Spitalul din România dezinfectat cu radiaţii ultraviolete. Cum funcţionează dispozitivul cumpărat cu 50.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul a fost cumpărat din fonduri de la bugetul judeţului Sălaj FOTO CJ Sălaj
Robotul a fost cumpărat din fonduri de la bugetul judeţului Sălaj FOTO CJ Sălaj

Dispozitivul va deservi Secţia Boli Infecţioase a celei mai mari untităţi spitaliceşti din judeţul Sălaj, acolo unde sunt internaţi şi trataţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19.

Un robot cu lămpi ce emit radiaţii ultraviolete a ajuns în dotarea Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău. Achiziţionat din bani de la bugetul Consiliului Judeţean Sălaj, aparatul de ultimă generaţie a costat 235.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro) şi va permite dezinfectarea rapidă şi sigură a spaţiilor şi a suprafeţelor din unitatea medicală.

Acest robot inteligent utilizează lămpi ce emit radiaţii ultraviolete, prin acţiunea cărora microorganismele patogene sunt distruse, având un efect de inactivare şi asupra tipurilor de coronavirusuri cunoscute, într-un interval de maxim 15 minute, au transmis reprezentanţii administraţiei judeţene. Dispozitivul-robot poate dezinfecta toate suprafeţele critice întâlnite în mediul spitalicesc, de la marginile şi panourile paturilor, la monitoarele de funcţii vitale, ventilatoarele mecanice, injectomatele, infuzomatele şi suporturile pentru perfuzii, întrerupătoarele electrice, prizele, mânerele de la uşi, geamuri, precum şi, orice altă suprafaţă a oricărui obiect care intră în contact cu pacienţii.

"Conform specialiştilor în domeniu, dezinfecţia cu raze ultraviolete este indicată în dezinfecţia suprafeţelor netede şi a aerului în boxe de laborator, săli de operaţii, alte spaţii închise, pentru completarea măsurilor de curăţare şi dezinfecţie chimică, acest dispozitiv oferind posibilitatea memorării tuturor ciclurilor de dezinfecţie efectuate precum şi eliberarea de raport, la cerere, dar şi posibilitatea controlului eficienţei dezinfecţiei prin intermediul cardurilor de validare (indicatori fizici care îşi schimbă culoarea în funcţie de nivelul de energie absorbită)", mai arată sursa citată.

Cu o înălţime de 195 cm, care permite expunerea la radiaţia ultravioletă a tuturor dispozitivelor prezente în spaţiile medicale, aparatul protejează utilizatorii prin intermediul senzorilor de prezenţă umană şi a senzorilor de acceleraţie gravitaţională, lămpile având un timp de viaţă estimat de de 12.000 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ patru ani de utilizare continuă, la o medie de 8 ore/zi.

Mai puteţi citi:

FOTO Primele teste pentru coronavirus în Sălaj. Câte persoane pot fi testate şi cine va avea prioritate

Pregătiri de coronavirus la cel mai mare spital din Sălaj. Cum se va face triajul epidemiologic al pacienţilor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite