Primarul general nu mai vrea străzi din centrul Capitalei blocate cu activităţi de weekend. Clotilde Armand: „Firea dă o lovitură vieţii culturale a Bucureştiului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul General al Capitalei, Gabriel Firea, nu mai vrea străzi din centrul Capitalei blocate cu activităţi de weekend. Aceasta a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că le va comunica oficial directorilor din instituţia pe care o are în subordine acest lucru.

UPDATE Lenţi Chiriac, manager de producţie al D&D East Entertainment, unul dintre cei mai importanţi organizatori de concerte din România, a declarat că nu găseşte firească atitudinea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a renunţa la banii din chiria Pieţei Constituţiei, spaţiu pentru care nu trebuie să investească nimic, şi că pentru evenimentele Rock The City şi Rihanna contractele sunt semnate, iar compania nu va plăti niciun ban în plus, relatează news.ro.

Firea a propus luni organizatorilor de concerte şi evenimente culturale să se orienteze către Arena Naţională sau Romexpo, unde chiriile percepute încep de la 5.000 de euro pe zi şi pot ajunge până la 15.000 de euro pe zi, renunţând astfel la Piaţa Constituţiei, pentru care chiria plătită este „cea mai mică din Europa şi probabil de pe mapamond”.

Edilul Bucureştiului a spus că blocarea circulaţiei pe unele artere importante ale oraşului, din cauza evenimentelor artistice şi culturale, trebuie să înceteze. Ea le propune promoterilor să încheie parteneriate cu Primăria Municipiului Bucureşti, astfel încât municipalitatea să suporte o parte din chiriile pentru alte amplasamente precum Arena Naţională sau Romexpo.

Despre următoarele două mari evenimente care sunt programate să aibă loc, vara aceasta, în Piaţa Constituţiei, Lenţi Chiriac spune că are contractele semnate şi că nu va accepta vreo modificare a lor. „Am două evenimente în piaţă, vara asta - Rock The City şi Rihanna - în iulie şi august. Am contractele semnate. Nu pot să-i plătesc dublu”, a spus el.

„Acolo nu merită să faci decât evenimente pentru foarte mulţi oameni. Zilele trecute a fost Queen... Un AC/DC, un Bon Jovi sau Robbie Williams nu ai unde să-i duci. Concertul Scorpions îl fac la Romexpo, pentru că vin mai puţin oameni”, a mai explicat Chiriac.

Pentru anul 2017, producătorul D&D are în plan să negocieze pentru un concert U2 în România, însă, în situaţia dată, este puţin probabil, spune el, să ducă la capăt planurile.

UPDATE Gabriela Firea a revenit însă luni asupra declaraţiilor, precizând că nu s-a făcut bine înţeleasă şi că se referea în primul rând la concerte, care ar putea fi organizate în locuri mai potrivite. Totodată, a precizat că îi va ajuta cu bani pe organizatori dar şi că va încheia parteneriate cu aceştia, fiind dispusă să suporte o parte din costuri.

„Chiar în acest weekend, circulaţia din Capitală a fost blocată şi asta nu pentru că erau foarte multe maşini în trafic — lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulţi în concediu — ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetăţeni, pentru turişti şi în general respect pentru faptul că nu trebuie să 'ştrangulezi' circulaţia cu evenimente — care este foarte bine că se organizează — dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.

Conform acesteia, toţi directorii care se ocupă de aceste aprobări se vor întâlni luni dimineaţă.

„Bucureştenii deja mai au puţin şi deja dau pe dinafară de supărare. Ieri am simţit această stare şi primesc nenumărate mesaje şi pe Facebook, pe mailul meu personal, nu mai spun pe toate mailurile şi la dispeceratul Primăriei Generale a Capitalei. Ieri era coadă de maşini de la Casa Presei Libere până la Guvern. M-am gândit că este un accident, am încercat să ajung mai repede, să văd ce se întâmplă. Ce credeţi că se întâmpla? Bulevardul Kiseleff era blocat, erau câţiva tineri care jucau tenis — foarte puţini pentru că era şi caniculă şi cei câţiva tineri, care foarte bine că făceau sport dar nu era cazul să o facă pe Bd. Kiseleff — şi tot centrul Capitalei era paralizat, toată lumea supărată. (...) Recent a avut loc un concert în Piaţa Constituţiei. Nu se mai putea intra în Capitală de la Otopeni, era paralizat totul”, a declarat Firea.

„Există multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, un exemplu în acest sens fiind Arena Naţională, Romexpo, parcuri”, a mai spus Primarul General al Capitalei.

Clotide Armand: „Firea dă o lovitură vieţii culturale a oraşului”

La scurt timp de la declaraţiile făcute de Gabriela Firea, candidatul USB la Primăria Capitalei, Clotilde Armand, a avut o reacţie pe contul său de Facebook. Aceasta a spus că, prin decizia sa, Gabriela Firea doreşte să dea o lovitură vieţii culturale a oraşului şi locuitorilor Capitalei.

„Pentru doamna Firea nu este suficient că bucureştenii trăiesc într-una dintre cele mai poluate capitale europene, că au parte de foarte puţin spaţiu verde (de fapt din ce în ce mai puţin, ca urmare a punerii în aplicare în mod ilegal a proiectelor de betonare atât de dragi primarului PSD al sectorului 3 – Robert Negoiţă), că în Bucureşti se construieşte haotic şi se distruge sistematic patrimoniul arhitectural al oraşului, sau că sistemul centralizat de termoficare al oraşului este aproape falimentar”, a scris Clotilde Armand.

„Doamna primar vrea să-i pedepsească suplimentar pe bucureşteni interzicându-le accesul la evenimentele culturale şi sportive stradale care dau farmec vieţii oraşului şi sunt până la urmă un semn de normalitate. Iar pretextul acestei interdicţii este unul rizibil. Nu astfel de evenimente „ştrangulează” (sic!) traficul în Bucureşti, aşa cum s-a exprimat doamna Firea, ci lipsa parcărilor la intrarea în oraş, lipsa unei şosele de centură la nivel de autostradă, absenţa unui sistem funcţional de management al traficului”, a mai spus franţuzoaica.

„Fără autorizaţii eliberate de municipalitate, evenimente precum Street Delivery, Spotlight, Femei pe Mătăsari, concertele de anvergură, maratonul şi semi-maratonul de la Bucureşti, evenimente cu zeci de mii, dacă nu sute de mii de participanţi, nu s-ar mai putea organiza”, a completat ea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite