Presiunea asupra lui Klaus Iohannis pentru a se retrage din cursa pentru conducerea NATO este în creștere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți oficiali și diplomați au UE nu vor să se lase atrași în competiția cu NATO pentru funcțiile de nivel înalt. Unii oficiali și diplomați consideră că Iohannis urmărește un joc lung și folosește oferta NATO pentru a obține un alt rol de conducere în cadrul UE, scrie Politico.eu.

Klaus Iohannis FOTO: EPA-EFE
Klaus Iohannis FOTO: EPA-EFE

De când și-a anunțat oferta, Iohannis a reușit să obțină sprijin doar din partea unei țări dintr-un grup de 32. Sprijinul pentru președintele român vine din partea Ungariei, care a amenințat că va renunța la unele operațiuni în cadrul Alianței.

Slovacia este nehotărâtă, dar celelalte state au arătat sprijin față de prim-ministrul olandez Mark Rutte. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că suportul este suficient, deoarece are nevoie de sprijinul tuturor celor din alianță pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, care urmează să demisioneze la începutul lunii octombrie.

În contextual în care miniștrii de externe ai NATO se întrunesc joi și vineri la Praga, există temerea că, dacă Iohannis nu se retrage în curând, găsirea următorului secretar general al NATO riscă să devină parte a unor jocuri pentru dobândirea celor mai importante funcții în Uniunea Europeană.

Astfel, președințiile Comisiei Europene și ale ConsiliuluiEuropean, precum și rolul șefului diplomatic al UE sunt în joc, statele member ale UE înercând să obțină rezultatele dorite.

Dacă Rutte va primi funcția de conducător al NATO, liderii vor trebui să aibă funcțiile pe care ar trebui să le ocupe ceilalți lideri aflați în cursa pentru o funcție de nivel înalt. Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele american, care deja și-a exprimat sursținerea pentru Rute

La Bruxelles există mai multe scenario care îl privesc pe Iohannis. Una din opțiuni este ca el să fie o alternativă la funcția de președinte al Comisiei Europene, dacă Ursula von Der Leyen, nu își asigură al doilea mandat. O altă optțiune vehiculată este ca Iohannis să devină comisar al Uniunii Europene pe teme de apărare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite