Premieră. Statul câştigă un proces cu o bancă pe tema clauzelor abuzive din contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANPC a câştigat un prim proces colectiv cu o bancă din România
ANPC a câştigat un prim proces colectiv cu o bancă din România

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a câştigat la Tribunalul Bucureşti un proces cu OTP Bank privind clauze abuzive din contracte de credit. Preşedintele ANPC a declarat că dacă decizia va rămâne definitivăvor avea de câştigat toţi clienţii care au credite din 2007, 2008 la OTP Bank, în valută şi în lei.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată. În cazul în care şi instanţa superioară va menţine decizia, OTP Bank va fi obligată să scoată din toate contractele de credit încheiate în 2007 şi 2008 clauzele care îi permiteau să majoreze nejustificat dobânzile, potrivit Digi24.

Protecţia Consumatorului ceruse şi returnarea sumelor astfel încasate, însă instanţa a respins solicitarea.

„Este un prim pas. Începutul care ne dă încredere că se va face dreptate, că vom intra în normalitate, iar cetăţenii vor avea contracte curate, fără clauze abuzive care să le afecteze grav interesele economice. În cazul în care vom obţine o decizie definitivă, OTP Bank va trebui să modifice toate contractele care conţin acele clauze, pentru eliminarea acelor clauze prin care banca putea să modifice dobânzile fără acordul clienţilor", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca.

Acesta a mai precizat că este vorba de credite de nevoi personale, garantate cu ipotecă şi credit ipotecar, în care este o clauză potrivit căreia clientul va plăti băncii o rată cu dobândă revizuibilă în conformitate cu politica băncii. Astfel, banca poate să modifice dobânda fără să anunţe clientul.

„Decizia în procesul ANPC vs OTP Bank nu este una definitivă, motiv pentru care nu ne putem pronunţa decât după ce vom vedea hotărârea redactată”, au reacţionat reprezentanţii OTP Bank.

Acţiunea în care ANPC a chemat în judecată OTP Bank România, în contencios administrativ şi fiscal, a fost înregistrată în martie la Tribunalul Bucureşti.

În afară de OTP Bank, alte 11 bănci au fost atacate în instanţă de ANPC pentru că au introdus clauze abuzive în contractele clienţilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV O clientă a OTP Bank a câştigat în instanţă plata creditului în franci elveţieni la cursul iniţial. Decizia nu este definitivă

O clientă a OTP Bank, a câştigat în justiţie plata unui credit în franci elveţieni la cursul la care împrumutul a fost contractat. Tribunalul Bucureşti a admis în parte, în data de 1 iulie, cererea reclamantei şi a constatat drept abuzive mai multe clauze, inclusiv comisionul de acordare. Decizia nu este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite