Minerii amenință cu proteste: Pensiile se înjumătățesc, dar crește vârsta de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii din Valea Jiului sunt foarte nemulțumiți de noua lege a pensiilor, care înjumătățește cuantumul actual al pensiei, dar crește vârsta de pensionare, în timp ce minele se închid.

Imagini cu mineri furioși înconjurați de forțe de ordine cu scuturi și căști
Minerii amenință cu proteste, nemulțumiți de noua lege a pensiilor. Foto Lucian Alecu

Preşedintele Sindicatului "Muntele" de la Complexul Energetic Valea Jiului, Darius Câmpean, a anunţat, marţi, la dezbaterea, în comisiile de specialitate din Senat, a proiectului de lege privind sistemul public de pensii, că joi va demara proteste în Valea Jiului, ca urmare a nemulţumirii faţă de cuantumul pensiilor minerilor după noua lege.

"Am avut plăcerea să o avem pe doamna ministră (a Muncii - n.r.) la noi, în Valea Jiului, a intrat în mină la Vulcan, şi aseară am avut o întâlnire de trei ore cu dânsa şi, spre surprinderea mea, multe din lucrurile pe care noi le-am discutat nu le vedem astăzi rezolvate. Aş vrea să vorbesc despre echităţi şi inechităţi. Un miner care a lucrat 25 de ani în abataj, astăzi iese la pensie cu 8.000 de lei, iar pe noua lege, noul cuantum este de 4.800 de lei. Noi, de joi, vom demara proteste în Valea Jiului, pentru acest lucru (...). Noi avem o legătură directă şi cu domnul premier, şi cu doamna ministru, noi de joi vom demara protestele în Valea Jiului, vom fi civilizaţi, însă cu siguranţă vom ajunge şi la Bucureşti, dacă lucrurile acestea nu se vor rezolva", a precizat Câmpean.

Acesta s-a arătat nemulţumit şi de alte prevederi din noua lege a pensiilor.

"Am constatat că minele şi termocentrala ni se închid, dar ni se prelungeşte vârsta pentru care trebuie să stăm în activitate cu doi ani de zile. Unde să lucrăm? Dacă ne spuneţi dumneavoastră, noi vrem să lucrăm, sau scoateţi-le de pe programul de închidere aceste mine şi termocentrale. De asemenea, aveţi mărirea vârstei de pensionare, tot prin lege, la doamne, ajunge la 65 de ani. Noi avem doamne care încarcă cărbunele în vagoneţi. Vă spun că pe zona noastră toate pensiile sunt la jumătatea pensiilor aflate acum date în plată (...). Haideţi să vedem puţin realităţile, să fim atenţi, pentru că avem grupe de muncă, iar această pensie nu este în momentul de faţă conectată cu aceste grupe de muncă", a concluzionat Câmpean.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite