Reacția MAE după ce Putin a spus că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe al României a respins sâmbătă afirmaţiile exprimate de preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, „care induc în mod fals" ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

„Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Totodată, MAE subliniază că „războiul de agresiune" declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă „o încălcare gravă şi brutală" a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

„În acest context, România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional", afirmă MAE.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, la o întâlnire cu istorici și reprezentanți ai cultelor religioase din Rusia, că ideea autorităților poloneze de a „absorbi” teritoriul Ucrainei nu a dispărut.

„Cunoaștem ideea de a crea un mare stat «de la mare la mare» într-o anumită parte a lumii politice din Polonia, au fost multe discuții pe tema aceasta înainte de al Doilea Război Mondial, era o idee fixă, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Acum vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea trăiește, ideea de absorbi Ucraina nu a dispărut”, a declarat Putin, potrivit TASS.

Liderul de la Kremlin a mai spus că la Varșovia se vorbește despre recuperarea acelor teritorii din Ucraina care au fost luate de la Polonia în 1939.

„Acele teritorii (din vestul Ucrainei) au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații complet diferite. Noi am cedat voluntar teritorii istorice împreună cu populația (din acele regiuni - n.red.) pentru a fi împreună, oricum, nimeni nu a întrebat poporul, dar (în cazul Poloniei - n.red.) au fost luate cu forța, ca rezultat al războiului. Oamenii din Ucraina ar trebui să se gândească la asta”, a mai precizat Putin.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite