Raed Arafat, despre cazul de la Caracal: Vom modifica legislaţia apelului la 112

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Şeful ISU, Raed Arafat, a dezvăluit duminică o serie de măsuri pe care urmează să le propună Guvernului Dăncilă, după ce a fost numit de premier în Comitetul de lucru pentru a găsi soluţii de imbunătăţire a sistemului de urgenţă 112 şi a sistemului de localizare. Printre măsuri se propune ca persoana care apelează la 112 să-şi dea prin legislaţie consimţământul de a oferi propria locaţie.

Principalele declaraţii ale lui Raed Arafat:
 

  • Noi am mai avut o întâlnire la nivelul ministerului Telecomunicaţiilor în care s-au discutat aspecte privind apelul 112 şi localizarea şi implementarea unui sistem modern de localizare. Azi am convocat o primă întâlnire a comitetului întocmit ieri. Am stabilit modul în care vom aborda această situaţie.
  • Avem 15 zile să emitem un raport cu măsuri pe termen scurt, mediu şi lung. Acest raport trebuie să includă bineînţeles care e situaţia actuală, ce demersuri au fost luate până acum şi care sunt măsurile pe care le propunem pentru a urgenţa ameliorările din sistem. Vor fi împărţite în trei termene. Pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS de care s-a vorbit şi care trebuie să fie promovată în primă fază până la implementarea altui sistem. Promovarea ei trebuie făcut la maxim ca să fie descărcată cât mai mult. Nu e o soluţie definitivă, ci una temporară. Tot pe termen scurt vine modificarea legislaţiei privind localizarea AML.
  • Modificările legislative trebuie să fie realizate urgent. Noi vom propune şi textele astfel încât la decizia Guvernului să poată fi implementate printr-o OUG. Un exemplu. S-a ridica problema consimţământului persoanei care apelează 112. Nu numai din partea autorităţilor statului, dar şi din partea firmelor de telefonie mobile. Cu toate reglementările privind accesul la datele personale, toată lumea e speriată că dacă noi dăm locaţia şi persoana nu vrea. Trebuie să apară în legislaţie atunci când ai apelat la 112 să ai consimţământul dat pentru locaţie.
  • Comisia se va întruni din nou în două zile. Astăzi se lucrează deja pe structura acestui raport.
  • Nu este o declaraţie în relaţie cu cazul de la Caracal. Comisia aceasta se ocupă de un singur lucru. Localizarea şi toate aspectele corelate de 112. Restul sunt colegi care se ocupă de acest lucru. Ei vor ieşi, ei vor explica, ei vor declara.

VIDEO ŞtirileProTV / Facebook


Ştire în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite