Parlamentul a dat undă verde majorării salariilor din CNAS. Baciu dă asigurări nu vor pune presiune pe bugetul statului

0
Publicat:

Șeful CNAS a dat asigurări că majorările salariale pentru angajații instituției adoptate de Parlament nu vor pune presiune pe bugetul statului. Andrei Baciu a anunțat că astfel va fi deblocată situația și că a fost reparată o inechitate. 

Baciu a anunțat că astfel va fi deblocată situația din CNAS FOTO Mediafax
Baciu a anunțat că astfel va fi deblocată situația din CNAS FOTO Mediafax

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect care prevede măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Inițiativa a fost adoptată cu 203 voturi „pentru”, 1 „împotrivă” și 55 de abțineri.

„Ca urmare a discuțiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajații caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăților pentru spitale, servicii medicale și medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reușit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaților CNAS. Le mulțumesc pentru susținere colegilor liberali și în mod special președintelui PNL, Nicolae Ionel Ciucă, care au înțeles cât de important este să deblocăm criza din sănătate”, a transmis șeful CNAS, Andrei Baciu, pe Facebook.

Totodată, Baciu a susținut că proiectului „nu pune presiune pe bugetul de stat și că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS”.

„În același timp, am reparat o inechitate, pentru că profesioniști din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câștigau mult mai puțin decât angajați din alte instituții cu funcții similare. Un sistem nu poate fi cu adevărat performant și eficient fără oameni profesioniști și motivați”, a mai spus Andrei Baciu, precizând că „este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluționării ar fi echivalat cu un blocaj”.

Liberalii au decis să pună pe ordinea de zi măsuri privind creșterea drepturilor salariale ale personalului din sistemul de asigurări sociale de sănătate, fiind un răspuns la solicitările din partea angajaților Casei de Sănătate pentru a opri protestul.

În octombrie, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis celor de la Guvern că nu mai sunt fonduri suficiente pentru decontarea serviciilor medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi până la sfârșitul anului și a cerut sprijin financiar, oficialii de la Minsiterul de Finanțe și guvernanții i-au acordat 200 milioane de lei din Fondul de rezervă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul lunii nnoiembrie o altă majorare a bugetului fondului pentru asigurări de sănătate, cu 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă al statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite