Puiu Popoviciu a contestat, fără succes, blocarea afacerilor sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti, a respins, definitiv, contestaţia magnatului Puiu Popovici faţă de blocarea conturilor şi a veniturilor sale de către Fisc, până când restituie terenurile pe care a construit complexul Băneasa.

Respinge, ca neîntemeiată, contestaţia formulată de către inculpatul Popoviciu Gabriel Aurel, (..), împotriva modului de aducere la îndeplinire a măsurii popririi asigurătorii dispusă în privinţa sa prin sentinţa penală nr. 267/F/28.12.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în dosarul nr. 4445/2/2016. Obligă contestatorul la plata sumei de 1.500 de lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

În martie 2019, Puiu Popoviciu - condamnat definitiv la 7 ani închisoare în dosarul ”Băneasa” şi dat în urmărire generală după ce a plecat din ţară - a chemat în judecată ministerul Finanţelor, Direcţia Executări silite din cadrul ANAF şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice, după ce aceste instituţii au avut câştig de cauză în instanţă şi s-a stabilit ca 224 de hectare situate în Băneasa să revină statului, scrie RadioEuropa Liberă.

Nemulţumit că prin decizie Fiscul este îndreptăţit să-i blocheze conturile şi încasările, Popoviciu a dat în judecată instituţia, însă instanţa i-a respins acţiunea.

Ce a stabilit CAB

În procesul care a rezolvat latura civilă a cazului, un magistrat a explicat cum trebuie dusă la îndeplinire decizia. Astfel, în decembrie 2018, judecătorul Corneliu Bogdan Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti a decis să extindă sechestrul asigurător asupra ”tuturor bunurilor mobile şi imobile extinderea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, aparţinând următoarelor persoane fizice Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Ştefan şi persoane juridice: S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Băneasa Bussines & Tehnology Park S.A. şi S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L., până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare şi a construcţiilor - sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”, precum şi a sumei de 1.418.646,6 lei şi dobânda legală aferentă acesteia, de la data rămânerii definitive a prezentei şi până la achitarea integrală a acesteia”, se arată în decizia instanţei.

Mai mult, judecătorul Tudoran a decis înfiinţarea unei popriri asigurătorii asupra conturilor aparţinând următorilor inculpaţi: „Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Nicula şi Diaconescu Ştefan şi a părţilor responsabile civilmente S.C. Băneasa Investment S.A., S.C. Băneasa Bussines & Tehnology Park S.A. şi S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L., până la restituirea integrală a terenului în suprafaţă de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-ştiinţifică efectuat în cauză la suma de 6.194.722.180.586,5 lei (echivalent a 180.821.091 dolari USA, la nivelul anului 2006), precum şi a sumei de 1.418.646,6 lei (contravaloarea construcţiilor demolate)”.

Cine încasează banii

În plus, „sumele de bani datorate cu orice titlu condamnaţilor: Popoviciu Gabriel-Aurel, Bejenaru Andrei-Mihai, Alecu Ioan-Niculae, Diaconescu Ştefan şi părţilor responsabile civilmente S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Băneasa Bussines & Tehnology Park S.A. şi S.C. Băneasa Rezidenţial S.R.L., de către terţii cu care aceştia au încheiat acte juridice vor fi poprite în mâinile acestora în limitele prevăzute de lege, de la data primirii prezentei hotărâri, prin care s-a înfiinţat sechestrul şi poprirea”, se mai arată în hotărârea CAB.

Judecătorul a mai decis ca aceste sume de bani să fie consemnate de către debitori, fie la dispoziţia organului judiciar care a dispus poprirea sau a organului de executare, în termen de 5 zile de la scadenţă. În plus, instanţa a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (instituţie din cadrul Ministerului Justiţiei), pentru luarea măsurilor legale în vederea valorificării bunurilor sechestrate şi poprite precum şi „comunicarea către A.N.A.F. a prezentei hotărâri, pentru luarea măsurilor legale, privind executarea debitorilor şi recuperarea prejudiciului”, se mai arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, care nu este definitivă.

Tranzacţii ilegale cu terenurile statului

Cu aceeaşi ocazie s-a constatat că imobilul compus din teren, în suprafaţă de 224, 6 hectare şi construcţii (sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana” – clădire de patrimoniu) este proprietatea publică a Statului român dobândit în temeiul legii promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, publicat în M.O. nr.160, partea I din data de 1 august 1929 şi procesul verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, în mod expres, au avut o anumită afectaţiune direct legată de atribuţii în domeniul învăţământului superior agricol şi de medicină veterinară, dar şi de cercetare ştiinţifică) – conform contractului de donaţie cu afectaţiune încheiat între Statul român şi Maria Bibescu; terenul în cauză şi clădirile aferente neputându-se înstrăina, nici în tot, nici în parte, pentru orice destinaţie ar fi.

Pentru aceste considerente, Tudoran a decis „ Restituirea către Statul român a suprafeţei de teren de 224,6 hectare, situat în şos. Bucureşti-Ploieşti nr.42-44, sector 1, Bucureşti, nr. cadastral 4506, cu următoarele vecinătăţi: la Est - comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa şi Aeroclubul Român, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. Privighetorilor şi a construcţiilor existente – clădire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public „Băsescu Ioana”.

Prejudiciu de 1 miliard de lei

Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, la 7 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. Firma pe care el o controla, Băneasa Investments SA, a luat un teren de 224 de hectare de la fosta Fermă Băneasa evaluat la un dolar metrul pătrat, în condiţiile în care preţul real era de aproximativ 150 de euro. Pe acest teren se află acum mall-ul Băneasa Shopping City, dar şi Ambasada Statelor Unite.

Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul adus este de aproximativ 1 miliard de lei: mai exact, un prejudiciu de 335.387.260 de lei adus statului român, la care se adaugă alţi 619.472.218 lei, prejudiciu adus Universităţii de Ştiinţe Agronomice,  

Puiu Popoviciu a fost reţinut la Londra în 14 august, anul trecut, după ce s-a prezentat împreună cu un avocat la Poliţia londoneză, care l-a citat la adresa furnizată de către poliţiştii români, după ce aceştia îl localizaseră pe omul de afaceri. Ulterior, el a fost pus în libertate în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline, fiind obligat să poarte o brăţară electronică de supraveghere. De asemenea, el este obligat să se prezinte 3 zile pe săptămână la secţia de poliţie din Londra.

În 17 august 2017, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au trimis autorităţilor judiciare din Anglia mandatul european de arestare pe numele lui Puiu Popoviciu, ceea ce înseamnă că acestea au fost sesizate şi vor decide în consecinţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite