Plecări masive din Justiţie. Propunere inedită a unui membru CSM pentru împiedicarea exodului: Un an sabatic plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Sistemul de justiţie se confruntă cu un val de plecări în rândul magistraţilor. Potrivit datelor statistice, în 2021 au plecat cu 82 de judecători mai mult decât în anul precendent. Concret, dacă în 2020 ieşiseră la pensie 174 de judecători, în 2021 numărul a ajuns la 256, în timp ce doar în luna ianuarie a acestui an Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat 42 de pensionări, informează Mainnews.ro.

În ceea ce priveşte procurorii, numărul celor care s-au pensionat a crescut, de la 129 în 2020, la 143 în 2021, iar în prima lună a acestui an Secţia pentru procurori a CSM a aprobat 29 de pensionări.

Conform sursei citate, este vorba despre un cerc vicios, volumul mare de muncă fiind principala problemă care îi determină să se pensioneze, situaţie cauzată tot de plecările din sistem. 

Anul sabatic, posibilă soluţie

Secţia pentru judecători a CSM s-a întrunit în şedinţă joi, 3 februarie, unde a fost deschis subiectul plecărilor din sistem. Judecătoarea Andreea Chiş susţine că un alt factor care i-ar determina pe judecători să se pensioneze este limitarea vieţii personale. 

„Noi am limitat foarte mult viaţa lor personală. Sunt unii colegi judecători care mi-au spus că practică sportul şi vor să participe la diverse competiţii sportive şi nu pot să participe. Noi avem o hotărâre prin care nu le mai permitem să participe la competiţii sportive. Eu am vorbit cu ei şi au foarte puţine bucurii”, a afirmat judecătoarea, în cadrul şedinţei.

Pentru a-i face pe magistraţi să rămână mai mult timp în sistem, Andreea Chiş a propus posibilitatea de a le oferi magistraţilor un an sabatic, adică să ia o pauză de la activitate pe parcursul unui an, timp în care să fie plătiţi.

„Am avut foarte puţine cereri de revenire în sistem. Poate ar fi mai pragmatic din perspectiva sistemului să se acorde un an sabatic plătit. Oricum pensia este apropiată de salariu. Mai bine în felul acesta, să vedem cum reglăm lipsa lor din instanţă. Poate totuşi nu pleacă aceşti colegi după ce văd un an de zile cum este să nu fie judecători. Sau şase luni, dar trebuie să fie un termen suficient de îndelungat fără profesia pe care au iubit-o”, a explicat judecătoarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite