Percheziţii în şapte judeţe, într-un caz de spălare de bani cu un prejudiciu de 5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţiile au avut loc în şapte judeţe din ţară şi în Capitală
Percheziţiile au avut loc în şapte judeţe din ţară şi în Capitală

Peste 30 de percheziţii au avut loc, vineri, în judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa, dar şi în Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii DIICOT  Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, au făcut 33 de percheziţii în judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanţa şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări infracţionale structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală, potrivit Mediafax.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, în mai multe judeţe, au funcţionat societăţi de tip «fantomă» controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării", se arată în comunicatul citat.

Aceste societăţi "fantomă" erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrare de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.

Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii acestor sume.

"După folosirea acestor societăţi de tip «fantomă» membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a organelor fiscale", mai arată sursa citată.

În urma percheziţiilor domiciliare au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite de suspecţi pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri şi instrumente de plată.

Prejudiciul cauzat este de 5 milioane de euro, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.

La sediul DIICOT Sălaj urmează să fie audiate 25 de persoane.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite