Foto Papa Francisc reuşeşte să-i unească pe credincioşii din întreaga lume chiar şi după moartea sa. Întreg mapamodul îi aduce un ultim omagiu. „Să mergem împreună cu puterea memoriei”
0Vestea morţii Papei Francis a căzut în a doua zi de Paşte ca un fulger şi a creat un val de emoţie profundă, credincioşi din întreaga lume aducându-i un ultim omagiu.

Lideri internaţionali, dar şi oameni simpli îi aduc un omagiu Papei Francis şi deplâng moartea celui care a fost model de smerenie absolută, semn că a reuşit, chiar şi dincolo de moarte, să unească credincioşii din întreaga lume, indiferent de confesiunea din care fac parte.
Mesajele îndoliate nu contenesc să curgă pe reţele de socializare, iar imaginile cu oameni simpli rugându-se în biserici în faţa portretului său sunt dovada faptului că a reuşit, în cei 12 ani cât a fost la conducere Vaticanului să cucerească inimile tuturor nu doar prin vorbele calde şi pline de înţelepciune, ci prin exemplul personal.




Pontificatul său a fost unul reformator, care a reuşit să reformeze biserica şi să o apropie de oameni, afirmând că aceasta trebuie să fie un „spital de campanie”, nu un tribunal.
A vorbit deschis şi a adus în atenţia publică subiecte extrem de delicate, ocolite adesea de liderii spirituali de dinaintea sa: rolul femeii în Biserică, abordarea pastorală față de persoanele LGBTQ+, divorțul, abuzurile sexuale comise de clerici, războiul, problemele de mediu etc.
„Să mergem împreună cu puterea memoriei. Nu cu memoria nedreptăţilor suferite sau pricinuite, a judecăţilor şi a prejudecăţilor, care ne închid într-un cerc vicios şi ne determină să avem atitudini sterile, ci cu memoria rădăcinilor: a primelor secole în care Evanghelia, vestită cu îndrăzneală şi spirit profetic, a întâlnit şi luminat noi popoare şi culturi; a martirilor din primele veacuri, a Sfinţilor Părinţi mărturisitori ai credinţei, ai sfinţeniei trăite zilnic şi propovăduite de atâtea persoane simple care împărtăşesc acelaşi Cer”, spunea Papa Francisc în 2019, atunci când a venit în România.