Organizaţiile românilor din Timoc boicotează alegerile pentru Consiliile naţionale ale Minorităţilor din Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Timoc acuză implicarea partidelor sârbeşti în alegerile pentru consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia FOTO Epoch Times
Românii din Timoc acuză implicarea partidelor sârbeşti în alegerile pentru consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia FOTO Epoch Times

Principalele organizaţii ale românilor/vlahilor din Timoc au hotărât boicotarea alegerilor pentru Consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale din Serbia, care urmează să aibă loc la 26 octombrie.

De la tribuna Camerei Deputaţilor, etnicii români au acuzat, marţi, partidele sârbeşti că pregătesc fraudarea scrutinului. O delegaţie a principalelor organizaţii ale etnicilor români din Timoc, condusă de dr. Predrag Balasevic, liderul Partiei Neamului Românesc, s-a deplasat marţi la Bucureşti, pentru a explica situaţia gravă cu care se confruntă cei 300.000 de români/vlahi din Timoc în contextul alegerilor pentru Consiliile Naţionale ale Minorităţilor din Serbia.

Predrag Balasevic a acuzat implicarea partidelor sârbeşti de guvernământ în aceste alegeri şi fraudarea, practic în avans, a rezultatelor scrutinului.

Tomac: Serbia nu a respectat protocolul cu România privind protecţia minorităţilor

Prezent la dezbateri, deputatul PMP de diaspora Eugen Tomac intenţionează să ceară Ministerului de Externe să vegheze la respectarea protocolului, astfel încât românilor din Valea Timocului să li se respecte dreptul la educaţie şi la spiritualitate în limba română şi să aibă acces la mijloace de informare în limba naţională.

”Vom cere Ministerului de Externe în perioada imediat următoare să vegheze astfel încât protocolul bilateral să fie respectat exact cum a fost semnat în 2012, atunci când România a condiţionat votul său pentru parcursul european al Serbiei la Uniunea Europeană”, a spus Tomac.

”Este inadmisibil că autorităţile de la Belgrad una spun la Bucureşti, alta la Bruxelles şi cu totul altfel să acţioneze în Serbia în ce le priveşte pe cele câteva sute de mii de suflete româneşti din Valea Timocului”, a mai afirmat deputatul.

Consiliu Naţional paralel

Reuniţi la Bor (Valea Timocului), la 5 octombrie, reprezentanţii organizaţiilor româneşti au decis
înfiinţarea unei instituţii paralele cu Consiliul Naţional, controlat de partidele sârbeşti, care să reprezinte în mod real interesele românilor/vlahilor din Timoc, atât în faţa Belgradului, cât şi la Bucureşti, potrivit Romanian Global News.

La adunarea de la Bor au participat Partia Neamului Românesc, Ariadnae Filum- Asociaţia pentru Cultura Românilor-Vlahilor din Serbia, Asociaţia parinţilor copiilor care doresc învăţarea limbii române, Societatea Românilor/Vlahilor “Traian”, Comitetul pentru Drepturile Omului -Negotin, Forumul Rumânilor din Bor şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Sfânta Maxima”.
La lucrări a mai participat, ca invitat de onoare, preotul Boian Alexandrovic, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis.

Redăm în întregime declaraţia adoptată de organizaţiile româneşti privind boicotarea alegerilor pentru consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia.

Iniţiativa de înfiinţare a instituţiilor paralele pentru protecţia dreptului la autonomie culturală a minorităţii naţionale române

Constituţia Republicii Serbia, actul juridic suprem, garantează minorităţilor naţionale de pe teritoriul Republicii Serbia dreptul la exprimarea specificului naţioanal şi la promovarea dezvoltării identităţii culturale a acestora.

Considerăm că persoanele aparţinând minorităţii naţionale vlahe/române sunt cetăţeni ai Republicii Serbia, caracterizaţi de conştiinţa solidarităţii, canalizată spre păstrarea culturii, limbii şi tradiţiei specifice a vlahilor /românilor din Serbia de Răsărit. Apartenenţa la minoritatea naţională vlahă/română este confirmată prin libera opţiune la recensământul populaţiei.
Legea prevede existenţa consiliilor naţionale, cel mai înalt for al autonomiei culturale a minorităţilor naţionale.

Din păcate, suntem martorii continuării politicii prin care consiliile naţionale sunt tratate  ca filiale ale partidelor, create cu scopul prezentării unei imagini false privind presupusa existenţă a unui înalt grad de respectare a drepturilor minorităţilor în Serbia.

În locul reprezentanţilor legitimi ai comunităţii vlahe/române, al persoanelor care se ocupă de decenii de păstrarea identităţi culturale şi etnice, funcţii înalte în cadrul Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Vlahe (CNMNV) sunt ocupate de acoliţii partidelor care nu aparţin minorităţii naţionale vlahe/române.

Cu sopul acordării legitimităţii CNMNV astfel conceput, se organizează pentru a doua oară alegeri care, în esenţă, reprezintă o farsă similară cu cea de la alegerile organizate în perioada regimului lui Slobodan Milosevic.

Ca dovadă că alegerile pentru CNMNV din 2010 au fost fraudate, menţionăm:

- înscrierea membrilor şi simpatizanţilor partidelor politice ale populaţiei majoritare pe LISTA ELECTORALĂ SPECIALĂ în localităţi în care, potrivit statisticilor oficiale, nu trăiesc etnici români;
- sprijinul financiar şi logistic deschis acordat anumitor liste de către consiliile locale şi municipale ale partidelor sârbeşti implicate;
- promisiunile făcute alegătorilor care nu au legătură cu atribuţiile CNMNV, precum asfaltarea străzilor din mediul rural, organizarea centrelor de colectare a fructelor, construirea de centre de tratament balneo-climateric, înfiinţarea de noi locuri de muncă etc.;
- prelungirea procesului de votare până la ore târzii din noapte la anumite secţii de votare;
- fraudarea deschisă la secţia de votare din localitatea Sige, municipalitatea Žagubica, unde s-a constatat participarea alegătorilor înscrişi în procent neverosimil de 94%, cu susţinerea de 100% a listei SPS (Partidul Socialist);
- intimidarea simpatizanţilor şi a activiştilor listei „Comunitatea Vlahilor din Serbia“- dr Predrag Balašević, de către poliţie şi procuratură;
- favorizarea anumitor liste prin deschiderea secţiilor de votare în localităţi cu populaţie 100%  sârbă;

O dovadă elecventă a pregătirii fraudării alegerilor pentru consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale din 26 octombrie 2014 este decizia Comisiei Electorale Naţionale prin care se interzice reprezentarea organizaţiilor participante la alegeri în comisia electorală, în organismele de lucru şi birourile electorale.

Punerea CNMNV sub controlul deplin al aparatului de stat, respectiv subordonarea aspiraţiilor de păstrare şi promovare a identităţii culturale şi etnice a vlahilor/românilor intereselor politice ale partidelor populaţiei majoritare, precum şi intereselor personale ale liderilor politici locali din aceste partide - participanţi la guvernare, reprezintă un exemplu de încălcare gravă a dreptului la autonomie culturală.

Toate acestea s-au făcut sub masca presupusei „protejări a intereselor de stat“ care presupune împiedicarea aşa-zisei „românizări a vlahilor“, deşi până acum nimeni nu s-a străduit măcar să explice semnificaţia acestei sintagme.

Pornind de la premisa că legislaţia şi Constituţia garantează comunităţii vlahe/române dreptul la autonomia culturală, care a fost grav încălcat prin implicarea partidelor politice sârbeşti în alegerile pentru CNMNV, cel mai înalt for al autonomiei culturale vlahe/române, noi, reprezentanţii oraganizaţiilor vlahe/române, declarăm că vom boicota alegerile pentru CNMNV planificate pentru data de 26 octombrie a.c.

Cu scopul protejării autonomiei culturale, anunţăm iniţiativa de înfiinţare a instituţiilor paralele pentru protejarea dreptului la autonomie culturală a comunităţii vlahe/române, periclitat prin implicarea politică a partidelor de guvernământ în procedura electorală pentru alegerea CNMNV, cu scopul manipulării politice a drepturilor care le revin vlahilor/românilor.

Dorinţa noastră sinceră este de a fi înştiinţate, în acest sens, persoanele aparţinând populaţiei majoritare înscrise pe lista electorală specială pentru alegerea autorităţii etnice a vlahilor/românilor, fără respectarea drepturilor etnice şi a oricărei logici, fiind firesc să îndeplinească condiţiile privind originea vlahă şi cunoaşterea limbii române pentru a deţine acest drept. Este vorba despre condiţii suplimentare – de aici şi denumirea de listă electorală specială, care nu se rezumă doar la cetăţenia ţării de domiciuliu –Serbia, ţară în care trăim şi muncim împreună.

Fiind încredinţaţi şi având convingerea că astfel acordăm un sprijin consistent ţării noastre pentru a se elibera de stereotipele defavorabile moştenite despre vlahi/români, construite în trecutul îndepărtat şi până în prezent, vom face, concomitent, demersuri pentru angajarea susţinută a României, în calitate de stat protector al drepturilor vlahilor/românilor, la nivelul organelor UE, pentru sprijinirea de jure şi de facto, în cooperare cu ţara noastră care în anul următor va prelua preşedinţia OSCE, a depăşirii definitive a unei probleme care datează de mult timp şi a metodelor neadecvate pentru soluţionarea acesteia aplicate în acest spaţiu, ceea ce va contribui la  dinamizarea traseului european al Republicii Serbia.

Bor, 05.10.2014.

Partia Neamului Rumânesc
Ariadnae Filum- Asociaţia  pentru Cultura Vlahilor-Românilor din Serbia de Răsărit 
Asociaţia părinţilor al căror copii doresc  studierea limbii române                                                                
Asociaţia Românilor-Vlahilor  “Traian”   
Comitetul pentru drepturile Omului - Negotin
Forumul Rumânilor
Asociaţia femeilor ortodoxe „Sfânta Maxima“ 

Citeşte şi:

Acord istoric între organizaţiile româneşti din Valea Timocului

Statul care şi-a uitat neamul: românii ameninţaţi din Valea Timocului

Prigoana românilor din Valea Timocului continuă. Autorităţile sârbe se pregătesc să închidă o biserică românească

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite