FOTO Ponta: „Voi numi un ministru al Justiţiei care va conduce procedurile de numire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la CSM că va numi un nou ministru al Justiţiei care va conduce procedurile de selecţie a şefilor DNA şi Parchetului General.

UPDATE12.44 Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la ieşirea de la întâlnirea cu membrii CSM, că va numi un ministru al Justiţiei care va pune în aplicare procedurile de selecţie.

„Nu am făcut niciun fel de nominalizare. Nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, nici cu alta ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere. Nu facem numiri dacă nu ne înţelgem pe marginea procedurii. Voi numi întâi un ministru al justiţiei care va conduce această procedură“, a declarat Ponta.

El a precizat că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă". 

UPDATE 12.15 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, susţine că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.

"Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns : «Da, la CSM»", susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX.
 

UPDATE 11.10 Pentru şefia Parchetului sunt vehiculate mai multe nume.

UPDATE 11.06 Premierul Victor Ponta a ajuns la CSM.

UPDATE 10.15 În faţa sediului CSM, unde este aşteptat să sosească premierul Victor Ponta, a izbucnit un 

protest spontan, potrivit surselor din cadrul Jandarmeriei. Până în prezent, nu s-au înregistrat incidente. La protest, participă circa 30 de persoane, care poartă pancarte cu diferite mesaje împotriva numirii lui Kovesi la DNA: „Ponta, ai greşit. Pe Kovesi dacă ai numit“, „Kovesi şi Morar de dreptate n-au habar. Ca nişte miliţieni, aţi băgat spaima-n săteni“, „Câţi votanţi aţi cercetat. Ce fonduri aţi consumat?“, „Am votat, am votat, să scăpăm de suspendat“.


La plecarea de la festivităţi, înainte să se urce în maşină, premierul a fost întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul acestuia a fost: "Da".
 
Anterior, Ponta a spus zâmbind, înaintea discuţiei pe care o va avea cu CSM legat de numirile procurorilor, să speră ca astăzi să nu fie nevoie de Jandarmerie.
 
"Pentru dumneavoastră, toate perioadele sunt dificile, pentru că de dumneavoastră este nevoie atunci când sunt probleme. Eu astăzi sper să nu fie nevoie de Jandarmerie, de mâine, sigur, va fi întotdeauna", a spus Ponta, citat de Mediafax.


Intenţia lui Victor Ponta de a o propune pe Laura Codruţa Kövesi în fruntea DNA a provocat dispute în interiorul USL.

Crin Antonescu a declarat duminică seara, la Antena 3, că nu agreează ideea numirii Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA.

Afirmaţia liderului liberal a declanşat un val de declaraţii acide între cei doi lideri. Ieri la prânz însă, Victor Ponta şi Crin Antonescu au ieşit cu un mesaj de împăcare.

Procedura de numire a procurorilor-şefi îşi va urma cursul, Victor Ponta urmând să se întâlnească, astăzi, cu secţia de procurori a CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu. Dacă pentru şefia DNA se vehiculează numele Laurei Codruţa Kovesi, pentru Parchetul General a fost menţionat numele lui Tiberiu Niţu, ales de Mona Pivnieru anul trecut şi respins de CSM.

Monica Macovei, despre Victor Ponta: „Va fi groparul justiţiei independente“

AMR: „Băsescu şi Ponta să revină asupra declaraţiilor de intenţie privind numirea procurorilor“

Cristian Preda, despre Antonescu: „Îşi hrăneşte ambiţia doar cu crize politice“

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite