Proteste în penitenciare. Gardienii aprind flacăra revoltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din şase penitenciare au protestat împotriva inechităţilor salariale din sistemul de apărare FOTO Adevărul
Angajaţii din şase penitenciare au protestat împotriva inechităţilor salariale din sistemul de apărare FOTO Adevărul

Revolta deţinuţilor nemulţumiţi de condiţiile din penitenciare i-a molipsit şi pe gardieni. Sute de angajaţi ai sistemului penitenciar au protestat, luni, în mai multe închisori din ţară, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi eliminarea inechităţilor salariale din sistemul de apărare. Protestele vor continua şi în zilele următoare pentru că negocierile cu ministrul Justiţiei au eşuat.

Sute de angajaţi ai penitenciarelor din ţară au protestat luni în faţa închisorilor, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi salarii ca angajaţii din sectorul de apărare şi ordine publică, din care face parte şi sistemul penitenciar. Gardienii au cerut şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi s-au plâns că muncesc prea multe ore suplimentare, în condiţiile lipsei de personal.

Şefii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) s-au mulţumit să ia act de revendicările sindicatelor care-i reprezintă pe protestatari, atrăgând atenţia că, potrivit legii, gardienii nu pot intra în grevă.

ANP susţine că, în principal, revendicările organizaţiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechităţi salariale în sistemele de sănătate, educaţie, apărare şi ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a încercat să poarte un dialog cu salariaţii ANP, dar fără rezultat. Negocierile, purtate la Penitenciarul Gherla, din Cluj, au eşuat, aşa că protestatarii au decis să continue acţiunile de protest până când ministrul Justiţiei va demisiona sau până când îşi vor primi banii „ca în celelalte instituţii din sistemul de apărare“.

Proteste în şase penitenciare

Acţiunile de protest au loc la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Codlea şi Penitenciarul Turnu-Severin.

Cei mai „matinali“ au fost gardienii de la Penitenciarul Gherla, care s-au adunat în faţa unităţii de detenţie în jurul orei 9.00. Înarmaţi cu vuvuzele, aceştia au afişat bannere pe care scria „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie!“, „Legea trebuie aplicată, nu încălcată!“ şi „Stop discriminării!“.

La Penitenciarul Codlea, 50 de angajaţi au pichetat sediul instituţiei şi au cerut să fie trataţi la fel ca şi colegii lor din sistemul de apărare. Oamenii au venit îmbrăcaţi în uniformele de gardieni şi „înarmaţi“ cu fluiere şi pancarte. „Am primit aprobare pentru 50 de persoane la protest. Prin natura muncii noastre avem obligativitatea să asigurăm siguranţa locului de deţinere, astfel că restul colegilor sunt la lucru. Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de faptul că orele suplimentare rămân necompensate cu timp liber. Ele nu pot fi plătite pentru că legea nu permite. Ne-am obişnuit cu aceste condiţii, dar ce ne deranjează acum foarte tare este că Guvernul aplică discriminatoriu Ordonanţa 20 care prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% din salariul de bază angajaţilor din sistemul de apărare. Şi noi suntem menţionaţi în ordonanţă şi noi lucrăm în sistemul de apărare, dar ni se refuză acordarea acestei sume“, a declarat Alexandru Gherghina, preşedintele Sindicatului Măgura Codlea, afiliat Federaţiei Sindicatelor din ANP.

La rândul lor, angajaţii Penitenciarului Craiova au protestat timp de două ore în Piaţa Mihai Viteazul. Asemenea celorlalţi protestatari, aceştia au cerut îmbunătăţirea condiţilor de muncă, dar şi angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea Ministrului Justiţiei pentru incapacitate profesională. „Ministrul Justiţiei are obligaţia de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă în sistemul penitenciar, aceea de a corecta inechităţile salariale. O acuzăm pe doamna Raluca Prună că, prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi“, se arată într-un comunicat al Sindicatul „Solidaritatea“ Craiova.

Reacţia ANP

Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spunea luni că a luat act de revendicările organizaţiilor sindicale reprezentative ale lucrătorilor din sistemul penitenciar, dar a avertizat că angajaţii ANP nu pot recurge la grevă.

„Conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizaţii sindicale şi asociaţii profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceştia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranţei penitenciarelor şi cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcţionarilor publici cu statut special“, se precizează într-un comunicat al ANP.

Şefii penitenciarelor au mai precizat că, „în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanţă cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaţionale“.

Negocieri eşuate

Luni, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a mers la Penitenciarul Gherla. A ajuns în jurul orei 10.15 şi a fost întâmpinată de protestatari cu huiduieli.

Discuţiile cu sindicaliştii ANP au fost tensionate, aceştia reproşându-i ministrului că nu le-a ascultat doleanţele. „N-am vrut să ajungem aici, am făcut nenumărate sesizări. La un moment dat chiar am crezut că empatizaţi cu doleanţele noastre. Au trecut de atunci trei luni, dar nu s-a întâmplat nimic. Colegii noştri din sectorul de apărare au primit ceea ce prevede legea, noi încă nu. Vrem, nu vrem, suntem parte a sistemului de apărare. De aceea, vrem să fim trataţi la fel ca şi colegii noştri“, a spus liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP, Florin Şchiopu.

Raluca Prună le-a explicat sindicaliştilor printr-o metaforă de ce nu primesc bani mai mulţi. „Este regretabil că în această ţară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Şi probaţiunea este un exemplu foarte bun. Într-o ţară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă şi problema este cum împărţim plăcinta la câţi suntem“, a spus Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a dat însă asigurări că va discuta cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii şi la lipsa de personal.

„Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajaţi 1.800. În ceea ce priveşte orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore“, a spus Prună.

Total nemulţumiţi de cum au decurs discuţiile, sindicaliştii au anunţat că vor continua protestele până când ministrul Justiţiei va fi schimbat sau până când ei vor primi bani „ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare“.

Calendarul acţiunilor de protest

Calendarul acţiunilor de protest, anunţat de sindicalişti:

* Pe 29 septembrie vor fi proteste în Penitenciarul Târgu Jiu, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Barcea Mare, Penitenciarul Bucureşti Jilava, Penitenciarul Tulcea;
* Pe 3 octombrie vor protesta gardienii din Penitenciarul Ploieşti, Penitenciarul Focşani, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Baia Mare;
* Pe 5 octombrie intră în grevă cei din Penitenciarul Timişoara, Penitenciarul Târgu Mureş, Penitenciarul Brăila, Penitenciarul Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna
* Pe 6 octombrie protestează Penitenciarul de Femei Târgşor, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Colibaşi;
* Pe 10 octombrie protestează Penitenciarul Bucureşti Rahova, Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaş;
* Pe 12 octombrie protestează Penitenciarul de Minori şi Tineri Bacău, Penitenciarul Satu Mare, Penitenciarul Bistriţa, Penitenciarul Spital Dej, Penitenciarul Slobozia;
* Pe 13 octombrie protestează Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Arad, Penitenciarul Găeşti, Penitenciarul Botoşani, Penitenciarulul Galaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite