ÎPS Teodosie, pensionat de judecători. Ceruse să rămână profesor titular şi după împlinirea a 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie FOTO arhivă Adevărul
ÎPS Teodosie FOTO arhivă Adevărul

Teodosie Petrescu ar fi vrut să rămână profesor titular la Facultatea de Teologie din Constanţa şi după ce împlinise vârsta de 65 de ani, dar Curtea de Apel Galaţi i-a respins cererea. Ierarhul s-a adresat instanţelor pentru că Universitatea Ovidius  a refuzat să adopte o nouă metodologie care să facă acest lucru posibil.

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat marţi, 1 februarie, verdictul definitiv în cazul profesorului universitar Teodosie Petrescu, cunoscut publicului larg drept IPS Teodosie. 

Ierarhul Tomisului ceruse să rămână profesor titular la Universitatea Ovidius din Constanţa după ce împlinise vârsta de 65 de ani şi pentru anul şcolar 2021/2022, dar instanţa i-a respins solicitarea.

„Respinge excepţia nulităţii cererii de recurs invocată de intimată. Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 1.02.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, este decizia magistraţilor gălăţeni.

ÎPS Teodosie a împlinit 65 de ani pe 12 decembrie 2020 şi ceruse Universităţii Ovidius din Constanţa (UOC) prelungirea calităţii de profesor titular până la finalul anului universitar 2020/2021, lucru care s-a şi întâmplat. Vara trecută, Teodosie Petrescu a cerut o nouă prelungire a calităţii sale de profesor titular şi pentru anul şcolar 2021/2022, dar Universitatea i-a refuzat cererea. 

„ (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani. (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul în care instituţiile de învăţământ superior nu pot acoperi normele cu titulari, pot hotărî menţinerea calităţii de titular în învăţământ şi/sau în cercetare, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, pe baza evaluării anuale a performanţelor academice, după o metodologie stabilită de senatul universitar”, se prevede în articolul 289, alineatele 1 şi 6 din Legea Învăţământului (Legea 1/2011).

În baza acestui articol de lege, Senatul UOC a adoptat o decizie în luna iulie 2021 prin care a decis că în absenţa metodologiei prevăzute Legea 1/2011 …, nu se poate da curs solicitărilor cu privire la menţinerea calităţii de titular după vârsta pensionării”.

Cum şi-a motivat Teodosie cererea de-a rămâne profesor titular

Episcopul Tomisului nu s-a împăcat cu ideea pensionării şi a cerut Tribunalului Constanţa să dea o ordonanţă preşedinţială prin care să fie anulată decizia Senatului UOC (numărul 623/29.07.2021). Judecătorii i-au respins cererea, dar ierarhul a făcut apel şi a cerut şi strămutarea dosarului la Curtea de Apel Galaţi.  

ÎPS Teodosie a câştigat în anul 2020, conform declaraţiei de avere, suma de 158.129 de lei/an, adică 13.177 de lei/lunar ca director de Şcoală Doctorală şi profesor de Teologie la Universitatea Ovidius din Constanţa. La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român.

Episcopul şi-a  motivat solicitarea de-a rămâne profesor titular arătând că este vorba despre învăţământ teologic, o formă specială de învăţământ, iar el este chiriarhul locului şi are o largă competenţă legală asupra funcţionării facultăţii de teologie. ÎPS Teodosie este cel care dă binecuvântarea pentru orice student, masterand sau doctorand care vrea să studieze Teologia Ortodoxă, dar este şi cel care dă binecuvântarea tuturor profesorilor din cadrul Facultăţii de Teologie înainte ca aceştia să poată fi angajaţi. 

Universitatea nu era obligată să stabilească o nouă metodologie

Mai mult decât atât, Teodosie susţine că Universitatea era obligată să stabilească o metodologie prin care se poate menţine calitatea sa de titular, conform articolului 289 din Legea Învăţământului. Magistraţii au stabilit însă exact contrariul.

 „Din analiza sumară a Hotărârii de Senat 623, reiese fără echivoc legalitatea adoptării acesteia. Contrar afirmaţiilor reclamantului, pârâta nu îşi invocă propria culpă constând în neelaborarea metodologiei prevăzute de art. 289 alin. 6 din Legea nr. 1/2011, care ar cădea în sarcina sa. Din contră, se constată că Universitatea, prin prisma autonomiei universitare şi a legislaţiei în vigoare, a adoptat în mod legal şi temeinic HS 623”, se menţionează în motivarea Tribunalului Constanţa.

Judecătorii îşi explică decizia prin faptul că articolul 289 din Legea1/2011, invocat de Teodosie, nu obligă instituţiile de învăţământ superior să deroge de la regula pensionării cadrelor la 65 de ani, după cum nu instituie în sarcina instituţiilor de învăţământ superior nici obligaţia de a elabora o metodologie în acest sens, decât în situaţia în care ar aprecia că nu pot acoperi normele cu titulari, iar UOC „nu se află în situaţia de a nu putea acoperi normele didactice cu titularii existenţi”. Prin urmare, solicitarea episcopului a fost respinsă.

Procesul, strămutat la Galaţi

La începutul lunii octombrie 2021, ÎPS Teodosie a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să strămute dosarul de la Constanţa la Curtea de Apel Galaţi. Acesta şi-a motivat solicitarea prin faptul că deţine calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, Universitatea Ovidius este cea mai importantă universitate de pe teritoriul Curţii de Apel Constanţa, iar procesul se desfăşoară „sub presiunea presei locale”.   

Ierarhul a susţinut şi că o parte dintre magistraţii din Constanţa predau în cadrul Universităţii Ovidius. Teodosie a dat şi un exemplu, arătând faptul că judecătoarea fondului, care i-a respins cererea, are soţul angajat ca lector la universitate.

 „Mai mult, este de notorietate că, în Constanţa, Universitatea Ovidius, de ani buni, câştigă toate procesele proprii la nivelul instanţelor constănţene, strategia de apărare fiind concepută şi redactată cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Drept, sens în care sunt relevante relaţiile de colaborare ale magistraţilor care sunt şi membri ai comunităţii universitare”, susţinea Teodosie.

ÎPS Teodosie a condus Şcoala de Teologie de la Constanţa, o instituţie unde CNATDCU a anulat două teze de doctorat din cauza plagiatului, iar 15 teze au fost invalidate.  Chiar Patriarhia Română l-a criticat pe ierarh pentru problemele de la şcoala doctorală pe care a condus-o până în vara anului 2021.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Teodosie a sfinţit şi apele Iordanului. A aruncat crucea cu tricolor românesc în locul de botez al lui Iisus Hristos VIDEO

ÎPS Teodosie, greu de oprit: va oficia slujbele din izolare. Credincioşii i-au sărutat mâinile, deşi trebuia să fie în carantină

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite