Psihologii cu statut de angajat civil în Armată pot opta să devină militari de carieră. Avem 19 militari veniţi din teatre de operaţii cu sindrom posttraumatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a constatat, la începutul anului, că avem 19 militari care s-au întors din teatrele de operaţii precum Afganistan cu sindrom posttraumatic, conducerea MApN a decis să îmbunătăţească substaţial serviciile psihologice pentru militari. MApN a emis acum un document care stabileşte metodologia prin care psihologii angajaţi în categoria personal civil să poată opta pentru trecerea pe o funcţie de cadru militar.

Concret, în vederea asigurării cu personal calificat a structurilor de asistenţă psihologică din Armată, joi, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a semnat Ordinul pentru aprobarea „Instrucţiunilor privind adoptarea unor măsuri temporare în vederea încadrării funcţiilor de psiholog din Armata României”, arată MApN într-un comunicat.

Documentul stabileşte cadrul procedural prin care psihologii, care în prezent sunt încadraţi în M.Ap.N. în categoria personalului civil, pot opta pentru dobândirea calităţii de cadru militar în activitate. Astfel sunt stabilite, printre altele, criteriile care trebuiesc îndeplinite pentru chemarea în activitate, data până la care personalul îşi poate exprima opţiunea de a deveni militar, precum şi testele eliminatorii de aptitudini şi calendarul desfăşurării acestora. 

De asemenea, în instrucţiuni se precizează că funcţiile civile ocupate cu personal civil pot fi transformate în funcţii militare numai cu condiţia ca personalul respectiv să-şi exprime acordul în acest sens şi să poată dobândi calitatea de cadru militar în activitate, în condiţiile legii. În caz contrar, respectivele funcţii vor rămâne în continuare funcţii civile.

Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar prevederile lui vor fi aplicate până la data de 31 decembrie 2018. 

Recrutarea resurselor umane reprezintă un domeniu prioritar pentru Ministerul Apărării Naţionale, atragerea persoanelor motivate şi eligibile din punct de vedere educaţional, aptitudinal, medical şi moral fiind o necesitate şi o obligaţie a instituţiei militare.

Centrului naţional militar de psihologie devine operaţional la 1 noiembrie

"Referitor la stadiul înfiinţării Centrului naţional militar de psihologie şi sănătate comportamentală, vă precizăm că la nivelul Ministerului Apărării Naţionale au fost aprobate documentele necesare în acest sens, urmând ca structura să devină operaţională începând cu data de 01.11.2018. Acesta va avea în subordine, la nivel teritorial, trei Secţii de psihologie operaţională, dispuse în Bucureşti, Bacău şi Sibiu, organizate pe principiul proximităţii teritoriale, pentru a răspunde nevoii de acces facil al personalului la servicii de asistenţă psihologică profilactică şi de recuperare psihologică, precum şi activităţi de evaluare psihologică periodică, conform cerinţelor legislative în vigoare", mai arată MApN în comunicat.

Reamintim că, în luna februarie, colonelul Vasile Marineanu, şeful Centrului de investigaţii sociocomportamentale al MApN, a precizat că până în momentul respectiv au fost diagnosticaţi cu sindrom de stres posttraumatic 19 militari ai Armatei Române.

"Avem o abordare destul de serioasă în ceea ce priveşte acest fenomen, înţelegem faptul că orice militar care a participat la o misiune în teatrul de operaţiuni, dar mai ales cei care s-au confruntat cu evenimente cu potenţial traumatic pot să dezvolte o astfel de tulburare. (...) Încercăm să facem câteva screeninguri psihologice, atât la plecarea în teatrele de operaţii, cât şi la întoarcerea din teatrele de operaţii. La momentul actual există, în ceea ce priveşte datele oficiale, un număr de 19 militari care au fost diagnosticaţi cu tulburare de stres posttraumatic", a declarat colonelul Marineanu, la solicitarea presei.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite