ONCE: Mormintele a 130.000 de soldaţi români nu sunt respectate în afara ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor(ONCE), Cristian Scarlat, a declarat că  mormintele a zeci de mii de soldaţi români care au căzut pe front în estul continentului au fost fiind risipite şi „uitate” din Alsacia şi Lorena până în Siberia.

Scarlat a făcut declaraţia în satul bistriţean Sărăţel, la cerremonia ridicării unui monument în memoria a 25 de soldaţi maghiari ucişi de armata rusă în lunile septembrie – octombrie 1944.

"Noi nu suntem la stadiul să îngrijim cumva, să reparăm, să restaurăm, suntem la stadiul de a identifica morminte chiar din România, dar mai ales din străinătate. Am pornit de la aproape 90.000 de cazuri de români morţi în străinătate şi acum avem peste 132.000. Ce s-a întâmplat în Alsacia şi Lorena cu românii e o tragedie, o dramă puţin cunoscută în România. Avem aproape 3.000 de morţi români în Franţa”, a declarat directorul ONCE.

Potrivit lui Scarlat, mormintele a peste 20.000 de soldaţi români care au murit în Ungaria, sunt respectate de ţara vecină, însă acest lucru nu se întâmplă şi în alte părţi.

"Din păcate, nu peste tot mormintele lor sunt respectate aşa cum ar trebui şi aşa cum au fost osemintele celor 25 de militari maghiari uitate aici (la Sărăţel –n.r), pe o păşune. Aşa sunt şi mormintele multor zeci de mii de români care îşi duc somnul de veci în estul continentului. Trebuie să refacem arhiva în primul rând căutând cu mijloace şi resurse foarte mici informaţii despre locurile unde se află”, a mai spus Scarlat.

Pentru amenajarea monumentului de la Sărăţel au fost alocaţi 95.000 de lei de la bugetul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite