Polițiștii care au refuzat o șpagă egală cu salariul pe o lună: „Cu toate orele de noapte, nu depășește 1.000 de euro”

0
Publicat:

Doi polițiști, aflați la începutul carierei, sunt dați ca exemplu după ce au refuzat o șpagă egală cu salariul lor pe o lună. Proaspeții agenți nu s-au lăsat ademeniți de bani și și-au făcut meseria onest, în timpul unui control în trafic.

Ei sunt polițiștii care au refuzat șpaga FOTO Sindicatul Europol
Ei sunt polițiștii care au refuzat șpaga FOTO Sindicatul Europol

Sindicatul Europol a postat pe pagina de Facebook întâmplarea de la Brașov.

Mihai și Zaharia sunt doi agenți de poliție la început de carieră. Salariul lor cu toate orele de noapte, orele de weekend și sărbători legale, compensația de chirie, banii de echipament, etc. nu depășește 1000 euro. Aceasta este și suma cu care un șofer prins băut la volan a încercat să îi mituiască pe cei doi polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Brașov.

Colegii noștri au dat dovadă de integritate și au cerut ajutorul colegilor de la structura teritorială anticorupție pentru a organiza flagrantul. În România am ajuns ca salariul lunar al unui polițist să reprezinte 1-3 șpăgi care li se oferă de către șoferi sau infractori. Inevitabil, salarizarea precară generează ori corupție, ori servicii publice de proastă calitate. Ne mândrim cu Mihai și Zaharia și le urăm succes în carieră!”, a transmis Sindicatul Europol.

Fost șef de post de poliție, trimis în judecată pentru corupție. Lua șpagă pentru a-i ierta pe șoferi de amendă

Șeful postului de poliție din comuna Peștișani, județul Gorj, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual. Acesta a fost prins în flagrant când falsifica procese verbale de contravenție, pentru a primi șpagă de la șoferii care au încălcat legea.

Prin rechizitoriul din data de 15.12.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a inculpatului L.I., agent şef de poliţie, pentru săvârșirea a două infracţiuni de luare de mită, prevăzute de art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, două infracţiuni de abuz în serviciu prevăzute de art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie raportat la art. 297 alin 1 Cod penal şi două infracţiuni de fals intelectual prevăzute de art. 321 Cod penal, toate cu aplicarea art. 38 Cod penal, privind concursul de infracţiuni“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Acesta a fost reținut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în primăvara trecută. 

Potrivit procurilor, inculpatul, în calitate de agent şef de poliţie în cadrul I.P.J. Gorj -Postului de Poliţie Peştişani, a pretins și primit șpagă pentru a „închide ochii“ la ilegalitățile comise de doi șoferi. „În datele de 24.08.2020 şi, respectiv 09.03.2023, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în realizarea unor planuri de control, pe raza comunei Peştişani, judeţul Gorj, cu încălcarea dispoziţiilor legale primare, cu ocazia opririi în trafic pentru control a unor autovehicule, a pretins şi primit sume de bani (500 de lei, respectiv 850 de lei), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a nu lua măsurile legale“, susțin procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite