Premieră în istoria României. MAE publică lista prizonierilor români morţi în lagărele sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ambasada României la Moscova a publicat lista celor peste 20.000 de prizonieri români morţi în lagărele sovietice în perioada 1941-1956.

Într-un comunicat, Ambasada României la Moscova anunţă finalizarea Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) şi „internaţi” (civili deportaţi) români, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse.

„Scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezintă o PREMIERĂ pentru istoriografia românească”, subliniază misiunea diplomatică.

Lista, întocmită în ordine alfabetică, poate fi consultată aici.

Actul este însoţit de o anexă cu „Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război şi internaţii civili români decedaţi în anii 1941-1956”.

„Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse”, se arată în comunicat.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite