După referendum, Putin amână parada militară din cauza coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Din cauza coronavirusului, preşedintele rus Vladimir Putin s-a hotărât joi să amâne parada militară din 9 mai, prin care Moscova sărbătoreşte anual victoria împotriva Germaniei naziste. Este al doilea eveniment major la care Kremlinul a fost nevoit să renunţe, relatează AFP.

Riscurile epidemiei, al cărei vârf nu va fi atins (la 9 mai), sunt încă extrem de mari, iar acest lucru nu-mi dă dreptul să lansez pregătiri pentru paradă şi alte evenimente în masă”, a declarat Putin într-o reuniune televizată a Consiliului rus de Securitate.

Totuşi, Putin lansase pregătiri pentru parada militară, 15.000 de militari pregătindu-se la o bază de lângă Moscova fără respectarea măsurilor de protecţie.

Acest anunţ vine după o solicitare de amânare a paradei adresate de organizaţii de veterani.

Reprezentanţi ai mai multor organizaţii de veterani i-au trimis miercuri o scrisoare lui Putin şi i-au solicitat „să ia această decizie dificilă dar dreaptă”, în condiţiile în care evenimentul era menţinut în pofida izolării drastice impuse locuitorilor din Moscova.

Paradele de 9 mai au devenit o tradiţie în Rusia, fiind folosite pentru stimularea spiritului patriotic şi exaltarea liderului de la Kremlin, acelaşi de 20 de ani încoace, cu excepţia intervalului 2008 - 2012.

Ceremonia din acest an era deosebit de importantă pentru regimul Putin, în contextul în care este vorba despre marcarea a 75 de ani de la victoria Aliaţilor împotriva Germaniei naziste.

Anterior, Vladimir Putin a fost nevoit să amâne referendumul de modificare a Constituţiei, prevăzut iniţial pe 22 aprilie. Acest referendum a fost gândit de liderul de la Kremlin în scopul de a-şi asigura cel puţin două mandate prezidenţiale de câte şase ani fiecare după 2024.

Susţinând iniţial că situaţia este sub control, Vladimir Putin a schimbat brusc strategia în a doua parte a lunii martie, mai ales că mulţi medici dezvăluiau presiunile puse asupra lor de autorităţi pentru a ascunde realitatea din ţară.

Astfel, liderul de la Kremlin a trecut la adoptarea unor măsuri dure, îndeosebi în privinţa supravegherii populaţiei şi a presei.

Rusia înregistra până joi 27.938 de cazuri de contaminare, dintre care 232 fatale. Bilanţul este mult mai grav, denunţă medicii şi experţii în sănătate, întrucât Rusia nu testează la scară largă şi nici nu are această posibilitate. În plus, regimul controlează drastic orice informaţie legată de coronavirus.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite