Romașcanu, discuție cu ministrul ucrainean al Culturii, pe tema furtului pisaniilor moldovenești: Avem promisiunea unei verificări

0
Publicat:

Ministrul Culturii a precizat că a discutat cu omologul din Ucraina pentru a se interesa posibilul furt al pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare, de la muzeul de istorie din Herson, urmând a primi detalii zilele următoare.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii FOTO Arhivă L.Romașcanu/Fb
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii FOTO Arhivă L.Romașcanu/Fb

Urmare semnalelor din presă privind posibilul furt al pisaniilor moldovenești ale lui Ștefan cel Mare din muzeul de istorie al orașului Herson de către agresorii ruși, am avut în această dimineață o discuție telefonică cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkachenko. I-am transmis situația semnalată de presa din România, detalii despre pisanii și am primit promisiunea că vom avea o informație oficială cât de curând!”, a scris pe pagina sa de Facebook Lucian Romașcanu. 

Demnitarul a precizat că sunt date despre lucrurile furate, nu sunt despre toate lucrările istorice sau de artă. „Din informațiile sale legate de acțiunile agresorului rus, există date certe că au fost sustrase picturi din muzeele din Mariuopol și artefacte din aur din muzeele din Melitopol, unele despre care se știe că au fost deja scoase la vânzare. Despre situația din Herson, având în vedere situația de acum de pe teren, nu există informații certe dar avem promisiunea unei verificări a celor semnalate de noi cât de curând posibil. I-am reiterat promisiunea de a ajuta la evacuarea și păstrarea patrimoniului ucrainean aflat în pericol urmând să analizeze și să revină cu solicitări concrete”, a completat Romașcanu.

Semnalarea problemelor

Pisaniile moldovenești ale domnitorului Ștefan cel Mare, artefacte care datează din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson și transportate în Crimeea de către forțele ruse, conform lui Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei.

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat Popescu. 

În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat pentru Digi24.ro, Anatol Popescu. 

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății.  „Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu. 

Conform acestuia, copii asemănătoare ale acestor pisanii au fost reașezate pe zidurile Cetății Albe în urmă cu câțiva ani. 

Arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rector al Universității pedagogice „Ușinskii” din Odesa, este îngrijorat de soarta pisaniilor moldovenești ale domnitorului, care sunt păstrate în Muzeul de istorie din orașul Herson. 

Invadatorii evacuează din orașul Herson colecția muzeului regional etnografic care, în ceea ce privește inscripțiile antice și medievale, întrece multe muzee specializate din Ucraina. Tocmai în acest muzeu sunt păstrate patru pisanii din secolul al XV-lea puse pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. Semnificația acestor artefacte nu poate fi supraestimată pentru știință și pentru istoria Cetății Albe. Aceste pisanii au totodată o semnificație ideologică”, se arată în postarea lui Krasnojon, care a fost publicată pe pagina de Facebook.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite