Preotul din Chitila: Şefii din ANRP se îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut

0
0
Ioan Oltean este acuzat că a primit mită 600.000 de euro în dosarul ANRP FOTO Mediafax
Ioan Oltean este acuzat că a primit mită 600.000 de euro în dosarul ANRP FOTO Mediafax

Preotul din Chitila care l-ar fi denunţat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde aceştia se îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 - 2011, reiese din referatul procurorilor.

"Contextul remiterii de către Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost următorul, aşa cum a rezultat din declaraţiile martorului (...) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoană aflată o perioadă îndelungată în proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu funcţii de conducere şi care erau prezenţe constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 – 2011, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.

Procurorii ar fi aflat de mita primită de Oltean de la Rotaru prin denunţul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi întâlnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru fapte de corupţie legate tot de despăgubiri de la ANRP, în aprilie 2014 şi eliberat condiţionat în iunie anul acesta.

În referatul procurorilor se mai arată că, din declaraţiile martorului menţionat anterior, rezultă inclusiv faptul că între Mihai Rotaru şi unul dintre vicepreşedinţii ANRP existau chiar discuţii contradictorii şi reproşuri privind de faptul că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiaţi de la ANRP mai mult decât acordau prioritate dosarelor sale cesionate.

"Acelaşi martor a relatat faptul că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde se îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 - 2011…la rândul său martorul fiind implicat în infracţiuni de corupţie legate de rezolvarea unor dosare la ANRP", au mai notat anchetatorii în referat.

Potrivit documentului, "în dovedirea întâlnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale martorul a pus la dispoziţia autorităţii judiciare un suport optic ale cărei date urmează a fi exploatate".

Martorul citat le-a spus procurorilor că "în preajma Paştelui 2010 în curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro".

"Acestei depoziţii se adaugă declaraţia martorului (...) din care rezultă că Rotaru Mihai era un obişnuit al aşezământului social din Chitila, iar concluzia că banii au fost daţi şi primiţi în acel aşezământ se impune în mod rezonabil, în considerarea faptului că acest loc devenise spaţiul în care cei implicaţi în afaceri ilegale cu dosare ANRP se simţeau în siguranţă şi considerau că riscul descoperirii lor era mai mic, aşezământul social fiind considerat «un paravan bun pentru întâlniri în care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau»", se mai spune în referat.

Acelaşi martor povesteşte că Remus Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, a scos odată un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conţine cumva microfoane pentru interceptări.

"Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul că, uneori verificau cu aparate să se asigure că nu sunt aparate de interceptare: odată Remus Baciu a scos un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conţine cumva microfoane pentru interceptări …din toate aceste lucruri martorul înţelegând că demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumpărau drepturi litigioase de la persoane îndreptăţite sătule să aştepte în zadar rezolvarea", se arată în referat.

Ioan Oltean a susţinut că denunţul preotului din Chitila este mincinos şi că el nu a fost niciodată la biserica respectivă.

"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a spus Oltean într-un comunicat.

Omul de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat de procurorii DNA că i-a dat mită 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru a obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP au făcut parte, la momentul respectiv, Crinuţa Dumitrean, care era preşedintele instituţiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie cer, joi, ICCJ arestarea preventivă a deputatului Ioan Oltean, în dosarul în care este urmărit pentru fapte de corupţie privind despăgubirea lui Mihai Rotaru.

Deputaţii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", Crinuţa Dumitrean la data respectivă, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea lui Mihai Rotaru.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite