Parchetul General va prelua ancheta privind incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO ISU
Incendiu la Spitalul Judeţean Neamţ FOTO ISU

Parchetul General va prelua ancheta privind incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ, în urma căruia au decedat zece persoane infectate cu COVID-19 internate în secţia ATI.

„Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică”, au transmis reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), într-un comunicat.

Ancheta va fi derulată sub suspiciunea de omor din culpă. Procurorul Marius Iacob, care s-a ocupat şi de investigaţia privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, este în drum spre Piatra Neamţ, potrivit Digi24.

Zece oameni au murit sâmbătă seară la Piatra Neamţ, în urma unui incendiu la secţia ATI a Spitalului Judeţean. Alte şapte persoane sunt rănite, printre ele şi medicul de gardă, care a fost grav rănit când a încercat să salveze din foc pacienţii intubaţi şi imobilizaţi la pat.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, a declarat că motivul izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit. 

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, a spus că „din datele preliminare, pare că sursa incendiului este de la un injector”. El a afirmat că nu poate oferi detalii despre persoanele vinovate, „dar fiind vorba despre o tragedie la Spitalul Judeţean se va dori o anchetă cât mai amănunţită”.

Procurorul de caz Cătălin Dediu, de la Parchetul pe lângă Tribunalul Neamţ a precizat, referitor la cauza incendiului, că este în curs de stabilire.

„E în curs de stabilire fiind un efect atât de grav vrem să cercetăm cât se poate de bine ce a generat incendiul. A avut loc o evoluţie foarte, foarte rapidă a incendiului. Vom stabili cât se poate de repede o cauză”, a afirmat Cătălin Dediu pentru TV Neamţ. 

Întrebat dacă este posibil ca incendiul să fi pornit de la supraîncălzirea sistemului electric, Dediu a replicat: „Nu excludem varianta. Vom lua mai multe variante în calcul”.

Spitalul Judeţean Piatra Neamţ prezenta nereguli în ce priveşte siguranţa personalului şi a pacienţilor, mai exact patru indicatori cu neconformităţi, a declarat la Digi24 Marius Filip, directorul Unităţii de Standarde din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite