bărbat, fără Kovesi şi Morar!“.

13.20. După scurtele declaraţii făcute presei, premierul Ponta iese în grabă. Surpriză însă: o dată cu el dispăruseră  şi protestatarii care păreau să moară cu justiţia în braţe.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite