Pregătiţi-vă să înduraţi cozi uriaşe la frontieră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controalele la graniţă vor fi întărite FOTO Adevărul
Controalele la graniţă vor fi întărite FOTO Adevărul

Atenţie, români! Începând de vineri, 7 aprilie, vor creşte timpii de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor în punctele de frontieră fie ele aeriene, maritime sau terestre. Asta pentru că se vor înăspri controalele la graniţă atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire. Motivul: intră în vigoare Regulamentul de modificare a Codului Frontierelor Schengen.

Controalele la graniţe se vor înăspri începând de la sfârşitul acestei săptămâni, când intră în vigoare Regulamentul de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Europei. 

Poliţia de Frontieră avertizează că de aceea vor creşte timpii de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de la graniţe. „Ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen autorităţile de control la frontieră din statele Uniunii Europene, inclusiv Poliţia de Frontieră Română, vor efectua, începând cu data de 7 aprilie a.c., verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre", au anunţat ieri reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Mai exact, începând de vineri vor fi verificate documentele de călătorie şi vor fi consultate bazele de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care nu sunt cetăţeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră explică faptul că bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen (SIS),  baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD),  precum şi bazele de date naţionale. 

„Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia. Această obligaţie se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime şi terestre), atât la intrare, cât şi la ieşire, precum şi pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne”, precizează Poliţia de Frontieră.

„Consolidarea controalelor la frontierele noastre externe reprezintă un instrument important pentru combaterea ameninţării teroriste în Europa şi pentru îmbunătăţirea securităţii cetăţenilor noştri. Verificările sistematice la frontierele externe ne vor furniza un mijloc prin care să abordăm riscurile potenţiale pentru securitatea internă, inclusiv cele reprezentate de luptătorii terorişti străini care se întorc în ţările lor”, spunea în urmă cu puţin timp, ministrul maltez al afacerilor interne, Carmelo Abela.

Paştele şi sezonul estival vin cu aglomeraţie în vămi

Pentru că atât autorităţile române cât şi cele din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor lua aceste măsuri, oficialii Poliţiei de Frontieră le atrag atenţia celor care vor să plece în vacanţă de Paşte, sau care vor veni acasă de la muncă din străinătate, că în perioada următoare vor creşte timpii de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor în punctele de frontieră rutiere. „De asemenea, numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră aeroportuare, în special în perioada sezonului estival, coroborat cu recomandările la nivel european privind modul de efectuare al controlului la trecerea frontierelor externe în raport cu ameninţările teroriste, pot duce la creşterea timpului de aşteptare pentru controlul la trecerea frontierei pe aeroporturile internaţionale", transmite Poliţia de Frontieră.

Comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280 la sută, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300 la sută, capacitatea fiind limitată de numărul tonetelor de control dispuse pe fiecare sens de trecere a frontierei, mai spun reprezentanţii instituţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite