Recensământ prelungit. Riscă vreo amendă cei care s-au autorecenzat greşit?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
recensamant

Rata de recenzare a populaţiei din România a ajuns la 83%, iar Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a decis prelungirea cu o săptămână, de la 17 iulie până la 24 iulie, a perioadei de recenzare, a anunţat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

„Comisia a decis prelungirea perioadei de recenzare până la 24 iulie 2022, ţinând seama de interesul populaţiei. Pe lângă recenzarea din uşă în uşă, am decis înfiinţarea unor puncte fixe şi există un interes foarte mare din partea populaţiei. În ultimele zile, după introducerea punctelor fixe, a existat o participare mult mai largă, am avut o medie de 250.000 de persoane recenzate pe zi”, a spus Andrei, într-o conferinţă de presă.

La nivel naţional există o rată de recenzare de 83%. Cele mai ridicate rate sunt în judeţele Botoşani - 100%, unde recenzarea s-a încheiat, Vrancea - 99,9% şi Bistriţa-Năsăud - 97,2%. La polul opus se află municipiul Bucureşti, cu 55,4%, şi judeţele Timiş - 65,8% şi Ilfov - 70,4%.

„Vom analiza situaţia împreună cu autorităţile locale din zonele cu rată scăzută şi vom lua decizii privind îmbunătăţirea recenzării la nivelul acestor oraşe”, a mai spus preşedintele INS. Întrebat dacă la nivelul localităţilor cu recenzare redusă s-ar putea prelungi termenul, el a arătat că acest lucru va fi analizat. „Este posibil ca o astfel de decizie să fie luată în judeţele cu populaţie urbană mai mare. Astfel, în Bucureşti, dar şi în judeţe precum Timiş, Iaşi sau Constanţa s-ar mai putea decide o nouă prelungire a recenzării”, a precizat pentru „Adevărul” Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt INS.

Amenda pentru persoanele care nu vor fi recenzate este între 1.000 şi 3.000 de lei, dar reprezentantul INS a explicat că există cetăţeni care nu riscă să fie pedepsiţi pentru această contravenţie. „Există persoane care s-au autorecenzat, dar care, cel mai probabil, nu au bifat toate rubricile. Iniţial, sistemul electronic a considerat că persoanele respective s-au autorecenzat şi chiar a transmis un e-mail de mulţumire. Ulterior, în procesul de validare s-a observat eroarea, iar autorecenzarea a fost anulată. Aceste persoane nu vor fi amendate pentru că au dorit să participe la proces şi vor fi reintroduse manual în circuitul de recenzare”, a declarat Vladimir Alexandrescu, care a mai precizat că în prezent platforma de autorecenzare nu mai poate fi accesată de publicul larg. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite