Val de reacții din România la vestea morții Papei Francisc. „Un prieten apropiat al poporului român”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii din România au reacționat la vestea că Papa Francisc s-a stins din viață în cea de-a doua zi de Paște. Suveranul Pontif avea 88 de ani și era grav bolnav.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la 88 de ani FOTO Gettyimages
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la 88 de ani FOTO Gettyimages

Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe după anunțul că Papa Francisc, liderul Bisericii Romano-Catolice, s-a stins din viață.

"Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă și bine-cunoscută personalitate a creștinătății contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtășim durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi", a transmis Patriarhul Daniel printr-un comunicat.

Ilie Bolojan

Președintele interimar Ilie Bolojan a scris despre Papa Francisc, pe pagina sa de Facebook că a fost "un simbol al smereniei, al compasiunii și al angajamentului neobosit pentru pace și dreptate".

"Am aflat cu profundă tristețe despre trecerea la cele veșnice a Sanctității Sale, Papa Francisc. În aceste momente de doliu și durere, transmit sincere condoleanțe credincioșilor catolici din România și din întreaga lume, precum și tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual și o sursă de speranță. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii și al angajamentului neobosit pentru pace și dreptate. Sanctitatea Sa a fost și un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a prețuit pentru profunzimea credinței și a spiritului său. Odihnească-se în pace!", a transmis Ilie Bolojan.

Marcel Ciolacu

Și pe pagina Guvernului României a fost postat un mesaj din partea premierului Marcel Ciolacu.

"Zi tristă pentru creștinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflați în suferință și al comuniunii spirituale! Am fost privilegiat să-l întâlnesc anul trecut la Vatican și să-i multumesc pentru sprijinul oferit comunității românești din Italia! Dumnezeu să-l odihnească în pace și lumină!", a transmis Marcel Ciolacu.

Nicușor Dan

La rândul său, primarul Capitalei și candidat independent în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a scris despre Papa Francisc că a "creat punți între popoare" și ne-a învățat că pacea este mi importantă decât orice.

"Cu profundă tristețe am aflat vestea trecerii la cele veșnice a Sanctității Sale Papa Francisc. A fost un lider spiritual remarcabil, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie și înțelepciune. A creat punți între popoare și ne-a învățat că pacea este mai importantă decât orgoliul și puterea. În aceste momente de durere, transmit sincere condoleanțe Bisericii Catolice, credincioșilor și tuturor celor care l-au prețuit", a transmis edilul Capitalei.

Crin Antonescu

Candidatul la Preşedinţie al coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, a afirmat că "plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conștiința unei lumi tulburate".

"Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conștiința unei lumi tulburate, dar și o moștenire spirituală uriașă. A fost un lider care a vorbit inimii, nu numai rațiunii. Un om al credinței, al păcii și al curajului moral. Ne-a lăsat toate aceste daruri nouă, tuturor celor care vom dori să le folosim pentru o lume mai bună, aici, pe pământ. Dumnezeu să-l odihnească în lumină veșnică!", a scris Crin Antonescu.

Elena Lasconi

La rândul ei, Elena Lasconi, candidata la alegerile prezidențiale și lidera USR, a scris despre Papa Francisc că "rămâne un reper într-o lume zbuciumată".

"Mesajele lui recente și exemplele personale prin care a încercat să ne arate că Biserica poate și trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim, că noi, femeile, merităm apreciere și respect rămân un punct de sprijin pentru momentele în care simțim că ne pierdem încrederea. „Când femeile preiau leadership-ul, lucrurile merg bine!”, spunea acum câteva zile Papa Francisc, cunoscut drept „Papa poporului”, în scurta sa declarație după externare. Să nu-i uităm vorbele, să avem încredere în puterea noastră și să nu-i risipim lecțiile de toleranță, înțelegere și respect reciproc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a transmis Elena Lasconi.

Papa Francisc s-a stins din viață, luni dimineață, în cea de-a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul.

De-a lungul celor 12 ani de pontificat, Papa Francisc a avut parte de o serie de probleme de sănătate. În ultimii ani, Suveranul Pontif s-a confruntat cu multiple afecțiuni, inclusiv episoade frecvente de gripă și infecții respiratorii.

Vizita în România

În 2019, acesta a efectuat o vizită istorică de trei zile în România, fiind întâmpinat de sute de oameni pe Aeroportul Otopeni și alte zeci de mii în Capitală. Unul dintre scopurile vizitei sale în România a fost şi acela de a consolida dialogul cu Biserica Ortodoxă majoritară şi de a susţine minorităţile, atât religioase, cât şi etnice.

"Aici – ca şi în multe alte locuri din timpurile noastre – aţi simţit Paştele morţii şi al învierii: atâţia fii şi atâtea fiice ai acestei ţări, din diferite Biserici şi comunităţi creştine, au îndurat vinerea persecuţiei, au trecut prin sâmbăta tăcerii, au trăit duminica renaşterii. Atâţia martiri şi mărturisitori ai credinţei! Mulţi, aparţinând diferitor confesiuni, nu demult au stat unul lângă altul în închisori, sprijinindu-se reciproc. Exemplul lor stă astăzi înaintea noastră şi înaintea noilor generaţii care n-au cunoscut acele condiţii dramatice. Motivul pentru care au suferit până acolo încât şi-au dat viaţa este o moştenire prea preţioasă ca să fie uitată şi nerespectată. Şi este o moştenire comună care ne îndeamnă să nu ne îndepărtăm de fratele care o împărtăşeşte. Uniţi cu Hristos în suferinţă şi în durere, uniţi de către Hristos în Înviere ca «şi noi să umblăm într-o viaţă nouă» (Rm 6,4)", le spunea, în mai 2019, Papa Francisc credincioşilor din toate confesiunile.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite