Primul deţinut din sistemul penitenciar confirmat cu noul coronavirus este închis la Deva. ANP: Deţinutul este asimptomatic şi a fost cazat separat

0
0

Primul deţinut infectat cu noul coronavirus din închisoarile din România este de la Pentenciarul Deva şi este asimptomitic, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) remis, marţi, „Adevărul”

„Vă informăm că, astăzi, 28.04.2020, o persoană privată de libertate aflată în custodia Penitenciarului Deva a fost confirmată pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Pentru certitudine, se va proceda la o retestare, administraţia locului de deţinere implementând recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.
Precizăm că deţinutul confirmat pozitiv este asimptomatic şi, de la momentul încarcerării în Penitenciarul Deva, acesta a fost cazat separat de restul efectivului, conform metodologiei aplicate de sistemul penitenciar în acest context epidemiologic”, se arată în comunicatul ANP.

Potrivit sursei citate, poliţiştii de penitenciare care au interacţionat cu persoana privată de libertate confirmată au purtat, permanent, echipament de protecţie (mască, mănuşi).

„Preventiv, se intensifică activităţile de dezinfectare a spaţiilor. La momentul prezentei, ancheta epidemiologică este în curs”, se mai arată în comunicat.

15 poliţişti de penitenciare confirmaţi pozitiv

Situaţia cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus în rândul angajaţilor  ANP:
 

  • Penitenciarul Gherla: 2 cazuri, confirmate pe 23.04
  • Penitenciarul Jilava: 6 cazuri, confirmate pe 21.04. 23.04, 25.04 şi 27.04.
  • Penitenciarul Giurgiu: 4 cazuri, confirmate pe 17.04, 22.04 şi două pe 24.04
  • Penitenciarul Aiud: 1 caz, confirmat pe 25.04
  • Penitenciarul-Spital Dej: 1 caz (n.r. - primul caz), confirmat în data de 8.04
  • Penitenciarul Botoşani: 1 caz, confirmat în data de 27.07

Cum s-au pregătit puşcăriile pentru noul coronavirus

Oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spun că spitalele din închisori au pregătit paturi de tratament şi camere de izolare în contextul răspândirii noului coronavirus.


Potrivit reprezentanţilor ANP, sistemul are pregătit de mai mulţi ani un plan de măsuri contra răspândirii bolilor, tocmai pentru că penitenciarele sunt comunităţi închise, unde riscul izbucnirii unui focar epidemic este o realitate. Nu de puţine ori, la închisoare ajung persoane care suferă de afecţiuni contagioase pulmonare, cum e tuberculoza, sau boli cu transmitere sexuală.

Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), spune că în toate spitalele-penitenciar s-au luat măsuri de prevenire şi o eventuală combatere a COVID-19. „Sunt alocate deja paturi pentru astfel de cazuri, în camere de tratament izolate, în fiecare spital-penitenciar. La Rahova a fost pregătită chiar şi secţia ATI a spitalului-penitenciar pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri mai grave. Mai mult, în fiecare penitenciar sunt deja camere de izolare pentru cei care au intrat în contact cu un bolnav. Din fericire, până în prezent, nu am avut cazuri de infectări în rândul deţinuţilor, aşa că paturile de tratament şi camerele de izolare au rămas neocupate. Probabil şi datorită unor măsuri luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Astfel, au fost suspendate transferurile deţinuţilor între penitenciare, vizitele şi pachetele. Ca o compensare, s-a majorat până la 75 de minute pe zi timpul pe care fiecare deţinut îl poate petrece la telefon”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Dumitraşcu.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri